Blog >> szilent

>> SzervizRicoe156 // Alfa 156 1.6 TS 16V Progression // 2012-08-23

Vásárlásnál, mikor átnézettem felhívták a figyelmemet,hogy van azért mit költeni a kicsikére. A felső lengőkarok,illetve a stabrúd szilentjei kivoltak. Érdekes,hogy az alsókat kicserélték akkor a felsőket miért nem?
Mivel kiderült,hogy hiába cseréltettem ki nyüszögni fognak és ráadásul nem is a legjobb minőségűt sikerült bevásárolni, kis segítséget kértem Ferkétől aki Zé.-hez irányított.

Zé. csinált nekem egy nyüszögésmentes autót.

>> Szervizbizi // Alfa 166 2.4 MJTD Distinctive // 2012-04-18

Kinyomó állítólag vmi kamu gyártmány volt, ezért cserélve lett, plusz a munkahenger.
Bal felső lengőkar szilent csere.
Fékolaj csere.
Zénél nagyon-nagyon akciósan.
Km: 140.000

Mivel két hetet tölthetett a szerelőnél, így ezt a nem egyszerű műveletet is rájuk bíztam. Elmondásuk szerint gondoltak közben rám párszor.. :)

>> SzervizNeoEx48 // Alfa 156 1.6 TS // 2011-05-03

Az autót úgy vásároltam meg, hogy annak ellenére hogy látványosan kitűnő állapotnak örvendett, azt lehetett tudni hogy a futómű alkatrészek eléggé le vannak strapálva. Bármilyen úthibánál, fekvőrendőrnél stb. nagyon durva recsegő, nyekergő hangok jöttek a futóműből.
Ez miatt tavaly télen gyakorlatilag majdnem az összes futómű alkatrész le lett cserélve vadi új alkatrészekre, erről korábbi blogbejegyzéseim szólnak. A felújítás után végre "lopakodó" üzemmódba lépett az autó.

Ez sajnos nem tartott sokáig. Viszonylag intenzív téli használat mellett fokozatosan kopogásra lettem figyelmes elölről, és hátulról is. Hát elég bosszús voltam, azt hittem valamelyik új alkatrész máris elkezdett kopogni. Pedig nem erről volt szó.

Az előző blogbejegyzésemben említett szerviz munkálatoknál megkértem a szervizt hogy derítsék ki mi kopog. Az eredmény kissé meglepő volt. A kormánymű zörgött. Állítólag a kormányműben lévő perselyek elkoptak, és a kormányrúd lötyögött össze vissza. Vagy valami ilyesmi :) Azt is mondták, hogy ennél a típusnál érzékeny pontnak számít a kormánymű, mert hiányzik belőle valami cucc, ami tartja a kormányrudat.
Arra jutottunk hogy egyrészt ezt a hiányzó alkatrészt pótolni kell, és fel kell újítani az egész kormányművet. Ezt egy erre specializált szerviz végzi, kiszerelték és elküldték nekik.

Továbbá az is kiderült, hogy a kormány végpontjaiban hallatszó bugyborékolás nem véletlen volt, a szervó-olaj annyira fáradt volt már, hogy állítólag csoda hogy nem dugult el tőle a rendszer. Ez miatt az egész szervót átmosták tiszta szervó olajjal hogy kitisztítsák a rendszert, mielőtt a gyári Selénia szervó olajjal feltöltötték volna.

Ez volt az elölről jövő hangok oka. A hátulról jövőké pedig a hátsó stabilizátor rúd szilentjeitől érkeztek. Gyakorlatilag ezek voltak az egyetlen olyan szilentek melyek nem lettek kicserélve tavaly télen :) Most ez is megtörtént végre.

Költségek:

Kormánymű ki-beszerelés: 28000 Ft
Kormánymű felújítás: 102000 Ft
Szervó olajjal történő átmosás: 4500 Ft
Selénia Tutela GI/A 10W ATF Dextron II (2 liter): 4500 Ft
Hátsó stabilizátor rúd szilent (2db): 4790 Ft
Stabilizátor szilent csere: 7000 Ft
Futóműállítás: 8900 Ft

A kormánymű felújítás drága tétel, de összességében megérte, meg nem is volt túlságosan opcionális a dolog, mert ha így marad csak tovább romlik és nagyobb kár is keletkezhet. Azóta a kormányzás ha lehet ilyet mondani még jobb lett, és (lekopogom :) ) végre tényleg csend van. Ezt a kiadást még betudom a vásárlás utáni felújítások kiadásai közé.

Km óra állása: 175 932

>> Szervizvasony // Alfa GT 1,9 mJTD // 2011-10-04

Nagyszerviz: olajcsere, vezérműszíj,, vízpumpa, felső lengőkar szilent csere, hátsó kereszt merevítő csere, izzító gyertya csere, egr tisztítás.
Vére megszűnt a nyikorgás elől, és már nincs karácsonyfa a műszerfalon sem a kiégett lámpa, az izzítógyertya és az egr miatt.

>> Szervizvasony // Alfa GT 1,9 mJTD // 2010-12-16

Azt hiszem a legjobbkor lyukadt ki az alsó turbócső, a szerviz utolsó decemberi munkanapján. Lassan jöhet a futómű reparálás, mert a szilent megkenése nem oldotta meg a nyekergést amit ebben a hidegben produkál.

