Blog >> 146

>> EseményWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 TD // 2019-11-21

A szép zöld járgány bekerült az adminisztráció feneketlen bugyraiba. Történt, hogy a szerelőm addig halogatta a kért javításokat, hogy két nap maradt a műszakiból. Hát elvittük az ismerős vizsgabiztoshoz, aki már 2 műszaki óta vizsgáztatja az autót, hogy nézze át, mondja meg mit kell rajta javítani, és adjon egy hosszabbítást. Átnézte alulról az autót, nagyjából felsorolta az alkatrészeket amik a csomagtartóban várták a beszerelést. Aztán elkezdte azt amire nem számítottunk. Régi autó, szét fog rohadni, cseréljek hidat, gólyalábat, ez így bármikor széteshet. Néztem kerek szemekkel, de gondoltam biztos...
Elvittük Sanyihoz, kértem, hogy tegye bele az alkatrészeket azért, és nézzük már meg közelről, hogy mit magyaráz ez az ember. Megnéztük. A gólyalábakról kicsi lemezkékben esik le a kb 15 éves alvázvédő réteg. Drótkoronggal megtisztítottuk, alatta a hibátlan gyári lengéscsillapítók ép bekötései. Hátul hasonló a helyzet, a kaszni bekötés szilentjének van egy vas csészéje ami rozsdás, de ennek nagyjából semmi funkciója, a híd, futómű ép. Hívtuk az embert, hogy ezt benézte, kész a fék, visszük az autót, semmi baja. Erre kijelentette, hogy ő bizony ezt nem vizsgáztatja le.
És ilyenkor van, hogy mi van? Van egy műszaki hosszabbításom, ami December 7-ig szól, és időpontra, a hosszabbítást adó vizsgaállomásra kell visszamenni, mert a rendszerben megkezdett vizsgafolyamatnak minősül. És van egy jó autó, valamint egy vizsgabiztos, aki nem hajlandó öreg autóval foglakozni. Máshova nem vihetem vizsgázni a vasat. Vagy törli az időpontot, akkor vihetem máshova, de azonnali hatállyal szűnik meg a műszaki vizsga hosszabbítása. Nos kellett valaki aki segít ezt rugalmasan megoldani. Magyarul a jó autót tisztán leműszakiztatni úgy, hogy közben ezt a bonyodalmat ide-oda telefonálgatással megoldja. Ehhez 200km-t kellett utaznom, de örülök, hogy megismerhettem aki végül segített. A vizsgasorról úgy jött le az autó, hogy megdicsérték. Jól esett, mit mondjak. "Kár hogy kevesen vannak akik ilyen szépen rendben tartják az öreg autójukat".

>> EseményLaciferi // Alfa 146 Ti 2.0 16V // 2019-11-20

A mai nappal mindent elrendeztem, hogy az autóm az új tulajhoz rendben kerüljön. Tiszta lelkiismerettel adom el. Persze egyfelől fáj a szívem, mert nem lesz már velem a kocsi. Másrészt örülök, mert Alfás életem következő magy állomása elérkezik hamarosan az álom autóm megvásárlásával... Részletek hamarosan :)

 
>> SzervizLaciferi // Alfa 146 Ti 2.0 16V // 2019-11-06

Nah azért még megtréfált Alfika a hűtő csere után, mert csak néztem a garázsban van alatta fagyálló. Nah kiderült az olajhűtőjére menő egyik fém cső úgy gondolta ereszteni kezd. Hát elérett, a kocsival egy idős. Nah akkor telefonáltam párat, sikerült bontott csövet szerezni. Olman Zsolték is nagyon korrekten, gyorsan fogadtak és a mai napon segítettek rajtam. Ki lett cserélve a hibás cső, illetve a gumi csövek is amik az olajhűtőre mennek fel. Mostmár nulla szivárgás van. Hálleluja :) Mégis öröm és bódottág van... :)

UPDATE: A mai napon (2019.11.20.) vegre meglett a csepeges forrasa :) A kiegyenlito tartalyon levo also gumi vizcso erett el 24 eves mivoltabol :) Ki lett cserelve mostmar tenyleg nem csepeg.

Költségeim :

Bontott cső 8000 Ft
Szerelés: Alfa Romeo Szerelem, Bp 10000 Ft

 
>> SzervizWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 TD // 2019-11-05

A műszaki vizsga közeledtével kicsit túlszervizeljük az autót. Ennyit tényleg megérdemel, illetve azt hiszem mi is megérdemeljük, hogy végre rendes fék legyen rajta. Két éve centrírozták a dobokat, ragasztották a hátsó fékpofákat, és nem lett jó. Félrefog, egyre durvábban. A teli első tárcsák pedig nincs mit szépíteni, harmat gyengék. Műszakin biztos átküldtük volna nagyjából úgy, ahogy van. Én viszont rendes féket szeretnék, úgyhogy most ennek is eljött az ideje.És pár egyéb beavatkozásnak is.
Úgyhogy holnap nagyszervíz.

>> SzervizLaciferi // Alfa 146 Ti 2.0 16V // 2019-10-31

Alfika úgy gondolta, hogy ezúttal a vízhűtő lukad ki.. Szóval még az idén ezt is cserélni kell, el vagyok ragadtattva. Most még mivel párszor fogom használni rövid távon, így rá tudok tölteni és bírja Október 31-ig, amikor cserélve lesz.

