Blog >> motorcsere

>> SzervizCsongi // Alfa Spider / GTV Gtv // 2021-05-01

Sajnos olyan jó volt hozzá az előző tulaj, hogy minden igyekezetünk, felújítás, javítgatás ellenére megadta magát a motor, így cserélni kellett. Május elsején kezdtünk neki. Ahogy kivettük a motort és bontottuk le a szívósort és a sallangokat, több olyan csavarral is találkoztunk, amiket kézzel tudtunk kitekerni, mert meg sem voltak húzva. Mivel ez a régifajta, alu szívósoros és a hozzá tartozó csatlakozókkal, így a másik meglévő (régi 156-omból) motororra, ami műanyag szívósoros, át kellett szerelni ezeket és a váltót is. Eddig jutottunk ma.
Folytatjuk.

2021.05.07.
Motorcsere kész. Friss olaj, szűrők és persze hűtőközeg, vezérlés.
A féltengelyeken mind a négy porvédőgumit kicseréltük, a csuklókat kimostuk és új grafitos zsírral feltöltöttük.
Köszönet a barátaimnak a segítségért, Antinak, Atinak és legfőképpen Kazes Zoli bátyónak!
Bízzunk benne, hogy most már sokáig jó lesz. :)

>> EseményQuel156 // Alfa 156 Sw 2.4 20v // 2018-10-19

Anno nagy boldogan, mikor CZ-hez került az autóm sejtettem hogy az átlagosnál hosszabb javitási időbe fog kerülni az autóm javitása, de nem gondoltam hogy több mint 3 hónapig.
Ezalatt az idő alatt sajnos csak annyi történt hogy kikerült a motorom az autóból.

Így átkerült az autóm Bödő Gáborhoz.

Még előtte vettem az Érdi bontósoktól CZ-n keresztül egy állitólagosan 130 ezer km-t futott "tökéletes" állapotú motort 180.000 ft-ért gyakorlatilag csupaszon. Az autót Gábor tréleren felvitte pestről ikervárra nagyon kedvező áron, majd én utánavittem a régi és az akkor még hitem szerint baromi jó motort. Gabi precizen időbe elkezdte átpakolni a régi motorról az a sallangokat az új motorra de sajnos mint körbeforgatásnál kiderült 2 es dugattyú teteje rommá verve mert egy közel többévszázados csavar figyelt benne.... Ezután kiderült a hengerfej is romokban, 3-4 hengeren akkora repedés volt hogy átsétálhattam volna rajta. Nos motor vissza ment a matek hogy na vajon most mi legyen.... Közben el lett küldve stefanhoz a kuplungom, kettőstömegüm kevlározásra/ erősìtésre de nem csinálta meg kettőstömegű kotyogása miatt (pedig elviekben egy 80 ezer km-t futott darab volt.... ja persze :D )Éppen egy kedves barátomtól hoztam el egy szett komplett nagyféket szintén 56-ra mikor mondta hogy ő megválna a manky irásra (270LE) felkészített motorjától. Kompletten stefan féle kuplunggal kettőstömegüvel porlasztókkal mindennel 125 ért. Az oka sajnálatos mert az írás előtt rommá törte de ami a lényeg neki semmi baja és a kocsijának a lelke duruzsol tovább mert természetesen azonnal lecsaptam rá😍😍 Köszi Ármin

Viszont eljött a nap amire már rég vártam, a motor ma indul 3 héttel a Pestről elszállítás után a sok probléma ellenére is 😍😍 Ezt pedig neked köszi Bödő Gábor 😊😊😊

>> Tuning és extraQuel156 // Alfa 156 Sw 2.4 20v // 2018-08-26

Eljött végre nap amikor oda került az autó hogy zero emmisio-s lett.
Motor kint és megy a matek....
két féle variáció van komplett felujitás esetleges főtengely melóval együtt avagy egy nagyon brutálisan jó állapotú kevés km-es motor. Az előbbit terveztem/terveztük eredetileg de sajnos akárhogy is nézzük egy nem gyári motort hiába felujitott stb 2.3 barral nem lesz jó megfújni mert szétesik. Sajnos nem mindegy hogy 175 ló vagy majdnem 300, így végül egy 130 ezer km-es motort kapott Érdről (ha üzembiztosan hosszú távon jó lesz akkor ezuton is lávcsi nekik).

