Blog >> bluetooth

>> Tuning és extraRomeoOne // Alfa Giulia Quadrifoglio // 2022-12-09

Az autó nagy hiányosságának éreztem, hogy a telefontükrözéshez kábel kell. Főleg annak fényében értelmezhetetlen ez, hogy vezeték nélküli töltőpad is van benne. Tény, hogy jól ki van találva a telefontartó elrendezése, a kábelnek ki van alakítva a hely, ergonomikus stb.
De akkor is... Nehogy már a 21. század 3. évtizedében kábelekkel kelljen kínlódni...

Az almásoknak már régóta megvan a megoldás erre a problémára. Nekem viszont androidom van, ehhez pedig kicsit később fejlesztették le az eszközt.

Ez pedig az AA Wireless adapter. Rendkívül egyszerű a használata, csak össze kell dugni az autóval, le kell tölteni hozzá a Play áruházból az app-ot - ez utóbbi csak az első csatlakoztatáshoz és beállításhoz kell, az sem tart sokáig - utána pedig a telefon már tükrözve is van a központi kijelzőn, vezeték nélkül.

A kütyü nagyon jól működik, mire beül az ember az autóba, a telefon általában már csatlakozott is. Ettől a kis apróságtól hatalmasat lépett felfelé az autó a prémium érzésben. Nem is értem, hogy miért nem volt ez alapból része egy ilyen kaliberű kocsinak. Imádom.

Alább a 3. képen látható az adapter és a hozzá kapott kábel. Ezt még majd kétoldalúval feltapasztom a tároló falára, hogy fix legyen, ne tudjon elmozdulni. Csak akarok még hozzá venni valami komolyabb kábelt, mert a rendszer nagyon érzékeny annak minőségére és azt vettem észre, hogy néha elveszti a kapcsolatot a telefonnal.

>> Tuning és extraTrevisinho // Alfa Giulietta 1.4 TB MultiAir QV-line // 2022-04-15

Kellett egy használható szivargyújtó, hogy a bluetooth modult elrejtve lehessen használni.

>> Tuning és extraSGabor // Alfa 159 2.2 JTS // 2021-05-21

Ma végre megjött a csomag Amazonról és sikerült is beszerelni.

A CD-tár helyére kell bedugni a gyári rádió hátuljába azt helyettesíti.
Teljesen Plug&Play nem kell semmilyen beállítással szívni, azonnal megtalálja a telefon és a kormányról is lehet vezérelni.

Teljesen megért 16 görbeorrút.

>> EgyébMacccy // Alfa 159 1.9 JTDm SW Ti // 2017-08-18

Elsőre kínait rendeltem, de csípős savanyú lett, visszakértem az árát (ebay+Paypal) és inkább rendeltem háromszor annyiért a Budavill -től bluetoothost, ami szuper. Kaptam hozzá innen AlfaOBD appot, szinte mindent tud, plusz kellett egy A1 (zöld) adapter a xenon és az ABS miatt is.

>> EgyébRomeoOne // Alfa 159 2.0 JTDm 16V 170 LE // 2016-04-24

Update: A kézikönyv elérését már nem tudom biztosítani, de azt érdemes szerezni hozzá.

-------------------

Úgy láttam, hogy nem nagyon van hasonló jellegű blogbejegyzés a Blue&Me beüzemeléséről, ezért úgy gondoltam, hogy írok erről pár sort.

Biztos sokan vannak még úgy, mint én, hogy a Blue&Me-hez nem kaptak kézikönyvet a használtan vett Alfájukhoz, anélkül pedig egyáltalán nem egyértelmű, hogyan kell a rendszert működésre bírni. Ezért első körben meg is osztanám egy cartárstól kapott pdf-es verzióját a kézikönyvnek:
Blue&Me manual magyar
Ez alapján egyébként nagyjából minden világos lesz. Amíg ezt nem kaptam meg, a netről próbáltam összegereblyázni az infókat. Találtam pl. hasznos youtube videókat a mobil csatlakoztatásáról. Pl. ezt itt: How to pair your mobile via Blue&Me to your Alfa Romeo | Wessex Garages (Ja, igen, angol tudás azért szükséges)
Mondjuk az autó nem egy 159-es és mások rajta a gombok is, ami miatt azért nem volt minden egyértelmű, de a már belinkelt kézikönyv segítségével minden világos lesz.

