Mutasd

>> Egyéb2007-09-11

Tegnap este alaposan bejártuk ezt a szabadtéri áruházat, alaposan el is tévedtünk. Az egész úgy kezdődött, hogy Andorrát szerettük volna elhagyni még este, ezért az első üres parkolóházban megálltunk, nem törődve vele, mennyibe kerül a parkolás. Mikor rájöttünk, hogy itt kell éjszakáznunk, és kiszámoltuk, hogy több, mint 25 EUR lenne a parkolás egész éjjel, úgy döntöttünk, hogy a Pyrenees áruház parkolójába visszük át az autót, velük a hotelünknek szerződése van és olcsóbban megússzuk. Igen ám, de hova parkoltunk? Fáradtak is voltunk, az egész Anderra la Vella kb. 2 utca, így nem is törődtünk azzal, hogy megjegyezzük a parkolóház nevét. Elindultunk megkeresni az autót, szépen befordultunk a sarkon éppúgy, mint az előbb az autóval, de az út egyszeriben véget ért. Mehettünk balra vagy jobbra – megesküdtem volna, hogy itt egyenesen mentünk, de biztosan nem jobbra. Sétáltunk 5 percet jobbra, de semmi nem volt ismerős. Parkolóház meg sehol… Egyre sötétebb lett, egyre kevesebb dologra emlékeztünk, Andorra egyre üresebb lett. Kénytelenek voltunk visszasétálni a hotelbe és újra elindulni. Végül egy srácot szólítottam meg, aki megmutatta, merre keressem az XY parkolóházat. Éppen arra, ahonnan jöttünk… Végül kiderült, hogy 30 méterrel a garázs előtt fordultunk vissza az előbb...

A Pyrenees garázsa 5 emeletes, a 3. emeleten parkoltam le – picit félve a sötét, üres, kihalt garázsban hagyva az autót, de Andorrában a közbiztonság híresen jó. Mire visszaértem a nagyon szép, mégsem túl drága hotelbe, Éva már aludt és én sem bírtam már tovább.

Másnap reggel frissen, kipihenve ébredtünk 6.45 körül. Éhesek voltunk, mint akik nem vacsoráztak, nagyon kíváncsiak voltunk, mit nyújt egy andorrai hotel. Hát nem csalódtunk, a svédasztalok rogyadoztak a finom falatoktól, alig bírtam elszakadni a friss sajtok, péksütemények, édes kalácsok világából.

Fizettünk és elugrottunk egy bevásárlásra. A legtöbb ember azért érkezik Andorrába, hogy márkás dolgokat, alkoholt, cigarettát, parfümöt na meg gázolajat vásároljon. Hát nekem semmi nem jött be – teljesen mindegy, hogy az Armani nadrág 500 EUR helyett 350, a Hilfiger cuccok jóval olcsóbbak és az YSL ing 40 EUR-al olcsóbb, mint nálunk, mert semmi ilyenre nem vágyom. Alkoholt soha nem vásárolok nagyban, a cigit meg ki nem állhatom. Parfüm van otthon elég, gázolajat meg nemrég tankoltunk, így inkább csak nézelődtünk. Mint a képeken látszik, tényleg tízezrével voltak halmozva a cigikartonok, akárcsak az alkolholtól rogyadozó polcok. És ez ismétlődött minden harmadik épületben, minden harmadik utcában pedig áruház. A kommersz világ ékköve – nem nekünk való szórakozás.

Biztos ami biztos, teletöltöttem az Alfa tankját, beleerőszakoltam 15 litert, 0,856 EUR / literes áron már régen nem tankoltam… Az áruházban vettünk 2 liter érdekes konyakot ajándékba, egy liter Ruby portóit, amihez ajándékba kaptunk még egy liter fehéret és 2-3 üveg jobb bort a készletünkbe.

A határon egy hatalmas hangárban mindenkit megállítanak. 2 vámőr átnézi a hátsó ülést, a csomagteret, beletúr mindenbe, ahol valamilyen csempészárut remél. A kérdések szerint főleg cigarettát, alkoholt keresnek. Mutattam, hogy ez a 7 üveg van, cigi meg nincs. Megnézte még az egyik táskát, de mikor látta, hogy nem talál mást, elengedett. Irány Spanyolország!

Ez az út sokkal tűrhetőbb, mint a tegnapi volt. Ha térképre akarnám berajzolni, az Andorra – Lleida – Barcelona útvonalról van szó. Faluzós ez is, de kevésbé kanyarog és több az előzési lehetőség. A Garmin előre jelzett minden fix radart, így haladósra vehettük az iramot. Közben kiszúrtam, hogy tegnap az autómosó nem tudta eltávolítani a kerékívekből a tehénpiszkot, így mikor egy faluban kiszúrtam a kézi mosót, nem haboztam. 1,8 EUR-ért korlátlan WAPot kaptam, addig súroltam az autót, míg el nem tűnt az utolsó barna folt is. Közben reméltem, hogy a felső lengőkar beázik és pár kilométert kibír nyikorgás nélkül. Nem bírta ki.

Timestamp: 2007.09.11., 26°C, 97213 km
Sokáig viszont nem zavart a nyikorgás, hiszen 187 km megtétele után rátértünk az autópályára és az egyenes úton elcsendesedett az autó. Gyorsan fogytak a kilométerek, megjelentek az első bikás billboardok, ékes jeleként, hogy Spanyolorszában vagyunk. Érdekes volt áthaladni a „meridiano de Greenwich” íve alatt, mely azt jelentette, hogy átléptük a 0° délkört. Az órát viszont nem kellett átállítani.