Közben megvettem hozzá a coolert amit érdekes lesz felrakni mert nem kicsi de legalább jó nagy. Mankyval beszéltük hogy legyen átmenő vagy egyoldalas. Igazából az akkori beszélgetés alkalmával azt beszéltük talán jobb lesz az egyoldalas, de ez azóta is kétséges :D Viszont ez megvan, ez lesz benne és később minden kiderül.

A turbót is Ákos figyelmességének köszönhetem, mert nyitott szemmel járt és így jutottam hozzá egy brutál jó állapotú 88 ezer km-es f01 750D-ből származó 2260v-hez egy 100asért. Aji volt


Közben haladtam a fék ügyben is és elvetettem a 159 féket mert nyűgösebb sztori lett volna mint a 66nyereg+330nál. A 159 nyerget eladtam(-35E) egy barátomnak mert hát az 1.9 ákosféle jtd se megy szarul és azzal is meg kell tudni állni, én viszont egy másik barátom sajnálatos balesetén profitálok mert az övébe levő komplettet konzollal együtt (70E)átveszem így csak lecsavar felcsavar.

>> SzervizCsongi // Alfa 156 1.6 ts berlina // 2017-08-05

Sajnos a legutóbbi, a kipufogó leömlő szereléskor elkövettem egy nagy hibát, ugyanis kihúztam a nívópálca tokját a blokkból és a régi beégett tömítés így kimozdult, sőt több darabban kiesett... a helyén, mint kiderült eléggé verte ki az olajat és így kicsit beteg lett a motor... nagyjából hajtókar csapágyas... : (
Vettem egy típus azonos bontott motort. Friss vezérléssel, friss olajjal, friss termosztáttal, friss nívó tömítéssel ment a régi helyére. Motor pöcc-röff, remek, remélem sokáig így is marad! :)

251.400 km

>> SzervizForró // Alfa 155 2.0 ts 16v sport // 2016-09-21

Miután körvonalazódott, hogy a hengerfejtömítés átégett, a hengerfej felújításra 85 ezer körüli összeget mondtak, de semmi nem garantálja, hogy mondjuk a dugattyúgyűrűk nem károsodtak (rágódtak be), így elindultam keresni egy épkézláb motort. Ezek 80-120 között szoktak menni állapottól függően, érkezett 1-2 ajánlatom is, azonban sikerült találnom egy épp bontódó 155-t, amiben ugyan nem volt már kipróbálható a motor, viszont a cartárs elmondása szerint, amennyit ment a kocsival (ki-be-odébbállogatás), a vezérlésmódosító kerregésén kívül más baja nincs, olajnyomás mérő és egyéb műszerek szerint jó, már amennyire ennyiből meg lehetett állapítani. Rá is kérdeztem mit kér érte, és olyan árat mondott, hogy rákövetkező 2.nap már vittem is. A motor mellett még elhoztam pár sallangot is, mindezt 20db pisztolyorrú mátyásért, így még ha amúgy csapágyas is a motor, a többi alkatrész árából nem jöhetek ki rosszul a történetből. Szóval miután hazakerült a motor megkezdődtek ténylegesen a munkálatok a szívátültetés megkezdéséhez.

Ami így megcsinálásra került első körben:
- Injektorrok felújítása
- Szelepfedél (ez egyelőre nem került fel), szívósor, injektor közös cső, alu vízcső (blokk elején ami van), akkutálca és leömlő homokszórása, utóbbi kettő festése is
- Szívósor-, leömlő-, kipufogótömítések cseréje
- Olajteknő kipucolása, felszereléskor újra pasztázva természetesen
- Új vízhűtő a kilyukadt helyett
- Egyéb apróságok, mint pl bilincsek, pár rottyra ment csavar és hasonlók
- Továbbá kis lego a két motor között, főleg a műanyag burkolatok terén, illetve főtengely ékszíjtárcsa, lendkerék és tulajdonképp mindenből a jobb állapotú alkatrész került az "új" motorra.

