Blog >> szervószivattyú

>> SzervizATE TR // Alfa 159 2.4 JTDm // 2022-10-16

Kicseréltem a szervószivattyút. Ricambit kapott a lelkem. 50.295 Ft betetdíjjas volt. Olaj hozzá és szíj, ha már ott jártam.
Volt egy kis kínlódás vele, mert a bal felső csavar a tárcsa alatt szét volt barmolva és nem tudtam kiműteni. Anyaleszedővel megoldottam.
Összerakni 2 óra volt, de csak azért, mert az egyik kicsi bilincshez szűkösen lehet hozzáférni. 310.000 km
Szétszedni se egy nagy feladat, ha nem kúrnák szét a csavarokat.

>> SzervizATE TR // Alfa 159 2.4 JTDm // 2021-04-15

Jujj ez is kész lett. Ennek a szervószivattyú cserének nagyon tudok örülni. Kellett gázt adni, hogy álló helyzetben tudjam tekerni a kormányt. Volt olyan, hogy motorfékkel lassítottam és kellett erő a kormány forgatásához. Ami már nem ment, de nem azért, mert b.lf.sz vagyok:
Párhuzamos parkolás :-)
Parkolóból kiállás az ellenkező irányba. Isten, ahogy mosy működik. Olyan könnyű tekerni a kormányt, hogy kitépem a helyéről.
Hangja is volt, melegedett is és persze szivárgott. Bontottan kapott 45 pénzért (50501730). Hozzá folyadék (Tutela GI/R) egy lityi (feltöltési adat 1,3L) 5443 pénz.
Összes izzítógyertya cseréje, mert jelezgette, hogy nem jó valamelyik. 20980 Ft. Beru - 46792355
És a munkadíj 25 pénz volt. Félnapos meló.

Klíma csapágy jön. Ja majd tél előtt. Nem érdekel most.
Jöhet a nyár. Féknyereg festés, nyári gurulók, és a kábelezés befejezése jön...jupiiii

>> SzervizKolak96 // Alfa 159 2.4 Q4 Distinctive // 2020-02-07

Egy hónapot sikerült élveznem az autót és a szervószivattyú meg is adta magát :(
Két hét után el is jutottunk a szerelőhöz. Ha már ott jártunk akkor egyből egy vezérlés és összes olaj + szűrő cserét is beiktattam. A szétszedés után kiderült, hogy a főtengely szíjtárcsa is elég ramaty állapotban van, úgyhogy azt is cseréltük. A szűrőkön kívül mindenből gyárit kapott, szivattyúból pedig egy bontott gyári darab került bele. Öt napott töltött a szerelőnél, de nekem már minden bajom volt, hogy nem ülhetek bele és vezethetem :D
Cserélt dolgok:
-vezérlés vízpumpával
-főtengely szíjtárcsa
-motorolaj
-váltó olaj
-difi olaj
-gázolajszűrő
-légszűrő
-pollenszűrő
-szervószivattyú
-szervó olaj tartály
-szervó olaj

Ha esetleg kimaradt valami a listából, azt majd pótolom :)

>> SzervizAlejandro // Alfa 159 1.9 JTS Berlina // 2016-05-13

A szerelőm még tavaly mondta, hogy gond lesz a kormányművemmel. Amikor felfedezte a jobb oldali gumiharang környékén az olajködöt, megnézette egy kormányműre specializálódott kollégájával, aki szerint már nincs sok hátra, és ez nem igen javítható darab.

Azt hittem tovább húzom... Május 4-én szerda reggel induláskor és munkába menet alig hallhatóan volt valami fura hang előlről, de aztán el is felejtettem, addig amíg délben el nem indultam újra. Na akkor annyira erős és beteg hang jött előlről, illetve fura kormányzás-érzés, hogy azonnal irány a szerelőműhely. A szervószivattyú panaszkodott, mert a szervóolaj szintje minimum alá esett. A kormánymű bal oldali gumiharangból dőlt az olaj, de a jobb oldali is adta.

Szombatig még használtam, úgy hogy állandóan utántöltögettem a szervófolyadékot. Több, mint 2 litert locsoltam bele. Annyi időt nyertem, hogy utánaolvassak, kutassak, telefonálgassak a témában. Felújítás hazai műhelyben, gyári felújított, új vagy bontott? 6 vagy 7 műhellyel beszéltem telefonon, tökéletesen összezavartak: nem javítható - de igen javítható. Javítás 45 - 160 e Ft-ig. Gyári felújított kormánymű 90-180 e Ft-ig.

Végül szerelőm kormányműves kollégája (aki annál a gyárnál dolgozik, ahonnan a kormányművem való, 2 betűs) azt mondta, ő nem fogna hozzá, mert gyárilag ezt nem szerelhetőnek rakták össze, így kisiparilag bontva és valahogy összerakva sosem lesz ugyanaz. Így szerelőm intézett Trencsikéktől 2008-as, facelift utáni bontott kormányművet, ami bele is került. Ráadásul axiálcsuklóstul, külső kormányösszekötőstől küldték, így van 2-2 tartalék futómű alkatrészem is!

Sokkal passzentosabb lett az autó, végre azt a masszivitást érzem, amit kicsit mindig is hiányoltam, eltűntek az utolsó kopogó hangok előlről, és az időnként érezhető bakkanások, instabilitásra utaló jelek is. Még szükség lesz egy futómű beállításra és szerintem "mozdonyérzés" lesz!

Cserélésre került még:
- jobb oldali belső féltengely gumiharang,
- váltóolaj (Fuchs Titan Sintofluid 78W-80).

Egyúttal az egy éve töltött klímarendszerem ismét feltöltésre került, ezúttal UV festéssel, hogy a szép lassú szivárgás helyére is fény derüljön.

>> Szervizricsko96 // Alfa 145 1.4 Twin Spark // 2016-01-05

Amikor megvettem a kocsit, áprilisban, voltak hidegebb napok még, és feltűnt a szervó nyögése, de nem foglalkoztam vele túlságosan, ahogy az idő egyre melegebb lett, úgy megszűnt a probléma.
Most jöttek az igazi hidegek, és valami kegyetlen módon visított minden indulásnál, és még meleg motornál is hallatszott, így még az előző tulajtól kapott bontott szervószivattyúval lementem Tárnokra, Ferké-hez, aki megcsinálta nekem.

Még az előző utamnál Tárnokra Ferke megállapította a jobb hátsó lengőkarcsapágy "elavultságát" ( kotyogott ), így ha már ott voltam, azt is megcsináltattam.
Ezúttal is köszönöm neki :)

ui.: remélem végre csendben mehetek mindenhova az idegen szempárok rámtapadása nélkül :D