Timestamp: 2007.09.11., 14:20, 26°C, 97327 km
Eléggé drágára jött ki az első spanyol út az 5. legnagyobb városba, Zaragozába - a 73 km 8,4 EUR-ra jött ki. Igaz, maga az autópálya ettől több, hiszen pénzt csak akkor kérnek, mikor a lakott területet elhagyja az autós. Ismét a Garmin vezetett, gond nélkül megérkeztünk a központ egy mélygarázsába.

A mélygarázsban jött a kirándulás talán legnagyobb meglepetése: nem találtam sehol a fényképezőgépet. Átkutattuk az autót balról jobbra, elölről hátulra, de semmi. Nem tudtam, mihez fogjak, hiszen a sok remek kép, de maga a gép is – túl nagy volt a kár és a sokk. Két percig tartott, mire észbe kaptam és hideg fejjel tudtam gondolkodni. Felhívtam az andorrai hotelt és alig hittem a fülemnek, a recepciós szerint találtak a várakozóban egy fekete Olympust. Nagyon megörültem, aztán kezdtem csak gondolkodni, hogy Andorra 301 km innen. Ráadásul még egyszer ugyanazt az utat megtenni, mikor annyi más gyönyörűség van… Úgy döntettem, hogy fél óra alatt megjárjuk Zaragoza központját, aztán visszamegyünk Andorrába.

Aragonia fővárosa már lázban ég, a 2008-as EXPO-ra készül az egész város. Hatalmas parkolók épülnek szerteszét és minden középületen ott az EXPO jele. Mivel a Plaza del Pilar alatt parkoltunk, nem kellett messzire menni, a parkolóból egyenesen elénk tárult a Basilica de Nuestra Senora del Pilar. A 11 kupolás híres épületet annak idején II. János Pál is meglátogatta, hirdeti egy tábla. Megkerültük a teret, de a bazilikának nem lehetett ellenállni, így a fél óránkat arra használtuk fel, hogy megnézzük belülről is. Templomban még ritkán láttam zászlót, itt meg rögtön többet is, az összes egykori spanyol gyarmat zászlaja ki van tűzve Chilétől Mexikóig, ötösével, díszesen. Egyszer majd utánajárok, mit is akar ez jelenteni. A másik érdekes dolog Szűz Mária „mantája” (leple) volt, amit minden nap kicserélnek.

Egy kicsit szomorúan búcsúztunk el Zaragozától, még egy kis idő megérdemelt volna a város. A tempomatot GPS szerint belőttem 160-ra, remélve, hogy ennyit még egy szőrösszívűbb rendőr is megbocsát majd pár euró ellenében.

Timestamp: 2007.09.11., 18:20, 97635 km
Újra Andorrában. Semmi sem változott reggel óta 
A fényképező tényleg ott volt, mikor fizettem a számlát, Éva leült a fotelbe és ott felejtette. Megköszöntük és valami harapnivaló után néztünk. Meleg szendvics volt a leggyorsabb lehetőség, ráadásul nagyon finom ibériai sonkával készült, így lényegében helyi specialitás volt. A parkolóház ismét leszedett 3 EUR-ra, ráadásul most jöttem rá, hogy reggel a bejáraton mentem ki. Most viszont ez lehetetlen volt, hiszen hatalmas sor várt kifele. Megtudtam, hogy a kijárat a legfelső emeleten van, na ilyet se hallottam még. Majdnem negyed óra volt, mire feljutottunk az 5. emeletre a nagy dugóban, hogy egy átkozottul meredek úton távozhassunk. Felfele szerintem a fele autó visszagurult volna…

A visszatérés pozitívuma az újabb olcsó tankolás volt, ezúttal majdnem 40 litert beletuszkoltam. Az örök dilemmám, hogy jóapámnak vegyek-e füstölnivalót, ismét kísérteni kezdett, végül úgy döntöttem, hogy 400 koporsószöget viszünk haza. A Sportwagoon CD tárjába éppen belefért…

Ismét következett a motozás, ami azért volt kellemetlenebb, mert ez a vámőr nem beszélt angolul. Sokat szerencsére nem vacakolt, a lassan leereszkedő sötétségben elindultunk visszafele. Mivel a legközelebbi nagy város Lleida volt, két lehetőségünk volt – egy közeli kis falu kis szállása, vagy odalépni és Lleidában keresni hotelt. Mivel másnap szerettem volna Madridban lenni, ezt a faluzó utat magam mögött akartam tudni, így a város mellett döntöttem. Sikerült megelőzni egy rakás autót, mígnem az egyik körforgalomban rosszul tértem el és 7 percet veszítettünk, éppen az az autó mögé kerültünk vissza, amit alig egy órája előztünk meg. Kezdhettük újra az előzést…

Timestamp: 2007.09.11., 21:59, 97786 km
A Garmin ismét gond nélkül megtalálta a szállást, szoba is volt, így a lehetőségekhez mérten elégedettek voltunk.

Költségek:
Autópálya 19,5 EUR
Gázolaj 51,88 EUR
Parkolás 3,95 EUR

A mai nap adatai:
Megtett távolság 761,2 km
Átlagfogyasztás 4.8 liter / 100 km
Átlagsebesség 77 km/h
Utazás ideje 9:42 óra

A teljes kirándulás adatai:
Megtett távolság 2804,2 km
Átlagfogyasztás 4.8 liter / 100 km
Átlagsebesség 87 km/h
Utazás ideje 31:48 óra

----

A képek:
1. Pireneusok, úton Andorrából. Andorrai reggeli - sós és édes, kijárat a parkolóból az 5. emeleten keresztül

2. Andorrai bevásárolás: 2 liter whisky 8,6 EUR, dupla csomag cigi 19 EUR

3. áthajtunk a délkörön

4. Zaragoza: a bazilika, a bika billboard és készülődés az EXPO-ra