A vezérlés nem lett megbontva, elvégre, ha kiderül, hogy csapágyas vagy egyéb előre nem látható nyűgje van, nem kívántam fölöslegesen költeni rá, illetve ahhoz speciel nem is állt rendelkezésemre célszerszám. Így is kellett vennem egy polydrive szettet, mivel elég sok ilyen típusú csavar található a blokkban. Szóval lényegében csak a legalapvetőbb dolgok kerültek megvételre, cserére, ami nélkül nem tudna amúgy működni a motor (meg hát azért használt tömítést vissza nem teszünk). Ha beválik, akkor utána mehet a többi dolog (gyertyák, vezérlés, 10w60 stbstb). Első körben kapott 10w40 Seléniát, fagyállóval, friss váltó- (Castrol) és szervóolajjal (Tutela GI/A) feltöltve, aztán indulhat is a tesztüzem.

Összerakással volt egy kis probléma, mivel éjszaka közepén kiment a fejemből, hogy a kuplungtárcsát központosítani kéne, így annak hiányában hiába ment szépen ki-be a motor úgy, hogy a váltó a helyén maradt, összehúzatni azzal azonban már nem sikerült, bónuszként a karter egyik füle le is tört (jöhet a sav…), ennél a pontnál akkor éjszakára befejeződött a művelet (Amúgy is hajnali 3 volt már). Kicsit átgondolva a dolgokat pár nap pihenő után, máshogy álltunk neki. Egyik mellékelt kép alapján lebontottam az autó elejét és úgy határoztam, hogy asztalon össze lesz passzintva a váltó a motorral, és együtt megy be a helyére. Ez be is jött. Tehát első körben motor ki fölfelé csörlő segítségével, autó el, aztán váltó ki, motorral össze, akkor kint az asztalon felkerült még a generátor, önindító, meg a hátsó alutartó, amin a szervószivattyú és a hosszú féltengely van, ugye ezeket úgy szerelni, hogy a motor bent szopás. Ezután ezek rákerültek egy békára és szépen be lettek játszva az autó alá, bakok felcsavaroz, aztán igazából már csak össze kellet csavarozni az egészet és felrakni a sallangokat. Leírva és visszagondolva annyira nem bonyolult, bár csápos emelős, légkulcsos stb. jól felszerelt műhelyben ez egy nap alatt meglenne, így kicsit hosszabb volt, de megoldottuk tisztességesen. A kihívás teljesítve és emellett kisebb felújításokra is adódott lehetőség. Az első indítás 2016.09.19-én történt meg. Itt is volt kis gebasz, mivel sikerült felcserélnem az injektorsorra bemenő-kijövő benzincsöveket (savazás v2.0…), így hiába tekert az önindító, de a helyes bekötés után ment minden rendesen. Tehát, mint írtam, tesztüzem indul, de az már másik bejegyzés.

Költségek eddig:
- Injektor felújítószett + tisztító 11005
- Homokszórt alkatrészek 10000
- Tömítések 15000
- 6l 10w40 Selénia + 1l Tutela GI/A 16467
- 2db SKF első kerékcsapágy (egyelőre csak megvéve, beépítve később) 28000
- Új vízhűtő Bárdi 16000
- Tréler haza 23000
- Motor 15000 + Apróságok a motorral 5000 + Útiköltség mert minden Pesten van… 9000
- Hengerfej nyomáspróba árajánlattal 5080
- Desztillált víz + fagyálló + bilincsek 4500
- Egyéb szerek (Brigéciol, féktisztító, motortisztító stbstb ilyesmik) 19155
- Szerelés közben az erősítő biztosítékát kinyomtam, abból új 2db 3100
- Szerszámok (Gyertyakulcs, polydrive/ribe szett, csiszolópapírok, festékek, vontatókötél) 16645
- Váltóolaj árát valami régebbi bejegyzésben beleírtam, csak ott nem részleteztem, bár összköltség szempontjából mindegy is.

