Abarai - főkép
>> EgyébAlfa 156 2.5 V6 24V // 2015-07-01

Az elmúlt pár napban többször is előkerült a 156 V6 fogyasztása. Eddig csak ködös emlékeim alapján tudtam hozzászólni, de ma kurvára ráértem vettem a fáradságot, és felhoztam a kesztyűtartóból a tankolós blokkokat. Bő 14000 km után ez jött ki:
Naponta átlagosan 55,29 kilométert autózom. A munkábajárás majdnem pontosan 2x20 km, szóval itt nincs meglepetés.
Az egy tankra vetített legjobb fogyasztásom 8,53 l/100 km. Ez február végen sikerült. Már nem emlékszem, hová mentem.
A legrosszabb 11,4 l/100 km, amit pár napja sikerült összehozni. A munkábajárás mellett viszonylag sok budapesti szívás is volt benne.
Az eddigi összátlag pedig - dobpergés - kereken 10,0 l/100 km! Mielőtt lecseréltem a JTS-t, 12 liter körüli átlagot vártam, de ha kicsit több lett volna, akkor se fakadok sírva. Azt hiszem, nagyon is elégedett lehetek. :)

Persze másnak nem biztos, hogy ennyi jött volna ki. Ehhez az átlaghoz általában nyugodt vezetési stílus kell (de nem lassú!) és relatíve kevés belvárosi dugózás. Az automata váltó valószínűleg literekkel dobná meg.

Érdekességképpen megemlíteném, hogy a JTS legjobb átlaga 8,3 volt, a legrosszabb pedig felülről karcolta a 13-at. Úgy tűnik, országúton ellensúlyozza a V6 elavultabb konstrukcióját és plusz két hengerét a hatfokozatú váltó. A 13 viszont egyáltalán nem mérvadó. Ahhoz 4-5 kilométeres városi utak kellettek télen. A V6-ot még nem használtam hasonló körülmények között.

>> SzervizAlfa 156 2.0 JTS Selespeed // 2012-04-13

Letekertük együtt az elso tízezret. Amikor elhoztam az autót, 157 ezer volt az órájában, és kapott egy olajcserét. Most, 167-nél, eljött a második csere ideje. A Selénia Racinget jó étvággyal nassolgatta, szóval teszt jelleggel Valvoline-t kapott helyette. Szintén 10w60, dícsérték is páran... majd meglátjuk. Ha nem válik be, a következő cserével visszatérek a Seléniára.
A gyújtáshibáról kiderült, hogy mégsem a trafó okozza. Tankoltam egyet, és Csöri javaslatára beleborítottam egy flakon injektor tisztítót, aztán "autót szerelünk!" jelszóval beletekertem az Autóba egy jó százast. Alapjáraton még hisztis, de 50-nel gurulva már csend van. Majd párszáz kilométer múlva ezt is meglátjuk.
A 10 ezren felbuzdulva írok egy kicsit a fogyasztásról is, ugyanis azt is vezetgetem, amióta együtt vagyunk. Az eddigi átlag 10.2 lett, computer szerint 9.1 (LOL), javarészt városban, néhány hosszabb úttal. A legrosszabb egy tankra vetített átlag 13 liter volt, tisztán városban, lyukas kipufogóval, a legjobb 8.2, javarészt országúton. A kipufogójavítás óta rendre kevesebbet eszik. Legújabban meg alig akar 10 fölé menni. Lehet, jobban kéne taposnom? :)