Mutasd

>> Esemény2023-04-12

Ismét ellátogattam a Slovakiaringre, ki akartam próbálni a fejlesztéseket, mert a Pannoniaringes hideg pályanap nem volt mérvadó. Erre viszont már hoztam a Slick gumikat a könnyű felnikkel.
2 etapra vettem jegyet, ez most 2x40 EUR. Az ebédszünet utáni elsőre és a harmadikra. Az elsőn viszonylag sokan voltunk, mindenki erre várt már. Ettől függetlenül próbáltam tanulni a pályát és kitapasztalni a sohasem használt Slick gumik tapadását. A tavalyi leggyorsabb köröm 2:54 volt. Ezt most már a felvezető utáni első körben sikerült megfutni. Ahogy jött a gumihőmérséklet jöttek az egyre jobb idők. 2:48ig sikerült lemenni.
A nekem második etapra úgy mentem fel, hogy egyedül álltam fel a boxutcába. Egész idő alatt egy Porsche és egy Suzuki versenyautó ment egy-egy kört. Ők valami beállítást teszteltek. Nekem viszont szabad volt az út, élveztem is nagyon ahogy egyre jobban tapadt, kezdtem ráérezni az ívekre, féktávokra. Ahogy jött a gumihőmérséklet megint egyre javult a köridő. Végül sikerült 2 db 2:47 es kört menni, majd egyszer csak a célegyenessel párhuzamos utolsó egyenesben nagy kék füst és lassulás következett. A motor leállt, de akkora volt a tempó hogy üresben sikerült kigurulni a boxkijáraton.
Kis hűtés után megnéztem, a vezérműszíj a helyén, víz van, olaj valamennyi van, megpróbáltam ráindítani. Nagyon veszíteni valóm már nincs, ha valami történt 6000 rpm-nél az úgyis elintézett mindent. Ráindítva néhány henger elindult, de a többinél érezni hogy kompresszió hiányos. Pontos hibaokot majd a motor megbontása után fogok látni.
Sajnos nem alakult jól a nap vége, de az autó már a garázsban van és várja a javítást. Ameddig működött, addig nagyon élveztem a napot. Tényleg nagyon jó volt vezetni. A futómű mostmár a nagyobb kerékdőléssel és vastagabb stabilizátorokkal ideálisabb a pályanapokra. A Slick gumik rengeteget hozzáadnak a tapadáshoz. A fékek nem melegedtek el, viszont a hátsó féket hozzá kell igazítanom az elsőhöz. Nekem a fachlift előtti autó eredeti 251mmes hátsó tárcsái és nyergei vannak. Ezt kellene a fachlift utáni 274-esre cserélni. Mindezt arra alapozom, hogy egy rövid féktávnál mikor már tényleg megcsúszás határon voltak a kerekek a hátulja elkezdett mozogni.
A motorproblémához valószínűleg több dolog vezetett. Nem figyeltem a hőmérsékleteket, szabad volt a pálya, élveztem a gyors köröket. Emelett visszatért a korábbi probléma, hogy 6500 rpm felett bent ragadt a kuplung pedál és leszabályzáson forgott a motor, majd mikor kb 5 másodperc után visszaugrott akkor hirtelen megkapta a terhelést. Ráadásul a 634mm helyett 615 mm-es kerékátmérő miatt én is többször beleforgattam a legszabályzásba. A nagy fojtószelep és szívórész miatt nem gyengül el abszolút magas fordulaton, hanem folyamatosan csak jön az erő és ha nem figyelem a műszert nem veszem észre.
Sajnos a vége így alakult, most kisebb kényszerpihenő jön.