Km óra: 269600

A képek között látható az ihletet adó kép, meg a folyamat menete. Ja persze természetesen az eső meg akkor kezdett el esni, amikor vettük ki a motort a 2. körre, előtte-utána semmi… Továbbá megfigyelhető az is, hogy a donor motornak a szelepfedele gatya, az ki lesz cserélve, amint kiderül hogy jó, ugye vezérléssel stb-vel együtt.

>> SzervizG-Burt // Alfa 145 1.6 boxer "TÖRPI" // 2012-05-02

Valahol ott fejeztem be a legutóbbi pötyögést, hogy felkerült a poroltó első verziója, mert leszakadt a továbbfejlesztett. Azóta az is lekerült, a katalizátortól hátrafele kapott egy teljesen új rendszert. (Zé.-nek hatalmas köszönet az alkatrészért)
Megcsináltam végre a tetőkárpitot, amit még régen letépett valaki, mert a fejére lógott.
Lett végre működő lambdaszonda is az autóban, a fogyasztás 3 litert csökkent.
Salat cartárssal elcseréltem a fekete hátsó lökhárítómat és a kilincseimet színazonosra. Valamint szert tettem egy pár első ülésre is. Az enyém ülőlapja oldalt már kezdett repedezni. Elkezdtem legózni, a végeredmény pedig nagyon is emészthetőre sikeredett. 3 ülésből legóztam össze egy tuticsúcsszupi vezetőülést:) Megkapta a donor anyósülés ülőlapját, az eredeti ülésem sínjét, (módosítva: kiszedtem a magasságállítást, mert 1: úgysem állítgatom, 2: így kényelmesebb.) és a donor vezetőülés háttámláját, mivel ez tökéletes állapotban volt. Az eredmény egy olyan vezetőülés, ami úgy néz ki, mint az új és legalább olyan kényelmes is:)
Közben el lett bontva egy 146os, ami Nedudgi cartárs ex autója volt. Sajnos felborult vele. 1 nap alatt teljesen kibeleztük, ami menthető volt, azt mentettük is belőle. Elsőként átraktam a fekete műszerfalat, ennek több oka is van. Az első, h jobban tetszik a fekete, mint a szürke, a második, h utasoldalon is van légzsák. Kb 3 óra meló volt, de megérte, teljesen más lett a hangulata az autónak.
Bekerült alóla a hátsó híd. Itt volt némi szívás, mert a régi hidam nagyon nem akarta megadni magát. Szinte minden csavart melegíteni kellett, hogy kijöjjön, de végül sikerült a műtét. Mondjuk akkor nem volt őszinte a mosolyom, amikor a fékcső csatlakozásának melegítése közben a nyomástól eldurrant a fém(!) cső, és a pofámba nyomta a forró fékfolyadékot. Sebaj, másnap gyártattam egy darabot. Ezután jött a felismerés, hogy a jobb hátsó légtelenítő csavar feje valahol kieshetett az éterbe. A régi féknyeregbe is bele volt törve a csavar. Nyomás esztergályoshoz.. Ideig óráig jó volt, de erről majd később:)
Ezután következett egy nagyobb meló, amit a motorcsere tesz ki. Kb szombaton 10 óra körül álltunk neki, este 10kor már röfögött:) A váltó is cserélve lett természetesen. Az 1.4es motor és a váltó szétválasztásakor elég érdekes dolgokat találtunk. Azt tudtam, h egy bontott kuplung került ősszel az autóba, de erre nem számítottam. A kinyomóvilla stiftje helyére egy szög beütve, arra egy alátét hegesztve. A váltóházból letörve egy darab. Ok, nem gáz, máshogy nem lehetett javítani, tiszta sor. Viszont a kuplung az már érdekesebb téma. A kinyomócsapágy darabokban jött ki, a szerkezet közepe félig átszakadva. A kinyomó nem ott feküdt fel szerencsére, nagyobb volt az átmérője, de már itt se volt neki sok az átszakadásig. Szerencsére a donor motoron egy szinte új kuplung volt, ahogy volt, bekerült. És hogy milyen? az 1.4 után állat. Nem emlékeztem ekkora különbségre 1.4 és 1.6 között.
És itt térnék vissza a hátsó fékre. A kuplung légtelenítésekor véletlenül ráléptem a fékre, amit az első nyergek azzal háláltak meg, hogy szépen kiejtették magukból a dugattyút, mert balfasz voltam és elfelejtettem, h nem kerültek még vissza a helyükre. Én voltam a fasz, elismerem. Ugye a fékfolyadék elfolyt, légtelenítsük le. Na ez az a pont, ahol kiderült, h az esztergályos egyáltalán nem végzett jó munkát. Túlfúrta a jh féknyeregben a légtelenítő kúpját, ami egy gyenge ráhúzásnál átszakadt. Sebaj, van másik, csak éppen törött légtelenítővel. Nekiálltam kifúrni, sikerült is, a maradékot is sikerült kipiszkálni, csak éppen a menet ment tönkre közben. Másnap lett új féknyereg, felkerült, ebben van légtelenítő, ami nincs beletörve. Viszont légteleníteni most sem sikerült. A Tudásbázis bácsi zaklatása után kiderült, h a főfékhenger lehet a ludas. Ezt korábban már átraktam a donor autóból. Visszaraktam a régit, kicsit jobb lett, de eleve azért cseréltem ki, mert az se volt vmi fényes állapotban. Legalább már lehet használni. Itt döntöttem el, h ha már cserés a főfékhenger, akkor kidobom az abst, mert úgyse működik, jeladó után meg nem fogok horror pénzeket kiadni. Szerzek egy sima főfékhengert, jövő hétre lesz normális fékcső. Ha már megcsinálom akkor kicserélem az összes fékcsövet az autón.
A másik anomália némi melegedés. Termosztát ok, viszont a vízpumpa nem. A régi motorból nem jött ki egy darabban. Találtam egyet a garázsban, bekerült, de csapágyas, viszont már nem melegszik, ezt mihamarabb cserélnem kell.
Nagyjából itt tartok most. Fejlődés, alakulás van. Lassan befigyel egy lakatolás is, erősen fókuszálva az emelési pontokra.
Röviden ennyi történt az elmúlt két hétben. Az, h alakul az autó rátesz egy lapáttal a lelkesedésre is. Egészen kezd autóra hasonlítani:)
Alkatrészekért meg lehet jönni aktívan, egy 46 bontott cuccai vannak a nyakamon:)