>> SzervizFrank156Rosso // Alfa 156 1.8 TS Spark 16V // 2010-11-19

Történt ugyanis, hogy a menyasszonyom anyja eljött meglátogatni minket Laposföldön (Hollandia) a nagy Moszkvából. Ebből következik, hogy igen, a menyasszonyom orosz:) Nagy autós kirándulások lettek azonnal betervezve, gondoltam átnézetem a kocsit mindezek előtt. A holland szerelőtől egy 500 eurós számlával együtt kaptam vissza a kocsit, mivel kicserélte az első féktárcsákat-fékbetéteket, a szilenteket és a munkadíjnál mindig vastagon fog a ceruzája, mivel holland... Majd kérlek írjatok olyan megnyugtató üzeneteket számomra, hogy ez a művelet otthon még 250 euróba sem került volna...
Kínkeservesen kifizettem neki a pénzt, majd azt a tanácsot kaptam, hogy menjek el egy futómű beállításra. Találtam is egy ipsét, azonnal megcsinálta - mondanom sem kell hogy össze-vissza voltak a kerekek - neki már boldogabban csengettem ki a 40 eurót. Kaptam szép számlát és egy nagy papírost, hogy most melyik mértékegység hogy áll mikor és ez miért jó. Ne kérdezzétek, hollandul van.
Majd pár nap múlva vidáman elindultunk az egynapos túrákra a tökéletes futóművel (tényleg király lett), de ma megtörtént az első rémálom. Már az első autómnál is megtörtént, hogy lehúztam az ablakot, de persze visszafelé nem megy. Az persze kézi meghajtású volt, az Alfában már elektromos van, amit nagyon szeretek, de ilyenkor nem. Szerencsére az adott városkában a második szerelő elvállalta azonnal (3 óra várakozás) majd számla és a 19%os adó nélkül ajánlott egy 200 eurós végösszeget, amiben benne van egy kb 2 hónapos mechanika (láttam, tényleg vatta új volt) és a munkadíj. Az ár-arányt ne kérdezzétek, nem akarom tudni. Ennek az otthoni csere díját meg végképp. A lényeg hogy most már fainul megy az ablak, a fék, kormány (bár azt még mindig nem tudom 100%-osan jobbra elfordítani, senki nem tudja miért) és ez mind jó lenne, de most elkezdett köhögni a gyári hangfalszett, az ősrégi philips cd-s rádióban akad a cd (?), és akkor még nem is beszéltem az első/hátsó lökösök és a sideskirts (ez mi magyarul?) újrafényezésének erős kényszeréről, meg egy teljes átvizsgálásról sem. Ilyenkor felmerül a kérdés: Megérte-e nagyon olcsón venni Alfát. Válasz: sok a kiadás, javítanivaló, sokat eszik, DE EZ EGY ALFA ÉS SZERETEM! :)

>> SzervizWarbiRunner (Gyuri) // Alfa 146 1.9 JTD // 2010-10-29

Ma elkészült az ismét megkomplikált futóműszervízelés.
Úgy volt, hogy csak szilentezni kell az első lengőkarokat, de csak kiderült a szétszedéskor, hogy a talpasok is készen vannak. Ott voltam az átnézéskor, tényleg nem adta ki megemelve a kis gonosz, nem moccant semerre. Szétszedve meg vagy egy centit...
Úgyhogy a szilentkészletet félretettem a következő alkalomra, és gyorsan szereztünk két lengőkart. Holnap kell a verda, úgyhogy nem értünk rá sokat jógázni az ügyön.
Végül cserélve lettek az alábbiak:

első lengőkarok
jobboldali kormányrúdfej
bal első motortartó bak
bal hátsó lengőkarcsapágy
olaj, olajszűrő

Egészen korrektül egyben van érzésre az autó, sokkal finomabban
veszi a döcögős utat. Most nagyon korrekt a futómű, nincs az a kellemetlen
szétrázza a belem érzés. Ennyit számít, hogy hangtalan. Persze a kormányzáson
is éreztem már, hogy nem az igazi, most elmúlt az a fura nyúlóssága ami az utóbbi
időben már érezhető volt. A kedvenc körforgalmamon 10-zel gyorsabban mentem át, mint szoktam :-)
Holnap pályán is kíváncsi leszek, hogy mekkora a különbség. Ennyire egyben nem is volt még nálam sose.

Jövőhét: fékgenerál

>> SzervizLali75 // Alfa 75 2.0TS // 2010-06-23

Kicseréltem a szilentet a hátsó futóműben,amely elől tartja,a váltó alatt.Akna nélkül,és a váltó leszedése nélkül.Nem volt egyszerű,de a régi már katasztrófális állapotban volt.Kiderült,hogy a hátsó hardy szakadt,ez már régóta okoz egy kis vibrációt.Ez lesz a következő művelet...A képek magukért beszélnek..

>> SzervizTorque // Alfa 145 1.6 Ts // 2009-06-14

Kicserélésre került a mai nap folyamán a lengőkarok, kormányösszekötö külső gömbfejek és stabilizárot szilentek!
Már csak a futómű állitás van hátra!
Köszönet Willy cartársnak az alkatrészekért!