Blog >> rázkódás

>> SzervizLiquid // Alfa 159 2.4JTDm Q4 TI // 2018-11-10

Eurokardán nem vállta a javítást.
Berendeltem egy bontottat az AlfaDepo-ból. Azért az olaszok ismét odatették magukat: a V6 és a 2.4 kardánja nem csereszabatos! V6-hoz lett volna kilóra 50e körül, a 2.4-hez egy azaz egy darab volt az egész országban 120e-ért. Megvettem. Közben egy másik szerelőtől kaptam egy bp-i kontaktot. Elvitettem oda a saját kardánomat. Mondták van két megoldás: csak csapágy csere 50e, vagy fullos felújítás 120e: Az utóbbit választottam. nagy nehezen megérkezett a bontott, de az talonban maradt, mert már mindegy volt hogy 4 vagy 5 hetet áll az autó., megvártam a felújítottat.
Megérkezett, minden király, de még mindig rázott...
Kiderült, hogy van a hátsó difinén valami kiegyensúlyozó cucc. Gyakorlatilag egy nehéz vas, ami szilentekkel csatlakozik a tengelyhez, ezek a szilentek és szétmentek. Azt nem tudni, hogy a kiegyensúlyozó ment tönkre és az vágta haza a keresztet meg a csapágyat, vagy fordítva. Ez a kiegyensúlyozó beszerezhetetlen, még képet se lehet róla találni. Le lett szerelve. Most hibátlan, szépen rezgésmentesen fut.
A bontott alkatrészt visszavették, kp + levásárlás.

>> SzervizLiquid // Alfa 159 2.4JTDm Q4 TI // 2018-10-09

Pár héttel ezelőtt (nehéz pontosan megmondani, mert fokozatosan alakult ki) elkezdett egyre jobban rázni valami az autóban. Első körben a nyárigumik voltak gyanúsak, mert azok amúgy is eldobósak és a felnik is kaptak, görgőztetni kell majd. Centíroztttam de nem lett jobb. Átszereltem a téli szettre, azzal is rázott, azt is centíroztattam, még mindig ráz. Sőt erősödött. Gyakorlatilag használhatatlan az autó, mert a vibráció mindent megmozgat és zörög az egész beltér. Tegnap elvittem egy közeli szerelőhöz aki a Pandát szokta javítani (bár azzal gyakorlatilag soha nincs semmi, a kötelezőkön kívül).
Úgy néz ki a kardán lesz a ludas, az egyik keresztnek, van lógása. Szétszedi és elviszi az EuroKardánhoz, aztán meglátjuk mi a következő lépés.