Egy pár apróságot szeretnék még hozzátenni, ami nem szerepel a kézikönyvben, mégis fontos és én elkínlódtam ezek miatt egy darabig. Ez a Media lejátszót érinti, ugyanis nekem fontos, hogy USB stick-ről, magyarul pendrive-ról (vicces, hogy a pendrive kifejezést inkább csak mi használjuk, az angol nyelvben nem ez a bevett) lehessen zenát lejátszani. A gyári rádión csak CD lejátszó van, pedig a CD már 2010-ben is egy ritka állatfaj volt, mára meg szinte kihalt.
Elsőnek azt szerettem volna elérni, hogy bluetooth-on keresztül a telefonon lévő zenéket tudjam lejátszatni a kocsival úgy, ahogy egy bluetooth hangszóróvel tehetem, hogy kivezérlem oda a jelet. Teljesen logikus ötletnek tűnt, de sehogy sem akart működni. A neten való kutakodás alapján arra jutottam, hogy ez nem lehetséges alapból. Bár a Blue&Me árul olyan app-ot az apple store-ban (talán androidra is van, nem győződtem meg róla), ami segítségével ezt megtehetjük, de nem ingyenes.
A kesztyűtartóban lévő USB csatlakozóval összekötve viszont gond nélkül játszhatunk le zenét a mobilról. Én annyi furcsaságot tapasztaltam (egy Samsung A5-ösöm van 5.0.2-es androiddal), hogy ha billentyűzár mellett dugtam rá a telefont, akkor nem érzékelte a rendszer. Csak akkor ismerte fel, ha fel volt oldva a telefon, amikor rádugtam.
Ugyanezen a csatlakozón keresztül játszhatunk le zenét a pendrive-ról is. A lényeg itt annyi, amit nem ír a kézikönyv, hogy az adathordozó FAT32 fájlrendszerű legyen, mert NTFS-sel nem akarja felismerni.
Nagyjából ennyi okosság jutott most eszembe, remélhetőleg hasznos lesz majd néhány tagnak :)

>> Egyébystuc // Alfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2014-07-21

Elég régóta terv volt egy ilyen csatlakozó beszerzése, de valahogy mindig elmaradt. Ebay-en nézelődve azonban a nagyon kedvező ár miatt azonnal lecsaptam rá. Ma meg is érkezett, kipróbáltam, működik, csak még a legmegfelelőbb progit kell hozzá megtalálni Androidra. Párat már kipróbáltam, de még nem tudom melyik válik be a legjobban.

Update: Úgy néz ki, hogy a Torque Pro a befutó app.

>> SzervizSeriff // Alfa 156 2.4 Mjet 20V // 2012-12-13

Hetfon megjott a kis csomag Amazon bacsitol, meghozta az OBD csatit.
Mar mult heten letoltottem a korabban emlitett Torque appot a telefonomra, igy igazan nem sok dolog volt hatra, mint elore ;)

Muszakilag alulkepzett ember vagyok, de ennel egyszerubb es kenyelmesebb megoldast nem tudok elkepzelni. Radugtam a gep agyara a csatlakozot, elesitettem a BT-t, osszeparositottam oket es kesz. Egy kattintas volt kiutni a hibat (miutan persze a jo oreg duck tape baratommal ideiglenes javitast vegeztem a kedvenc kis csovemen), utana mentem egy kort, el is felejtettem, milyen bivaly tud lenni a kocsi, ha megvan a gyari ertekhez kozeli kraft.

Meg is tankoltam, veszuzem alatt folyamatosan csokkent a fogyim, mialatt sikerult megtanulnom ujra vezetni a kocsit, ti. sok esetben amikor normalis uzemben a gazt kell nyomni, itt vissza kell engedni a jobb labat nyugvo pozicioba, mert teljesen felesleges a presszura... No mindegy, a lenyeg, hogy most 54 es fel liter kellett 890 km-re, ami eleg jo ugy nezve, hogy a kocsi/motor hatekonysaga silany volt hala kedvenc kabelemnek...

Egyebkent egy csomo erdekes es szep infot lehet kiolvasni menet kozben is, de nekem tul sotet, hideg es keso volt tegnap ezzel jatszani :)

Remelem az uzemi nyomas nem dobja le a duck tape-et menet kozben. Hetvegen kiprobalom, amikor elugrunk Hollandiaba :)

A mai napon végre mejött az ELM327 v1.4-es OBDII-es, Bluetooth-os kiolvasóm. Az design már faceliftes, világoskék. A FES 3.3-mal teszi a dolgát szépen. Majdnem mindent visz!
Akitől vettem:
Horváth István
condor328@hotmail.com
Az ember, a Zsibvásáron tevékenykedik, és van neki egy stílusa az FIX! 15 munkanapos szállítási határidőből 24 lett. Ez nála rendszeres, nem kell meglepődni.
Árban viszont ott van az élen: 5.600 + 460 (posta), összesen 6.060,-Ft
Ja, és majd elfelejtettem, az áru egyenesen Hongkongból érkezett!