Blog >> 146

>> Tuning és extraWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 TD // 2019-04-21

Eddig tartott a teszt időszak, megszületett a konklúzió.
1. A fedélzeti kamera feleslegesen rögzít éjjel nappal, a garázskapu éjszakai képével csak az SD kártya fog pikk-pakk kinyíródni.
2. A Xiaomi Roidmi Bluetooth transzmitter feleslegesen eszi az akksit állandóan , plusz szeret melegedni is ha fixen napokig áram alatt van.
3. A töltő is csak szívja az akksit, de minek. A fedélzeti teló kb 5 napot elketyeg töltés nélkül, hétvégére meg beviszem feltölteni. Úgyis kell, hamar ráköltözött az udvari világítás és az öntöző rendszer időzítés is.
Szóval kapott egy szilárdtest relét a teljes okos arzenál. A szivargyújtó tápját, ahonnan minden le van osztva, lereléztem a hátsó ablakemelő gyújtásra bekapcsoló tápjáról.

Azóta pedig már lóg a C-Tek töltőn az akksi, kap egy teljes töltést. Így leállított motornál újra nulla fogyasztó van, talán így újra 7 évet kihúzunk egy akkumulátorral. Fő az optimizmus :-)
Az SD kártya is tovább él majd és főleg vicces, ahogy indítás után megszólal az öreg autó: 'start recording' :-)

>> SzervizLaciferi // Alfa 146 Ti 2.0 16V // 2019-05-09

-Hatso csillapitok csereje (Trw) 15000 Ft
-Hatso gumibakok csereje (Febi) 3000 Ft
-Lambdaszonda csere (DENSO) 17000 Ft

Szerelesi koltseg (Nemeth Mihaly, Dunakeszi) 15000 Ft

Km állás: 168000

 
>> SzervizLaciferi // Alfa 146 Ti 2.0 16V // 2019-04-05

Lang autonal beszereztem par aprosagot ami tavasszal esedekes:

- Filtron levego szuro 2500 Ft
- Filtron pollenszuro 2000 Ft
- 1 par Valeo ablaktorlo lapat elore 2500 Ft
-2 db OSRAM cool blue H1-es izzo, mert kiegtek a regiek 2500 Ft
-Vettem utantoltesre 2 liter Motul 10w60 olajat is, hogy olajcsereig kibirja 7000 Ft

 
>> EgyébWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 TD // 2019-03-14

A minap olvastam egy elektromos vs belsőégésű autók karbon lábnyomáról szóló cikket. A cikk konklúziója sem volt egyértelmű, de a számok elgondolkodtatóak. Tényleg akkor vagyunk zöldek, ha villanyautót veszünk? Kétlem...
A cikk szerint 5t CO2 egy belsőégésű motoros autó legyártása, míg 8.5t egy elektromosé. És itt álljunk is meg. Ez pontosan azt jelenti, hogy csak a városi fogyasztással számolva, 4 év (25e km) napi városozás alatt, kb egy hónapnyi időt az autóban ücsörögve eregetek a levegőbe annyi CO2-t, mint ami egy új benzines legyártásával(!!) jár.
Egy új villanyautónál ugyanez közel 7 év! És akkor még csak legyártódott, nem ment egy métert sem. Ennyit arról, hogy mennyire "zöld" magatartás városi rohangálásra új villanyost venni.
Persze, ott a korom és a NOx. Nem bíztatok én senkit, hogy öreg dízelt vegyen. Csak jó néha elgondolkodni, hogy mit is nevezünk környezettudatosságnak. Mi a kisebb rossz, és biztos e, hogy a divatot követve tényleg "zöldek" vagyunk? És biztos e, hogy a huszonéves közutálatnak örvendő dízel a fekete bárány? Az enyém az zöld, ez tuti biztos :-D

>> SzervizWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 TD // 2019-03-14

Legutóbb három éve cseréltem az izzítógyertyákat. Már Robinál gyanúsan nehezen indult, de betudtam a sok állásnak. Itthon meg az előfűtés miatt soha sincs hidegindítás, így most tavaszra derült ki, hogy 10 fokban is képes három hengerrel indulni, remegni, füstölni. Sejtettem, hogy izzító gyertya lesz megint.

