Blog >> ponyva

>> AutóápolásRomeoOne // Alfa 159 2.0 JTDm 16V 170 LE // 2018-11-25

Már bő 2 éve használom a Coverwise ponyvát. Alapvetően elégedett vagyok vele, megfelel a célnak. Ezen idő alatt kiderültek az előnyök és a hátrányok is. Ez utóbbi közül az egyik az, hogy a ponyva legnagyobb ellensége a szél. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy ha már kicsit is szelesebb az idő, akkor az a le- és felhelyezést nagyban megnehezíti. A másik, amihez tényleg nagyon erős szél kell, hogy a már felhelyezett ponyvát is képes letépni az autóról. A bő 2 év alatt 2x fordult ez elő, tehát kicsi az esélye, de nagyon erős szélben előfordulhat.
A probléma, hogy ha a ponyva leesik a földre, koszos lesz a belseje is és meg kell tisztítani, mielőtt újra az autóra lehet rakni. Egyrészt, mert a tiszta autóra helyezve bekoszolja. A nagyobb baj viszont, hogy a szennyezők károsíthatják, összekarcolhatják a fényezést, ha a ponyva és a karosszéria közé kerülnek.
Itt jön képbe egy másik hátránya a ponyvának. Részben nagy mérete (nagyobb, mint 15 m2), részben, mivel egyik oldala vízhatlan, a mosása/tisztítása rendkívül macerás, bonyolult dolog.
Ezért úgy döntöttem, hogy veszek 4 gumipókot, amivel a ponyván lévő kis fülecskéknél fogva a kerekekhez tudom rögzíteni azt. Így nem kell többé attól félni, hogy egy szeles nap után vajon a kocsin találom-e még a ponyvát, ha hazamegyek. Természetesen műanyag fejű gumipókokat vettem, hogy a könnyűfém felniben ne tudjon kárt tenni.

>> AutóápolásRomeoOne // Alfa 159 2.0 JTDm 16V 170 LE // 2016-09-23

Mivel nincs garázsom és a közeljövőben nem is lesz, de az autót nem akartam simán a szabad ég alatt tartani, ezért kellett valami megoldás. Autóponyvát akartam, de nem volt tapasztalatom még vele. Az Alfacity-n kint volt a Coverwise, gondoltam, ez lesz a jó lehetőség, hogy szakembertől tudjam meg a kérdéseimre a választ. A cég képviselője nagyon képben volt a témában és eloszlatta minden kétségemet. Így már biztos voltam benne, hogy mit akarok, bár amikor megláttam az árát, azért kicsit felugrott a szemöldököm.
Augusztus legvégén elindultam Pátyra, hogy a cég műhelyénél leméressem az autót. Mivel tudtam, hogy fényeztetni és políroztatni fogom, ezért úgy akartam időzíteni, hogy mire az meglesz, addigra a ponyva is itt legyen. Jó két hét múlva meg is érkezett.
A ponyva mellé járt még egy zsák is, amibe bele lehet tenni. Meglehetősen nagy egyébként, elfoglalja a csomagtartó negyedét. Afelől is voltak kétségeim, hogy a fél perces felhelyezés és levétel mennyire valós, ugyanis a cég ezt állította róla. Ma felraktam és levettem, majd elcsomagoltam a csomagtartóba háromszor. Én is meglepődtem, de ez tényleg gyerekjáték csak kicsit be kell gyakorolni a mozdulatokat. Az anyag is baromi jó, érezhetően minőségi a külseje és a belseje is. Eddig teljesen hozta a felé támasztott elvárásaim. Remélem a jövőben is ugyanilyen elégedett leszek vele.