Ferke2010-03-11 12:03:19 //
5028
DEhogy veszem, elméletben teljesen igazad van....de ez sajnos semmit nem ér, mert az elmélet nem gyakorlat.
Ismerem a német helyzetet, és a német nacionalista elhivatottságot (nem rossz értelemben véve, hanem az egészséges szintet), de ismerem a német közelmúltat-jelent is, ami marhára nem hasonlítható a magyarhoz.
Pár szót emelnék ki, ami talán el is árulja, miről beszélek:
"Spórolsz": sógorom spórol, mert a 7ezer euróból eldönti, hogy ma 50 euroért vesz hazai cuccot a karlstatdban, vagy 40-ért nem hazait. Persze ez a fizu szélsőséges összeg, de hogy lássuk a differenciát, pont jó.
Itthon anyám az átszámított 300 euróból kifizet rezsire 200at, 50 ért tankol mondjuk, a maradék 50ből meg él, és kvára nem mindegy neki az a 10%....amit ugye nem spórol, hanem egyszerűen nincs több!
No, ezt kéne megérteni végre....
Másik példa: Ha a német új golfot akar, akkor ugye ott a volksbank, aki 0.6-0,8%-os kamatra ad hitelt az autóra. A KIA, Alfa, Hyundai, stb ugyanúgy 5-6-8%-os kamatra volt elhozható, mint itthon (ezek tavaly előtt még így működtek, most a válság miatt lehet, hogy már ott sem..de évtizedekig működött)....na, melyiket veszi a német vajon?!?:)))))
És ez csak az autó....pontosan tudom, hogy a németeknél a hazai legalább fele arányban olcsóbb...az élelmiszer, az autó vagy akár a sör is:))))
"Bruttó": itthon nincs bruttó, mert az emberek háromnegyede minimálbérre van bejelentve! Hol a faxba érdekli őt, hogy mennyi lesz a bruttója, ha most azzal van elfoglalva, hogy ebben a hőnapban befizesse a gyereke ebédjét, vagy hogy vegyen-e húst, és közben lesz-e melója jövő hónapban?! Szóval pont lexarja a bruttót...
Látni kéne, hogy az a szint, ahol Te, vagy én vagyunk, nem a valóságot mutatja. Ez egy vékonyodó réteg...az emberek nagy része most nem spórol, meg nem bruttózik, hanem éhenhal, vagy mint az utcában, intézetbe viszi a kölykét....
Persze etől még Te, vagy én mutathatunk példát és vehetünk magyar terméket, de megmondom őszintén, 2 gyerek mellett már én sem fogom megvenni az erdért-től a tüzifát pl. 30ezerért, ha a szlovák házhoz hozza 25-ért. Miért nem? Mert nem! Mert az 5ezer is 5ezer...
Azt kéne érteni, hogy az emberek akkor tudnak a nemzetért tenni, ha épp nem az éhenhalás szélén állnak, munka, egzisztencia nélkül...