>> SzervizDévid // Alfa 156 2.0 TS // 2011-08-02

Éjjel hazafele megint sikeresen beállt a főtengely. Ismételten motorcsere előtt állok, vagy kénytelen leszek így eladni a kocsit. Azon gondolkodom, beadom egy bontóba, akkor legalább más életét nem keseríti meg úgy mint az enyémet.

>> Szervizbbb80 // Alfa 166 2,4 JTD // 2011-07-02

és még mindig nincs kész, megőrülők!

Tegnap végleg összeállt a gép,nagyon vártam,hogy mi lesz,teljesen meglepődttem,hgoy a második próbálkozásra beindult,és szépen járt.Folyik viszont az olaj,a hengerfejnél,és a szelepfedélnél is.
Mivel nem én raktam össze ez igy eléggé bosszantó,ha szerencsém van,csak lekapom a szelepfedelet,meghúzom a csavarokat és jó lesz.Nincs kedvem megint szétboritani.

Aszott teveszarrá fujt a szél,reggel lemostam a motort,csili vili lett,aztán kimostam a motorterét Alfinak,brigecio,forró viz meg minden,kicseréltem az ablakmosó tartályt,persze az is szépen lemosva,motortartó bakok csere,kaptak vazelint az összes csövet letöröltem,a kemény elektromos vetekékeket kicseréltem,kaptak uj végeket,kivettem a hütőt kimostam,a motortartó bakok helyét bekentem rozsdagátlóval,a vizpumpát kicseréltem,++a termosztátot is,a vizpumpa kerekét lefujtam fehérre.
Holnap megkezdem a visszaépitést,kis szerencsével vasárnapra beröffen.