Információs oldalak >> Alfa Amore Netikett

Alfa Amore Netikett

Alfa Amore Netikett
Alfa Amore >> Információs oldalak  

Avagy hogy legyél udvarias az Alfa Amorén

A netikett az internetes kommunikáció illemszabályait foglalja össze. Ezeket az Alfa Amore oldalán is illik betartanod, ezért mástól is elvárhatod ugyanezt, beleértve az oldalra vonatkozó speciális elvárásokat is.

Bár az Alfa Amore alapvetően egy autós közösségi oldal, mégis sokszínű témákat találsz a fórumban. A legfontosabb témakörök a Típusok és a Műszaki és szakmai topikok, melyeken belül szigorúbban kell venned az ajánlásainkat. Az egyéb társalgásra való topikokban az alapvető udvariassági illemszabályokat várjuk el Tőled. A netikett megsértése miatt a többiek negatív megítélését kell elviselned, ám a jó, ha tudod, hogy amennyiben a Tagsági- vagy a Felhasználási feltételeket sérted meg, az ott meghatározott büntetésekre számíthatsz.

Fórumozás az Alfa Amorén

Mindenek előtt: olvass!

Olvasd el amit a többiek írtak, és legalább egy kicsit, néhány oldalt olvass vissza a topicban, mielőtt beleírnál. Sokakat idegesíthet, amikor rövid időn belül ugyanazt a kérdést teszik fel újra és újra.

Ne legyél offtopik!

Minden témakör és topik címe kifejezi, hogy milyen jellegű beszélgetést szolgál. Amennyiben az adott témától meredeken eltérsz, azt Off-olásnak vagy Offtopiknak nevezzük internetes szlenggel élve. Az offolást sokan nem fogják jó szemmel nézni. Ezért ilyet csak akkor tegyél, ha feltetlenül szükség van rá, és jelezd azzal, hogy felhívod erre a figyelmet egy rövid "Off" felirattal. Emellett ajánlott a Csevegek gomb használata az ilyen hozzászólásoknál. Ez a tevékenység a Tagsági feltételek szerint szankcionálható.

Csevegj!

Amennyiben olyan mondandód van, mely nem offtopik, de releváns információ tartalommal sem bír, használd a “Csevegek” gombot a hozzászólásod elküldésekor. Ezzel jelzed a többieknek, hogy nem fontos információt közölsz éppen. Az ilyen jellegű hozzászólásokat el is tudod rejteni a topikban, így nem zavarja a folyamot a irreleváns mondandó. Némely topikban nem működik ez a funkció.

Indokolatlanul rövid bejegyzések

Csak egy mosoly vagy egy szomorú smiley kedvéért ne küldd el a hozzászólásod, ez nem chat. Ez sokakat idegesít, kerüld! Ez a tevékenység a Tagsági feltételek szerint szankcionálható.

Nézeteltérések kezelése

Egy jó vitához legalább két fél kell. Az Alfa Amore respektálja az olyan vitákat, melyek az autózáshoz kapcsolódó, de nem személyeskedő témákról szólnak. Röviden, az építő jellegű, udvarias vitát szeretjük, mert sokan tanulhatnak belőle.

Sajnos az alfás barátok sem mindig barátságosak, ezért ne generálj és ne is folytass személyeskedő, vagy az oldal alapelveitől eltérő vitákat. Ha úgy érzed, hogy éppen kötözködnek veled, akkor még párszor olvasd át az ominózus hozzászólást, mielőtt válaszolnál rá. Lehet, hogy csak egy félreértés az egész. Az esetek nagy részében ebből pattannak ki a veszekedések.

Amennyiben személyes ellentétek lépnek fel, ezeket kezeljétek a helyi értékükön, azaz vedd tudomásul, hogy más nem kíváncsi a vitátokra. Ezért javasoljuk, hogy a vitában érintettek egymás között rendezzék el a nézeteltéréseket, ne pedig nyilvánosan.

Az Alfa Amore egy autós fórum, ezért oldalainkon nem adunk helyet politikai, faji, vallási nézeteltérések megvitatásának. Természetesen bizonyos szintekig meg lehet tárgyalni ilyen témákat, (példul az utak állapota vagy az autózással kapcsolatos adók kapcsán), de személyeskedésig nem juthat el. Ezekre ezernyi erre alkalmas vitafórum van az interneten! Választási időszakban ne kampányolj, ne szidd az egyik vagy a másik oldalt, erre itt senki sem kíváncsi!

Ne floodolj!

