Blog >> 159

>> SzervizSanyi // Alfa 159 SW 2,4 JTDm Q-Tronic // 2015-07-08

Csörinél jártunk komplett vezérlés olaj és szűrőcserén esett át a gép. Váltó olajat is cseréltünk. Egy darabig nyugodtság van. Klíma még mindig nem jó... Csövet kell cserélni, elengedi a gázt. km.: 166500

>> SzervizSanyi // Alfa 159 SW 2,4 JTDm Q-Tronic // 2015-05-22

Komolyan mondom ez a kocsi utál engem. Generátor után most elfosta magát a klímakompresszor. Csak hogy megint ugyan ott meg kelljen bontani. Most már viszont ez csak akkor következik be ha a vezérlést is cseréljük. Ja és a hab a tortán, hogy valami büdös ökör megkarcolta az első lökös bal oldalát. Elegem van... :D

>> SzervizSanyi // Alfa 159 SW 2,4 JTDm Q-Tronic // 2015-05-06

Egyik napról a másikra feldobta a fedélzeti, hogy nincs töltés. Autóvillamossági szerelő szerint generátor csere, de ő nem vállalja a kocsi szétszedését.... Telefon, Csöri. Szopás, de megcsinálja nekem nagyon szívesen, csak vigyek generátort. Telefon, Trencsik. Van generátor 30K. Jöhet! Tegnap ott is hagytam Csörinél a kormos nagyvasat. Remélem nem lesz több meglepi. :/

>> EgyébSanyi // Alfa 159 SW 2,4 JTDm Q-Tronic // 2015-04-04

Pár kép a beltérről, mert már sokan kértétek.. :)

>> EseménySanyi // Alfa 159 SW 2,4 JTDm Q-Tronic // 2015-03-29

Már jó ideje foglalkoztatott a gondolat, hogy fiatalítani kellene. A Gt és a 159 között vacilláltam sokáig. Hónapokon keresztül csak a használt autót bújtam. Március 21-én azonban útra keltünk. Ez volt az első amit megnéztük. Apró hibái vannak, de egyben van...de sok a nyűg vele mire magyar papírja lesz(gondoltam). Aznap még 2-t megnéztünk itthon...egyik sem volt jobb mint az első. Aztán a rá következő héten még 2-t....és még mindig az első volt a nyerő. Így március 27-én reggel ismét útra keltünk, pénzzel a zsebben. Hatalmas élmény volt róni vele a km-eket hazáig. Ha igaz kedden már friss ropogós rendszámmal birtokba is vehetem. Remélem ez is egy gyönyörű szerelem lesz. Folyt. köv. :)

>> Egyébborosd // Alfa 159 Sportwagon // 2014-12-02

Készítettem egy kis képet. Én csak beast mode-nak hívom ha minden világítást felkapcsolok... :)

>> Egyébborosd // Alfa 159 Sportwagon // 2014-11-17

Előszó:
Arra gondoltam, hogy írok egy kis naplót, ami nem csak nekem segít emlékezni, de hátha tudok olyat is mondani, ami valakinek segítségére szolgál. Tehát jöjjön a 159SW-m történetének első hónapja...

Az autót használtan vettem, de úgy gondolom, hogy eléggé jól körül jártam a vételt. Eldöntöttem, hogy milyen típust szeretnék, majd választottam motort (1.9 JTDm 16V) és váltót (manuális), minden másban kompromisszum képes voltam/ vagyok! Mivel olyan nagyon sok ilyen autó nem szaladgál (vagy ha szaladgál is nem eladó), ezért közel egy évig nézegettem a használtautót, fórumokat, olx-et, stb. (Egy másik posztban majd leírom, hogy miért éppen ezt választottam.) Megnéztem kb. 10-12 autót ameddigre eldöntöttem, hogy nekem EZ kell! Elmentem, megnéztem, ajánlatot tettem, tenyérbe csaptunk, két nap múlva jövök érte, de mielőtt elviszem nézessük át márkaszervízben. Ha rendben van, akkor papírozunk és még haza viszlek. , mondtam a tulajnak! RENDBEN VOLT! Egy év keresgélés után 2 nap alatt vettem autót! :)

Minden nagyon szép, minden nagyon jó. Tatabányáról indulok haza Budapestre. Boldogság van, ALFA van! :) Azóta megszoktam, még jobban megszerettem, benne élem az életem, ahova csak lehet kocsival megyek. Én is, a környezetem is imádja. Egy héten egyszer biztos, hogy takarítom, a lakásomat nem biztos! :)

Akkor a jelen:
Éppen tegnap volt egy hónapja, hogy elhoztam az Alfámat a korábbi tulajtól. Ez az egy hónap az izgatottság jegyében és ismerkedéssel telt, pláne, hogy ő az első Alfám! Egy hónap, 3500 kilóméter mosolygás városban, autóúton, autópályán. Minden olyan mint egy igazi álomban. Vagyis olyan volt... Két hete volt nálam az autó, amikor egy barátommal mentünk valahova két autóval, én mentem elől. Még menet közben hív, hogy nagyon füstöl a kocsi, tudok-e róla. Nem tudtam. Persze, mondtam én, hogy véletlenül se legyen igaza azoknak, akik szarolaszoznak.

Már mielőtt megvettem az autót körbe jártam a témát, így megtudtam előre, hogy hova is kell szervízbe vinni, kit érdemes keresni. Fórumokon majdnem mindenki Zé mestert ajánlotta (nekik ezúton is köszönet), másnap Zé műhelyébe el, időpont kérés (megjegyzem van egy nagyon jó Facebook alkalmazásuk ahol foglalhatsz magadnak időpontot), majd miután megbeszéltem Zével, hogy kb. mi a baj jött majdnem 2 hét várakozás, mert csak úgy volt időpontjuk.