Sanyi a szerelőm ma tudott időt keríteni rá. Kivette, szokásához híven a kiszedett gyertyákat egyenként letesztelte. A 4-es hengeré semmit nem csinált, teljes szakadásban volt, ezért indult három hengerrel. A többi pedig nagyon lassan izzott fel.
És sajnos rosszul emlékeztem, és már három éve is NGK került bele (nem Eyquem). Így most is azt vettem, hogy biztosra menjek hogy tartós lesz. Erről ennyit.
Kb. 3000 indítást éltek túl... nem kis szám ez, még ha a három év nem is tűnik túl meggyőzőnek.

>> Tuning és extraWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 TD // 2019-03-08

Még tavaly olvastam ezt a cikket a Totalcar-on. Nálam napi rutin ideiglenes műszaki installációk és konstellációk összedobálása, úgyhogy csak idő kérdése volt, hogy valamelyik épp megoldandó probléma közben beugorjon, hogy nem ám a power tape a minden. Szóval mostanában rendeltem egy tekercset (15m) ebből a csodából. Hihetetlen, elképesztő, hogy ilyen van.
Bármit bármihez odaragaszt, hagyva egy kis elasztikus csillapítást, de alapvetően atom stabil. Amit odaraktál az ott is marad. És amikor úgy gondolod, tényleg egy mozdulattal leszeded, és átteszed. Nagyon jó.

Kaptam az alkalmon, és felhasználtam az autóban, a kijelző rögzítésére. Először is rendeltem Kínából egy Baseus mágneses tartót. Ez egy egész elegáns, kicsi szolid fém gömbcsuklós valami, kifogástalan minőségben, pár ezer Ft-os tétel. Ezt 3M kétoldalas ragasztóval szállítják, ami nagyon erős, de egyszer használatos és csak sík terepen boldogul. Úgyhogy a Black Tack segítségével cuppantottam fel a tartót a középkonzol tetejére. Így tökéletes. Fixen áll az egész, mégis forgatható a kijelző alló/fekvő nézet között, levehető a mágneses rögzítés miatt és ha kell, az egész tartóstól mindenestől levehető és átragasztható máshova nyom nélkül. Itt tart a tudomány :-) Csoda.

És így lett teljes az élmény. Így, hogy külön kijelző van az autóban, ami már mindennel össze van szinkronizálva, navigál, zenél, dashcam képet ad, vízszintes forgatásban van a főképernyője is, teljesen más élmény, mintha a napi használatú telefonnal csinálnám ugyanezt. A telefonom a zsebemben, ez pedig az autó "infotainment" rendszere saját nettel. Amit magammal vihetek, és másra is használhatom.

Ma volt először úgy beépítve, hogy minden működött. Vicces élmény volt. Egy esetben a kamera szólalt meg, valami event-et észlelt, felvette. Túl közel kanyarodott ki egy teherautó, külön event mappába rögítette. És szólt "event recording". A google map már teljes értékűen navigál, a NewPipe reklámmentesen zenél, és a kijelző levehető ugye, nem fontos a sofőrnek pötyögni rajta. Az utas leveszi, elindít pár zenét, visszacuppantja. Szuper :-)

>> Tuning és extraWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 TD // 2019-03-03

Nem tudok leállni, ebbe az autóba besűrítem a véleményemet a mai autógyártásról. Kell nekem is tablet, mer' az menő. :-)
Na jó, legyen Fiatosan nyomi 6-7 coll közti kijelző.

Persze más ok is van. Szüleimnek volt egy koccanása fél éve. Az előttük menő autó jobbra leindexelt, lehúzódott, majd balra bekanyarodott. Rekonstruálhatatlan, nyilván a hátulról érkező a hibás. Kiderült, hogy rövid időn belül több hasonló balesete volt annak az autónak. Legyünk jóindulatúak, csak ügyetlen... azért én megfogadtam, hogy a felújított autóban lesz egy menetrögzítő. Valami szolid, olcsó, ami nem bontja meg az eredeti beltér hangulatát.

Hát lett. Nincs saját kijelzője, egy TF memória kártya kell bele, arra rögzít. Xiaomi termék ez is (nekem nagyon beváltak), 70mai a neve. Szolidan mögé lehet tenni a tükörnek, egy elektrosztatikus fólia rögzíti az üveghez. Nagyon szuper, pláne a 10e Ft-os árhoz viszonyítva.

Először a saját telefonomra terveztem feltenni az appot amivel letölthető a felvétel,és nézhető az élő kép, jó lesz az úgy. Aztán átgondoltam. Munka telefon, hívnak rajta, zene is kéne az autóba, és attól is kiakadok, amikor navigálás közben kezd el csörögni, és a Whatsapp is pittyegni. Válasszuk inkább külön.

Túrtam a netet egy kicsit, majd ráakadtam az Oukitel C12 Pro csodára. 22e Ft-ért iderepítették a postaládámba. 6.5"-os kijelző, 2Gb memória. 4 magos MTK proci, Android 8.1. HIhetetlen, de megjött, itt van a kezemben, és tényleg ezeket tudja. Ő lett a kijelző. Feltelepült a NewPipe, a kamera app, a Xiaomi Roidmi transzmitter app és még pár hasznos dolog.
Így ez lesz a zenelejátszó (nem csak az autóban), navi, dashcam kijelző, és bármi.
Nos ennek a kütyünek köszönhető az új Alfás e-mail címem is.

Kütyü özön egy 23 éves autóban :-) Összvissz egy USB tápot kellett fabrikálnom bele, jól elfért a hamuzó mögé. Pluszban még behúztam egy micro USB kábelt, szép fonottat, öccá' Ft-ért jött. Mágneses usb csatlakozóval. Legyen ez is.

A beltér pedig still like original. A tepsifon elhelyezése még fejlesztés alatt.

>> EgyébWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 TD // 2019-02-26

Épp olyan környéken jártam ami megetszett fotó háttérnek..

>> SzervizLaciferi // Alfa 146 Ti 2.0 16V // 2019-02-20

Sikerult Alexandro cartarstol beszerezni egy mukodo oraval rendelkezo kodlampa kapcsolo panelt, plusz egy belso vilagitas szabalyozo dobozt, hetvegen beszerelem, remelem ezzel megoldodik a belso vilagitas es az ora probelmam. :)

Koltsegeim: 8000 Ft

UPDATE: - beszereltem a vilagitas boxot, problema nem oldodott meg, de lecarom :D Manualisan fel tudom kapcsolni barmikor szoval akkor ez igy marad :)

UPDATE 2.: - sikerult beuzemelni a digitalis orat, hianyzott mar :)

 
>> SzervizWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 TD // 2019-02-19

Kisütött a nap, 15 fok volt, nem bírtam ki , hogy ne játszak egy kicsit. Nem autószerelés ez, csak kikapcsolódás. Autót szerelni nem szeretek :-)
Két nap, kétszer egy óra termése :

1. A kalaptartó zörgött rossz úton, úgyhogy a műanyag stiftjeire húztam egy egy szilikoncső darabot, majd finoman megkínáltam PTFE spray-vel. Az egyik oldali ütközőt is hasonlóképp megtuningoltam (csomagtér ajtó burkolaton lévőt). Feltűnően kevesebb a zavaró zörgés rossz úton.

2. Hiányzott a tankajtó gumiütközője, ezt pótoltam, most szépen síkban áll ez is végre.

3. Az első ajtók nem futottak tökéletesen a kaszni síkjában. Beállítás után most tökéletes, és a szélzaj is eltűnt a sofőr ajtó felől.

4. A hátsó elektromos ablakok nem működtek. Kimértem, kontakt hiba a csatlakozóknál. A baloldali már jó, a jobbosnak a B oszlopnál lévő csatlakozását is kezelésbe kell venni.

5. A csomagtartó nem nyílt a nyitó gombbal. Ez is kontakt hiba volt a csomagtéri csatlakozónál.

6. Leszakadt az olajgomba vezetéke. Ma megforrasztottam, szerencsére könnyen hozzáférhető.

7. Beázott mosáskor az előmelegítő csatlakozója. Lecseréltem egy másik típusú ipari vízmentes csatlakozóra, ennek már nincs esélye beázni.

8. Lemostam vödörből, kézzel, alaposan. Hú de szép :-))