Blog >> téligumik

>> EgyébDante // Alfa 156 2.0 JTS Sportwagon // 2014-11-18

Meglett csinálva ma a futóműállítás. Mindeközben feltetettem az új Pirelli téligumikat felnire, majd ezek fel is kerültek az autóra.

>> SzervizGTPeti // Alfa Spider / GTV 2.0 JTS // 2013-05-20

Itt a jó idő, lassan nyár van. Akkor vegyünk egy garnitúra téligumit! :))

Ha már úgy is benne voltam a kerék témában (hogy miért, ebbe most nem mennék bele), kerestem megfelelő téli gumikat és megrendeltem őket.
A cél egy biztonságos és jó ár-érték arányú gumi találása volt. A Conti TS 850 darabja 140 euró körül van... Az majd' 600 euró összesen... szép summa. Teszteket és véleményeket bogarásztam, végül eljutottam a Nokian WR A3-ig. Sajnos a GTV gyári 16-os mérete 205/50R16 a szokásos /55 helyett, ez megdrágítja a dolgokat. De mivel ezen sok múlhat egy esetleges biztosítós ügy esetén, nem rizikóztam, maradtam a gyári méretnél (ami a forgalmiban is szerepel). Megjegyzem, a /55 is tökéletes lenne a GTV-re, mivel mm-re (!!) akkora átmérőjű, mint a hivatalos 17-es gumiméret (a 225/45R17) és ezzel nagyobb is lenne a hasmagasság. Nem véletlenül fut sok GTV ilyeneken.
A lényeg, hogy Nokian WR A3-ra esett a választás, ami a gyártó nagy teljesítményű autókra szánt abroncsa. Elég új fejlesztés, ezt mutatja a C-besorolás a gazdaságosságnál. Hogy a gyakorlatban milyenek lesznek, remélhetőleg soká derül ki. (A télből elég volt egy jó időre...) Fontos pont, hogy ennek darabja alig 90 euró volt egy olcsó webshopban rendelve.
További infók (németül) itt és itt.

Ma felkerültek a téli kerekek is. Nem akartam addig várni, amíg a gumisnál kígyózó sorok lesznek.

Ma megjöttek az interneten rendelt vadonatúj Hankook Icebear W440-es téligumik. ADAC teszt alapján a különösen ajánlott értékelést kapta. Elég új gyártásúak a gumik, 2010 24. hetén készültek.