Blog >> turbónyomás

>> EgyébPeter88 // Alfa Giulietta 1.4 TB (120 LE) // 2016-10-15

Mikor megvettem az autót, átfutottam a leírását és már akkor feltűnt, hogy a DNA kapcsolót bemutató résznél az egyik képen a pillanatnyi sebesség szerepelt, a másikon pedig a turbónyomás. Ez már akkor megtetszett, de valahogy nem sikerült megtalálni, hogyan hozható elő. Már kezdtem feladni, ugyanis oda volt írva, hogy "adott változat/piac esetén", gondoltam ez nem tudja ezt a funkciót. Tegnap csak úgy kapcsolgattam a menüben és amikor odaértem a "radio repetition" funkcióhoz, gondoltam minek ez ide és kikapcsoltam. Hirtelen ötlettől vezérelve átraktam A-ba. Ekkor a főmenüben előjött a pillanatnyi sebesség. Hasznos dolog bizonyos helyzetekben, hogy pontosan látod, mennyivel mész. Kár, hogy N-ben a dátum van ezen a helyen. Remélem valahogy ezt is le lehet cserélni. Aztán persze később kipróbáltam D-ben is és nagy örömömre megjelent a turbónyomás :) Persze ezek lehet csak nekem voltak újdonságok, biztos van olyan cartárs aki tudta ezt. De tök jó hogy ezt is lehet állítani.

>> SzervizCoyote // Alfa 166 2,4 JTD Progression // 2016-09-20

A turbó tisztítás közben a szét szedés folyamatában sajnálatos módon tönkre ment ez az alkatrész. Gondolom az idő vasfoga meg rágcsálta. Hiába Kazes barátom gyors elsősegély nyújtásának az alkatrész 2016.09.17-én el távozott az autó alkatrészek örök mezejére :-(

A mai napon eme alkatrész kicserélődött egy vadi újra.
Pierburg nevezetű szelep került bele me ez jófajta :-)
De, legalább féláron juthattam hozzá :-)

A beszeréls után a check lámpa is kialudt és hazafele itt ott egy kis tesztre is sor került. Persze a rend éber őreit azért el kerültem. Most hogy tiszta a turbó és új a szelep érezhető lett a változás a dinamikában. Bár a megtorpanás még mindíg elő jön. Szóval ez a hiba még nyomozásra vár......

Pierburg szelep: 16.000 ft
Km: 280.587

Egy ideje már szivatott azzal a gép, hogy nagyobb gyorsításnál főleg mikor elváltottam elkezdett csipogni, és dobott egy MOTOR CONTROL SYSTEM ERROR-t a kijelzőre, aztán átment szívó dízel üzemmódba. Kiolvastam a hibát: P0238 - magas turbónyomás.
MAP szenzorra gyanakodtam (azt az EGR tisztításkor kihagytam, akkor még nem tudtam, hogy azt sem árt belevenni a kötelező kisszervíbe), az elég csúnyán be volt kokszosodva. Itt véget is érne a történet, de sajnos ez nem oldotta meg a gondot, sőt egyre gyakrabban jött elő a hiba. Már arra is gondoltam, hogy valamit elszúrtak a rempakor, nagyon megpiszkáltak valamit, de mint kiderült nincs semmi elcseszve. A következő esélyes tehát a turbó maradt, az volt a gyanú, hogy el van kormolódva, nehezen jár a geometria, de ezt is kizártam, maradt tehát ennek a szabályzása. A geometriát egy vákuumos labda mozgatja, azt egy kis mágnesszelep szabályozza, amit meg PWM jellel az ECU vezérel. Ezen a szelepen (VGT szelep, töltőnyomás szabályzó szelep, vagy nem tudom hogy hívják) egy kis finom szűrőn keresztül megy be a levegő a vákuum helyére, ha csökkenteni kell a turbónyomáson. Ez a szűrő (bár nem látszott rajta) pont annyira eldugult, hogy ne tudjon korrektül szabályozni, túl nagy volt a vákuum, és emiatt a turbó szépen dolgozott mikor nem kellett volna neki.
A szelepet átfújkáltam levegővel (a szűrőjén is átment a levegő, azt nem tudtam levenni, erőltetni meg nem akartam), azóta hibamentes az autó, csak tol és semmi hiba.

>> Szervizbbb80 // Alfa 166 2,4 JTD // 2012-01-09

El sem hiszem 01.07.-tól nincs hibakód, normál nyomást tol a turbó, a váltó könnyen jár, váltószoknya + könyöklő már a bőrösnél. Alakulunk...

>> Tuning és extraNaTo // Alfa 155 2.0 V6 turbo // 2011-06-27

miután mindent előkészítettünk a biztonságos turbónyomás emeléséhez (nagyobb injektorok, üzemanyag nyomásszabályzó, új benzincsövek, chiptuning), beépítettem a nyomásszabályzó szelepet is. Nagyjából ~1- 1.1 báros töltőnyomáson üzemel az autó. :) most már rászolgált a nevére is : Hulk ... (nagy, zöld, és erős) :)

>> SzervizBeeGee // Alfa GT Q2 1.9 JTD // 2009-11-05

Mostanában nem érzem az ihletet hogy magasröptű postokat írjak. Ez is csak egy tényeket közlő jegyzet.
- Téli gumik fent. ..még mindig béna ez a felni.
- Új ablaktörlő lapátok
- Vezérlőegység vizsgálat - turbónyomásra voltam kíváncsi. Najó, erről bővebben..

Az ingadozó teljesítmény görbe okát most épp a turbó nyomás körül keresgettem, ezért kértem a mérést műszerrel. A mérés különböző fokozatokban történt, és a jellege miatt a váltásokat és a forgalom miatti gázelvételt is jelzi a görbe. Ezért kicsit zavarosak ránézésre. A legszebb mérés 5. történt, mikor egész hosszan sikerült kiforgatni a tartományt (3750ig ~ 170 km/h). Az eredmény egy szépen felépülő egyenes, hullámok nélkül (2,25-2,48 bar). Ergo, a hullámzás oka nem itt keresendő.
Pár oldalas grafikonok emlékül, amiről képet lusta vagyok csinálni.
(a felső fiókba tetted őket)

>> Szervizpe-Ti // Alfa 156 SW 1,9 JTDm 16V Distinctive // 2009-01-17

Hétvégén alig vergődtem el Gyulára majdnem visszafordultam mert ismét kigyulladt a "check engine" lámpa..... 50 km-t mentem 110 max tempóval mivel letiltott az elektronika! Hazafele láss csodát elaludt és úgy húzott mint egy állat! Előzménye a dolognak, hogy decemberben javarészt csak rövidebb: 5-10 km-es távokra ültem bele ideje sem volt felmelegednie a mocinak talán ez is közrejátszott (lekormolódott a rendszer)!
Ennek a fele sem tréfa szombaton belevájtam magam megint "turbónyomás érzékelő-túl magas jelszint" hibakódot olvastam ki az "agyból" első lépésként ezért kipucoltam a turbónyomás-szenzort (fertelmesen nézett ki)! A következő nagyobb művelet még várat magára nevezetesen a turbó levétele és a geometriás rész kitakarítása! Km óra állás:112300.