Blog >> média

>> EgyébRomeoOne // Alfa 159 2.0 JTDm 16V 170 LE // 2016-04-24

Update: A kézikönyv elérését már nem tudom biztosítani, de azt érdemes szerezni hozzá.

-------------------

Úgy láttam, hogy nem nagyon van hasonló jellegű blogbejegyzés a Blue&Me beüzemeléséről, ezért úgy gondoltam, hogy írok erről pár sort.

Biztos sokan vannak még úgy, mint én, hogy a Blue&Me-hez nem kaptak kézikönyvet a használtan vett Alfájukhoz, anélkül pedig egyáltalán nem egyértelmű, hogyan kell a rendszert működésre bírni. Ezért első körben meg is osztanám egy cartárstól kapott pdf-es verzióját a kézikönyvnek:
Blue&Me manual magyar
Ez alapján egyébként nagyjából minden világos lesz. Amíg ezt nem kaptam meg, a netről próbáltam összegereblyázni az infókat. Találtam pl. hasznos youtube videókat a mobil csatlakoztatásáról. Pl. ezt itt: How to pair your mobile via Blue&Me to your Alfa Romeo | Wessex Garages (Ja, igen, angol tudás azért szükséges)
Mondjuk az autó nem egy 159-es és mások rajta a gombok is, ami miatt azért nem volt minden egyértelmű, de a már belinkelt kézikönyv segítségével minden világos lesz.

Egy pár apróságot szeretnék még hozzátenni, ami nem szerepel a kézikönyvben, mégis fontos és én elkínlódtam ezek miatt egy darabig. Ez a Media lejátszót érinti, ugyanis nekem fontos, hogy USB stick-ről, magyarul pendrive-ról (vicces, hogy a pendrive kifejezést inkább csak mi használjuk, az angol nyelvben nem ez a bevett) lehessen zenát lejátszani. A gyári rádión csak CD lejátszó van, pedig a CD már 2010-ben is egy ritka állatfaj volt, mára meg szinte kihalt.
Elsőnek azt szerettem volna elérni, hogy bluetooth-on keresztül a telefonon lévő zenéket tudjam lejátszatni a kocsival úgy, ahogy egy bluetooth hangszóróvel tehetem, hogy kivezérlem oda a jelet. Teljesen logikus ötletnek tűnt, de sehogy sem akart működni. A neten való kutakodás alapján arra jutottam, hogy ez nem lehetséges alapból. Bár a Blue&Me árul olyan app-ot az apple store-ban (talán androidra is van, nem győződtem meg róla), ami segítségével ezt megtehetjük, de nem ingyenes.
A kesztyűtartóban lévő USB csatlakozóval összekötve viszont gond nélkül játszhatunk le zenét a mobilról. Én annyi furcsaságot tapasztaltam (egy Samsung A5-ösöm van 5.0.2-es androiddal), hogy ha billentyűzár mellett dugtam rá a telefont, akkor nem érzékelte a rendszer. Csak akkor ismerte fel, ha fel volt oldva a telefon, amikor rádugtam.
Ugyanezen a csatlakozón keresztül játszhatunk le zenét a pendrive-ról is. A lényeg itt annyi, amit nem ír a kézikönyv, hogy az adathordozó FAT32 fájlrendszerű legyen, mert NTFS-sel nem akarja felismerni.
Nagyjából ennyi okosság jutott most eszembe, remélhetőleg hasznos lesz majd néhány tagnak :)