Floodolásnak az számít, ha ugyanazt a hozzászólást több topicba is beírod. Ezt senki sem szereti. Ha hirtelen segítségre van szükséged, keresd meg a leginkább témába vágó topicot és oda írd be, észre fogják venni. Ez a tevékenység a Tagsági feltételek szerint szankcionálható.

Ne trollkodj!

Trollkodást az a személy folytat, aki szándékosan olyan megjegyzéseket tesz hozzászólásában, amik várhatóan személyes vitákká alakulnak, illetve szándékosan provokálja az ilyen vitákat és szándékosan ellentéteket robbant ki. E viselkedés megítélése szubjektív, ennek jogát a Moderátorok fenntartják maguknak. Ez a tevékenység a Tagsági feltételek szerint szankcionálható.

Átláthatóság

Ha egy konkrét hozzászólásra válaszolsz, használd a "Válasz erre" gombot! Csak egy kattintás a kis buborék ikonra (amely minden hozzászólás jobb alsó sarkában megtalálható), így áttekinthetőbbé válnak a beszélgetések.

Ha tudni szeretnéd, hol tartottál az egyes topicok olvasásában, használd a könyvjelzőt! Csak egy kattintás a kis zászlós ábrára (a buborék mellett, a hozzászólás jobb alsó sarkában).

Ha nyomatékosítani szeretnéd a mondanivalódat (vagy annak egy részét), használj félkövér, dőlt vagy aláhúzott betűket – a hozzászólás szerkesztésénél, a felső sorban lévő kis gombokkal tudod formázni a szöveget. A CSUPA NAGYBETŰVEL írt szöveg az interneten kiabálásnak számít, és mint ilyen, kerülendő.

Ha összetettebb hozzászólást készítettél (képpel, hivatkozással, formázással), ellenőrizd le az "Előnézet" gomb megnyomásával, mielőtt beküldenéd a topicba – csak a biztonság kedvéért.

Tartsd tiszteletben a másik magánéletét

Csak olyan hozzászólások, vagy egyéb tartalmak megengedettek a fórumokban, amelyek nem sértik a másik fél magánéletét, vagy személyiségi jogait. Olyan fotót, amelyen a másik fél, vagy autója beazonosítható, csak az ő engedélyével, tudtával tölthetsz fel!

További illemszabályok

  • Ne írj csupa nagybetűvel, mert az kiabálásnak számít, használj kis- és nagybetűket is!
  • ­Légy tömör anélkül, hogy túlságosan lényegretörő lennél!
  • Amikor egy hozzászólásra válaszolsz, csak annyit idézz az eredeti anyagból, hogy érthető legyen a válaszod és ne többet!
  • ­Ne keveredj flame war-ba! Ne írj heves hozzászólásokat és ne válaszolj ilyenekre!
  • Ne sértsd meg más vallási, etnikai csoportokat és más hazájához fűződő érzelmeit!
  • Ne politizálj!
  • Ne írj csúnyán, fórumba nem illő dolgokat!
  • Használj szóközt is! (Felsorolásban a vessző nem helyettesíti a szóközt!)
  • Ne használj többszörös írásjeleket!
  • Használd a magyar nyelv helyesírási szabályait!

Speciális topicok

Az Alfa Amorén találhatsz az autózás témakörétől távolabb eső témákat is, ilyenek például a Pihent agyúak, a Csajok minden mennyiségben, illetve a Pasik minden mennyiségben elnevezésű topicok.

A Pihent agyúak topic nem más, mint viccek, vicces videók, képek közlésére szolgál. Politikai, vallási, vagy faji alapú humor esetében tartsd tiszteletben mások érzéseit, azaz ne vidd túlzásba, mert az már nem biztos, hogy vicces. Kerüld a gusztustalan, trágár tartalmat!

A Csajok, valamint a Pasik minden mennyiségben topicok a szép nők és férfiak dícséretére született, ezért csak 18 éven felüliek látogathatják. Ezekben a topicokban előfordulhatnak pornográf tartalmak is, de kerülni kell a túzottan durva, abberrált szexuális tartalmú képek közlését.  Az ilyen jellegű képek közlését szankcionáljuk.

Amennyiben azt tapasztalod, hogy valaki megsértette a szabályokat - és ezt a Moderátorok nem vették észre - értesítheted őket a topikok alján található e-mail címen.

Ezen szabályokat nem nehéz betartani, mégis sokat segít annak érdekében, hogy az Alfa Amore kultúrált közösség maradjon.
Köszönjük, hogy ehhez Te is hozzájárulsz.

Érvényes: 2011. március 3. dátumtól visszavonásig.

Kapcsolódó írásaink: