Blog >> lambda

>> SzervizKristyon // Alfa 147 Selespeed // 2023-08-28

Valamivel több mint egy évet bírt, már megint eldobta magát.
Kicseréltem, megint újat kapott, nem gyári, de Bosch. Elvileg csak a stekker más rajta...

>> SzervizKristyon // Alfa 147 Selespeed // 2022-04-10

Most rendesen eldobta magát az elöl helyezkedő 2-es lambdaszonda. Próba kép csak felcseréltem a két szondát, igazolta is a dolgot. Kb. 6000Km ment. Reménykedtem benne, hogy csak a kötésnél van némi kontakt hiba, de sajnos nem. Visszaraktam a régiek közül azt amelyik még jó volt. Egyenlőre így marad.

>> SzervizKristyon // Alfa 147 Selespeed // 2021-03-31

Az egyik első lambda szonda elfáradt, és erre behisztizett. Már korábban volt tárolva lambda hiba, de most párosult check engine lápával, és sipolással. Első képen a kiolvasott hiba. Gyertyákat átnézve, kiderült, hogy a balos lambda dobta el magát, mert az egyes és négyes hengernél szép tiszták voltak, míg a kettes, hármas hengernél, fekete korommal voltak bevonva a gyertyák. A kettes képen már a lehuzott csatlakozóval produkált betárolt hiba. Hármas négyes képnél, diagnmosztika az új lambdákkal.
Nem gyári csatlakozóval, de Bosch szondát vettem. Így olyan, mintha az univerzális Bosch szondát vettem volna, csak majdnem fele annyi pénzért...
Egy szondát nem sok értelme lett volna cserélni, mert lehet hamarosan a másik is megadta volna magát, tekintettel, hogy eleve 160ezer kilómétterre vannak tervezve. Az autóban meg lassan 150ezer lesz.
A régi szondák nagyon könnyen kijöttek, pedig már rákészültem, hogy kell majd valami spéci kulcs, de egy sima 22-es villással megindultak.

>> SzervizAlejandro // Alfa 159 1.9 JTS Berlina // 2020-04-23

Tervszerű karbantartás:
13 hónap és közel 14e km megtétele után a szokásosnál később lettek cserélve a szokásos dolgok:
- Motorolaj (FUCHS Titan GT1 5W-40)
- Olajszűrő (MANN HU6007X*AN)
- Levegőszűrő (MANN C18003)
- Pollenszűrő (VALEO 715533 aktívszén)

Check engine hibaüzenet (hibakód: 1 és 4-es henger gyújtáshiba):
Az előzmények már tavalyiak, amely a hibaüzeneten és hibakódon túl a motor érezhető és hallható egyenetlen járásán, a kocsiszekrényben is egyre erősebben érezhetően állandósult. Akkor a gyújtógyertyákat lecseréltük. Aztán egy cartárs jóvoltából kaptam egy használt Bosch gyári gyújtótrafó sort. Az egyenetlen járás ezzel is megmaradt, de a hibakódkiolvasás már csak a 4-es henger gyújtáshibáját mutatta. Ezúttal kapott bele egy harmadik trafósort. A gyújtáshiba megszűnt.

Cserélni kellett:
- Gyujtótrafó sor (Bosch 0 221 503 469)
+ szükséges lett még:
- Szívókönyök tömítés (Victor Reinz 71-38832-00)

Szegény keverék:
Fenti problémát folytatva az egyenetlen járás megmaradt, és a lamda szondák értékei szegény keverékre utaltak. Az eredeti gyári injektorok kiszerelésre kerültek, és kaptak ultrahangos és vegyi fürdős tisztítást.

A motor járása egyenletessé vált, a lamda értékek helyreálltak.

Első fék:
Az első fék felől fékezéskor fémes csattanó hang volt hallható mindkét oldalról, főleg ha előremenetből hátramenetre váltva fékeztem vagy fordítva, majd már folyamatos előre menetnél is egyre gyakoribbá vált. Úgy tűnik a féknyeregben van annyi kopás, hogy a fékbetétnek van egy kis mozgása. Egyelőre kapott egy feszítőrugót, most a jelenség majdnem megszűnt, a mentirány váltást követő első fékezéskor jelentkezik még.

Meglátjuk...

Első futómű:
Rövid ideje először balról, majd néhány hétre rá már jobb előlről is borzasztó nyöszörgés hallatszik az utastérben, ami odakint is hallható. Hidegben (~5 C fok alatt) nem hallható, felett keserves. Megállapították, hogy a tavaly márciusban cserélt első felső lengőkarok (RUVILLE 35/18/AH, 41/18/AH) kínlódnak. Szilikonspray sem segít. Egyelőre még csak a hang borzasztó és teszi a dolgát, de várhatóan már azt sem soká. Ilyet többet nem teszünk bele.

Munka:
motorolaj+szűrők csere; első fékek átvizsgálása, féknyergekbe feszítőrugó felhelyezése; első futómű átvizsgálása; hibakódkiolvasások; gyujtótrafósor cseréje (gyújtáshiba); injektorok ki- és beszerelése, ultrahangos és vegyi tisztítása (szegény keverék); szívókönyök tömítés cseréje; csomagtérfedél kábelköteg gumicső cseréje

Km óraállás: 135 889

>> SzervizSanyi // Alfa 156 1,6 TwinSpark Progression // 2018-06-30

Megint előjött a Lambda hiba. Csak most nem a kat. utáni hanem az az előtti egyik szonda.. Korosodik a kicsike, jönnek elő a korral járó bajok. :D Plusz a szerelőhöz menet elszállt a szervó szivattyú. Talán jövő héten kész lesz. Mindenből gyári újat kap.

>> SzervizSanyi // Alfa 156 1,6 TwinSpark Progression // 2018-06-20

Meghalt a katalizátor utáni lambda szonda. Gyári új Bosch-t kapott helyette.

>> SzervizNGC // Alfa 159 2.0 JTDm SW // 2017-06-14

Lambda szonda csere megtörtént, hiba törölve. Plusz a turbó részleges vezetékszakadásból adódó hiba is törölve lett.

>> Szervizpeto147 // Alfa 147 1.6 TS Distinctive // 2017-01-30

Kigyulladt a hírhedt motor controll lámpa egyik ismerősöm kiolvasta mi lehet a hiba oka...a katalizátor utáni lambda szondát dobta hibára kitörültök majd rá 2 napra megint előjött ugyh csere lett a dologból.Így hát kapott egy új Bosch szondát a régi helyére.

Bosch szám: 0 258 006 388
Gyári szám: 46760863

Lambda:18 000 Huf
Szerelés:5000 Huf

>> SzervizRicoe156 // Alfa 156 1.6 TS 16V Progression // 2016-09-28

Középdob csere után dobálta a hibakódot. (P0141)
Nem tudni ki/mi okozta a hibát a 3 éves gyári lambda szondában (cserélve volt 2013 májusában), de cserélni kellett, mert a belseje zörgött....

10k-val kevesebb maradt a zsebemben.

>> SzervizJulesTS // Alfa 156 1.8 TS // 2015-10-18

Mivel a szonda tisztítás nem járt sikerrel, valamit ki kellett találnom...
Az E85 átalakító miatt a lambda szonda jele be van vezetve a kormány alá az E85Power-be. Gyorsan be is iktattam egy kapcsolót, így az első pár perc alatt a lambda szondát lekapcsolva sikerült megoldani a problémát. Csak az volt a baj vele, hogy néha elfelejtettem visszakapcsolni...
Kell egy időzítő... Gondoltam gyorsan összedobok egyet, de el kellene menni alkatrészboltba, aztán forrasztgatni, ehh ellustultam már, meg időm sincs rá... végül is szégyenszemre Ebay-en rendeltem egy programozhatót, ami nem is volt drága...
Be is szereltem, beállítottam először két és fél percre, de az még nem volt elég, aztán 3 percre és így tökéletesen működik! :O)
Az időzítő alatt a lambda monitor van, amin a lambda jelet ellenőriztem, de most már szerintem nem nagyon fogom nézegetni. :)