>> Tuning és extraafla159 // Alfa 159 SW // 2014-03-03

Karácsonyi ajándék gyanánt viszonylag hamar beépítésre került egy 2 DIN-es fejegység. Nagyon kellemes hangzás, egy korrekt navigáció és persze a gyerekek kedvence DVD lejátszó egyvelegét foglalja magában. Hosszú utakon az unalmas órákban (csak az utazóknak, én élvezem minden pillanatát, ha vezethetek) jó időtöltés az utazóknak. Aztán csak egy-két hosszabb utazást oldott meg "magában" a fejegység, mivel a hátul ülőknek kicsit furcsa pózban kellett utazniuk, ha látni szerettek volna valamit az elöl történő eseményekből, vagyis rohadtul nem láttak semmit a filmekből.Ezt orvosolván megvételre került 2 fejtámlára rögzíthető monitor, melyek magukban is önálló egységet alkotnak, vagyis ha a hátul ülők mást akarnak nézni, akkor lehetőségük van erre. A bekötést én csináltam amely ahhoz képest, hogy "laikus" vagyok a témában jól sikerült. (szerintem) :)
A nyáron a B oszloptól hátra felé ZOZO fólia került az ablakokra. Na ez nyáron nagyon jó, de télen a többnyire borongós időben....hát mit ne mondjak...semmit nem látok az oldalsó és hátsó ablakon a parkolást lényegesen megnehezítve. Sokan gondolhatják, hogy mi a túrónak kellett a fólia. Szerintem hasznos több okból is.
1, nem nyafognak a gyerekek az erős nyári napsütésben hogy ők hátul izzadnak mi meg elöl megfagyunk :D ebből mindig vita kerekedett és akár az utazás élményét is elronthatta.
2, nem lehet belátni az autóba ami szerintem megint csak előnyös. Bátrabban bent hagyom a táskám vagy egyéb olyan értéket amit különben nem mernék.
3, az erős napsütés nagyon csúnya dolgokat képes művelni a kárpittal és a műanyag elemekkel.
4, optikailag is feldobja a vasat
Szóval visszatérve a fóliára és a nehézkes parkolásra valaki nagggyon jól tud tükörből én annyira nem szeretek, jobban szeretem, ha látom is a mögöttem lévő dolgokat, mint hogy csak a megérzéseimre hagyatkozzak.Nahh ebből a szempontból beépítésre került és hasznosnak bizonyul egy tolatókamera ami szerintem megfelelő biztonságot nyújt tolatáskor. Ennek a beszerelését is én végeztem, hát igényelt egy kevéske bontást, fúrást és faragást, de siker övezte e rögös macskaköves utamat is. :D
Sajnos a fejegység még nem a végleges arcát mutatja, ugyanis képtelenség beépítő keretet kapni csak készletben, ami magába foglalja a keretet a beépítő "fém bölcsőt", amire abszolute nincs szükségem, mert egyszerűen nem fér el. Szóval csak reménykedem, hogy ValeRossi46 barátom segít ebben...már kaptam ígéretet tőle. Ha összejön nagyon hálás leszek Neki.

>> Egyébystuc // Alfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2011-04-16

Ismét újságban szerepel az autóm, ezúttal az Alfissimo! magazinban jutott neki 2 oldal. Öröm, boldogság, köszönöm a lehetőséget. :-)

A fotózás alkalmával készültek videók is, amelyek bár nem hosszúak, azért mutatnak valamit az autóból:
Videó 1
Videó 2

>> Egyébystuc // Alfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2010-09-02

Az Autó-Motorban megjelent cikk alapján, ugyan azokkal a fotókkal az autó felkerült az OK Tuning honlapjára is. A szerkesztője ugyan az, aki az újságban is készítette a rovatot, így természetes a szinte azonos tartalom. Lényeg, hogy látható az autó ITT is. :-)

>> Egyébystuc // Alfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2010-08-04

Az autóm megtette az első lépéseket a celebbé válás rögös útján. A ma megjelent Autó-Motorban egy cikk olvasható pár képpel illusztrálva. :-)

>> Egyébystuc // Alfa 146 ti Super Produzione // 2007-07-13

Ma megjelent az új TopTuning újság. Még májusban fotózták az autómat egy bontásra ítélt ház elött Újpesten. Akkor 170 kép készült, ezeket késöbb meg is kaptam DVD-re írva. És ma végre kezembe vehettem a nyomtatott formátumot. Bár a cikk maga nem olyan hű de nagy szám, vannak benne hibák, azért örülök a dolognak. :-)