Ebben a két hétben már mindent elolvastam, úgy mentem a szerívzbe, hogy felkészültem mindenre, megnéztem, hogy mennyibe kerülhet egy turbó, mi van ha az EGR rossz, mi van ha a turbó vákum csöve rossz. Mindenre felkészültem. Arra is, hogy ha azt mondja Zé, hogy a javítás 400ezer forint és mit csináljon, akkor azt válaszolom, hogy használtautó hirdetést... :)

Illetve időnként földobott egy hibaüzenetet az autó "Water in fuel", de ezt mindig csak rossz úton csinálta, úgyhogy biztos voltam valami kontakt hibában. Ezen nem is aggódtam.

A megbeszélt időpontban Zé szívélyesen várt és neki is látott az átvizsgálásnak. Gyorsan szétszedte kicsit az autót és tisztogatott rajta ezt-azt csatlakozót, szelepet, EGR szétszerelés, tisztítgatás (közben nekem is magyaráz, tanácsokat ad), majd azt mondja, hogy készen vagyunk.

Nem akartam elhinni! Semmi költséges alkatrész rendelés vagy anyag vagyonokért? Nem, készen vagyunk! Az EGR nem működik 100%osan, de abban maradtunk, hogy minden érték rendben van, a következő olajcserénél lehet EGR-t is cserélünk, de addig menjek nyugodtan! Hebegek-habogok, hogy mennyire köszönöm, jajj, de megnyugodtam, de azért felteszem a kérdést: Mivel tartozom mindezért?
Semmivel! - válaszolja- az átvizsgálás ingyenes! Még kétszer visszakérdeztem, hogy biztos-e. Igen, biztos! Megköszönöm, eljövök, nyugodt és boldog vagyok újra! :)

Ezúton is szeretném megköszönni Zének a hozzáállását, a munkáját és azt, hogy ilyen korrekt volt! Biztos vagyok benne, hogy legközelebb is oda fogom vinni!

Nem is lehetne ennél szebb az eltöltött 1 hónap! :)

>> Tuning és extraShadin // Alfa 159 1.9 JTDm SW // 2014-08-16

Újabb próbálkozás a "hangrendszer" jobbá tételére.

Próbálkozásom tárgya egy JBL GTO6508C ami 2 ohmos, tehát illeszthető a Bose-hoz. MDF kiemelőkeret segítségével cseréltem erre a gyárit. Egy szett csak előre.

Beszerelésnél szempont volt a teljes visszaállás lehetősége, stekkerek stb. a helyükön maradtak.

Első benyomások:

Sajnos a két ohm az valójában 2,5 szemben a Bose 2,2-jével, amit sajnos meg is lehet érezni, annyival halkabb az amúgy sem hangos rendszer.
A titánium (JBL) ill. a selyem dóm (Bose) között van különbség, a második (Bose) sokkal "finomabb" magasakat produkál, míg a titánium nekem túl kemény ill. sok.
még a -6db-s opcióval is.
Miután a mélyközepekhez már vágott jel érkezik az erősítőtől a mélyekben nem igazán bíztam, 80Hz-től kezd el szólni.
Elsődleges célom a középhangok csökkentése volt, amit el is értem, csak sajnos szétesett a hangkép ill. a színpad :-(
Miután a hátsó szett a gyári maradt és a "SUB" azzal van pariban, sajnos nem tekinthető a kísérlet sikeresnek, mert a hátam mögött a papír Bose túlsúlyos a közepekben, viszont, ha előre viszem a fédert, elveszik a basszus :-(

Update 2014.08.23.

Sok próbálkozás után a legjobb verzió a gyári Bose felállás megspékelve a JBL hangváltókkal. Gyengén vág középen, persze a JBL mély-középhez képest kevesebb a mély, de azt tudom kompenzálni a SUB-bal. :-)
Hátra is ez lesz.


Google+

>> Szervizmagento // Alfa 159 SW 1,9 JTDm progression // 2014-05-26

Vásárlás után néhány nappal a kora délutáni órákban beültem az autóba egy rövidebb út erejéig. Meleg, 30 fok... gondoltam leengedem az összes ablakot, hogy gyorsabban tudjam lehűteni az utasteret. Lefelé még csak lement mind, de mikor fel akartam húzni, a két hátsó ajtó felől csak recsegést hallottam. Lent maradt, mind a két hátsó, egyszerre. Autóvillamossági szaki az utcában lakik, elvittem, séta haza - mint kiderült mind a két szerkezet megadta magát, a költség (számlával) 53e forint.
A hibát annak tulajdonítom (mivel mindkettő egyszerre esett össze), hogy az elmúlt években a hátsó ablakok nem igazán lehettek használva.

>> SzervizShadin // Alfa 159 1.9 JTDm SW // 2014-06-02

Elvittem a szokásos futómű ellenőrzésre a kocsit a Zengő Gumi és Futóműszervizbe. Ilyenkor jól megrázzák mielőtt felteszik az állítópadra. Vizsgálat eredménye, az alsó lengőkar hátsó nagy szilentje mindkét oldalon be van szakadva. Minden más jó szerintük és ez felelős lehet a bizonytalan egyenesfutásért.
Erhadtól vett TRW lesz velük betetetve csütörtökön.

Update 2014.05.15.

Szilent csere és beállítás kész, eleje keményebb, egyenesfutás sokkal jobb. Nem koppan mélyebb csatorna fedélen. Nem is gondoltam, hogy ettől kopoghat.

Szilentek: TRW bal:JBU651 jobb:JBU650