Költségeim :

- Új vízhűtő (Jdeus) 25000 Ft
-Fagyálló (AZ-MT kész kevert Alu protect 8 liter) 10000 Ft
-Gyári cső olajhűtőre 1db 5000 Ft
- Szerelés: Alfa Romeo Szerelem, Budapest 20000 Ft

>> Tuning és extraWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 TD // 2019-10-08

Ez egy élmény, komolyan. Azon túl, hogy az autó mint autó is szórakoztat, külön élmény a youngtimer volta. És mivel nem egy felkapott divat youngtimer, lehet hozzá meglepő dolgokat találni. Hogy milyen kibontani egy eredeti dobozában ki tudja mióta pihengető Ricambi Originali fékbetét szettet? Nagyon jó. Hogy vajon fog is majd? Reméljük :-)
A doboz bontás élménye már megérte. Mellé rendeltem egy előtét ellenállást a hűtőventilátorhoz, nem árt az sem, ha működik.

>> Eseményn00body00 // Alfa 146 1.9 TD // 2019-10-07

Mivel a 166-ost ki ütötték alólam, így kellett egy másik autó, de mi is lehetne más; mint Alfa hirtelen kevés pénzből egy 146-osba tudtam beleülni. A történetünk ma délelőtt kezdődött, és remélem sokáig tart majd, persze a 166-os is meg van még ő most a gyógyuláshoz vezető utat keresi.

>> EgyébWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 TD // 2019-10-07

Kazes barátom még szeptemberben felajánlotta nekem, hogy segít. Egy pár féknyerget kiválasztani Marklarnál, majd rendbe rakni, hogy műszakira feltehessem az autóra.
Én addig jutottam a történetben, hogy Marklartól eljutottak a féknyergek (és egy utastér lámpa) Zolihoz. Nem szokásom feleslegesen kérdezni, pláne másokat noszogatni, amikor nekem segítenek, így Zolit sem háborgattam ezzel. Majd lesz valahogy.
Ma vártam pár kisebb küldeményt, csupa elektronikai alkatrészeket, hozta a GLS. Plusz a kezembe nyomott egy nagyobb, nehezebb dobozt, hogy még ez is.. Ez nem fizetős. No..mondom ez mi lehet.
Elolvastam a címzést, és elakadt a szavam :-)
Most is csak keresem őket, nem is tudom hogy írjam le az érzést ami rám tört. Nagyon jól esett. Kibontottam a gondos alapos csomagolást, kézbe vettem a féknyergeket.
Egy cartárs, egy jóbarát fordította rá az idejét, hogy ezt elkészítse nekem. Nem beszéltünk anyagiakról, mi mennyi hozzá, posta hogy lesz. Nem kérdezett, nem kérdeztem. És most itt egy garnitúra gyönyörűen felújított féknyereg, ami innentől számomra többet ér mint egy szett gyári új alkatrész.
Én akartam Suzukit a 146 helyett? KIA-t a 159 helyett? Egy dolgot azt hiszem szem elől tévesztettem. A barátaim ITT vannak.
Köszi Kazes :-D

>> AutóápolásWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 TD // 2019-09-29

Minden hétvégén felnyitom az orrát, ellenőrzöm a folyadékszinteket. Elindult az újabb "szezon", ilyenkor ez jár neki. Inkább csodálkozni nyitom fel, mint bármit csinálni. Mindene működik, porszáraz a 23 éves motortér. Iskolaszezonban néha kér egy kis olajat, de ennyi. Kicsit nézegetem, aztán lezárom. Ma már érdekes látvány egy ilyen robusztus, egyszerű motortér. Nem régi japán benzinesen kifinomultan szép, inkább kicsit munkagépesen szögegyszerű.

Ha már munkagép, az előfűtése is kapott egy kis okosítást pár hete, így még kényelmesebb a használata.
Nem nagy dolog, a régi időkapcsoló órát lecseréltem egy Sonoff s20 wifis okos aljzatra. A lényege annyi, hogy az okos konnektor a wifi hálózatunkra rácsatlakozik és mobil applikációval érem el. Bárhonnan, akár külső hálózatról is. Az időzítéseket is az app-ban tudom állítani, illetve onnan ki-be tudom kapcsolni. így nem kell majd a -15 fokos reggelekre készülve kisétálni a garázsba átállítani az időkapcsolót. Az autó persze minden reggel előfűtve indul, nagyon bevált.

>> Szervizmarci91 // Alfa 146 1.6 TS // 2019-08-07

Szegény gépezetet télen a parkolóban tolták meg hátulról a 146 feliratnál, 1 hónapja pedig egy koccanásom volt, amiben nem én voltam a hibás, de persze ilyenkor az előttem indokolatlanul satuzó jóember nem lehet az, tehát én jártam meg ezt is.

Nos, ez az autó hozzámnőtt és nem szeretnék beállni a leharcolt, városi autósok névsorába, ezért elhatároztam, hogy ősszel és télbe nyúlóan az alábbi munkákat fogom megcsinálni:

-első és hátsó lökhárítók lecsiszolása, újrafényezése fekete csík nélkül
-hátsó lengéscsillapítók cseréje
-lökhárító feletti beömlő pótlása (már folyamatban, csak borzasztó ritka a FL-es)
-olajcsere (Selenia + Metabond eco)
-hátsó horpadás javítása, fényezése
-első rejtélyes koporászás száműzése
-jobb első kerékagy cseréje (bontott agy abs jeladóval és új SKF csapággyal)
-beszerzett hátsó szárny fényezése, felragasztása
-váltócsere
-teljes polír

Nem kevés munka, de ha túl leszek ezeken, újra a korát meghazudtoló, megkímélt állapotban fog ragyogni pont, mint amikor 2012-ben beleszerettem a mindössze 98E km-es futásával együtt.
Nem engedem, hogy kikopjon alólam!