Blog >> fedélzeti

>> Tuning és extrajohnsmithbmx // Alfa 156 SW 2.4 JTD 20V // 2018-05-18

Az előző autóba használt dashcam-et be szerettem volna építeni már régóta, de várnom kellett az adapterre. Amint megjött már intézkedtem is.
A szivargyújtóról kapja a tápot, így gyújtás függvényében indul és leáll a felvétel.

>> SzervizGabesz // Alfa 156 1,6 TS Distinctive // 2011-02-04

Mióta megvettem az autót nem működött megfelelően a fedélzeti computer. Nem volt eget verően fontos, de azért csak zavaró, ha kb 10-15 perc elmúltával már csak egy nagy piros foltot látsz rajta.
Sok gondolkodás és utánajárás után úgy döntöttem, hogy nem ugyan olyat teszek bele, mint ami volt ( a csak belső faceliftes 156okat egy kicsit nagyobb kijelzővel szerelték, mint az új elejűeket, de valószínű, hogy már új korukban is melegedtek).
Tehát nekiálltam a keresésnek. Érdeklődtem több helyen is, volt ahol 15ezer, volt ahol 30ezerért kínálták. Feladtam itt az amorén egy hirdetést, hogy mit keresek. Másnap este jött is az e-mail, hogy lenne egy 4000Ft-ért. Mivel a bontóban azt mondták, hogy a csatlakozók egyformák, és a szellőzőbox mérete is ugyan az be mertem vállalni a 4000Ftosat.
Postaköltséggel együtt 5700Ftba került (gondoltam, ha mégsem jó az enyémbe, eladom a bontónak, még így is keresek rajta :)
Először a szellőzőbox szélvédő felőli oldalán tart 2 torx csavar. Ezt ha kivettük, kipattinthatjuk óvatosan a boxot, de sokat nem engednek a vezetékek. A kijelző fő csatijához a következőképpen férünk hozzá:
Ki kell hozzá venni a kesztyűtartót. Először az ajtaját tartó 6db csavart vegyük ki, majd óvatosan ki kell akasztani a 2 kis tartófület, nehogy letörjenek! Majd jön az 5 kis csavar, ami a kesztyűtartó belsejét tartja. Ne feledkezzünk meg az immobiliser érzékelőjéről, a kesztyűtartó világításáról és a kis kapcsolójáról.
Ha mindezzel megvagyunk láthatjuk a nagy fehér csatlakozót ami a kijelzőtől jön. Ez kis sínnel van rögzítve (ami lehet, hogy le is törik). Ezzel a könnyebb része meg is van a dolognak.
Jöjjön a kisebb csatlakozó, ami az info + - gombokhoz tartozik a klíma alatt. Ehhez ki kell szedni a cd lejátszót. Kis keresgélés után meg fogjuk találni a kis kör alakú csatit, ezt nőgyógyász mozdulattal 2 kézzel a műszerfalban turkálva széthúzhatjuk :)
Próbáltam a szivargyújtó és a hamutálca felől közeledni, de felesleges, mert hiába vettem ki, le van zárva felülről.
Ezután ki is lehet szabadítani a régi kijelzőt.
Visszafelé sokkal könnyebb minden :) Csatik, csavarok vissza és lehet is örülni az új kijelzőnek. Mindegy, hogy jobb, vagy bal kormányos autóból vesszük a kijelzőt, a szellőző formája ugyan az, a jobbkormáynos változatnál egy nagyon picit az utas felé lesz fordulva a kijelző, de egyáltalán nem zavaró, mindenhonnan jól látható a kijelző.
Mindenkinek jó szerelést kívánok!