Megérkezett az Alfa Romeo Tonale

2022-02-08  Alfa Amore
Megérkezett az Alfa Romeo új SUV-ja, a Tonale. Az autó Európában június 4-étől már a szalonokban lesz.
Hírek >> 2022  

Hosszú várakozás - és az egy nappal korábban kiszivárgott bemutatkozó videó - után az Alfa Romeo végre leleplezte új modelljét.

A gyár 2016 óta (a Stelvio Quadrifoglio óta) nem mutatott be új szériamodellt, szóval csaknem hat évet kellett várnunk a Tonaléra, a márka második SUV-jára.

Nézd meg a bemutató videót a Facebookon!

Ez itt pedig a hivatalos prezentáció, amelyet élőben lehetett nézni a YouTube-on:



Igaz, hogy a koncepcióváltozatot már megismerhettük 2019 elején a Genfi Autószalonon, azonban azután több dolog is késleltette a bemutatót. Az FCA egyesült a PSA-csoporttal Stellantis néven, közben pedig a koronavírus-járvány, majd a chiphiány az autóipart is megviselte. 

A lényeg, hogy itt van, és sikerült megidéznie a tanulmánymodellt. Apróságok hiányoznak, például nem rejtett a hátsó kilincs, és talán nem olyan könnyed a formaterv oldalról nézve, de a design szokás szerint eszméletlen jól sikerült. Nem tudjuk rá egyszerűen azt mondani, hogy egy kicsi Stelvio, mert az orra és a hátula teljesen más, ez már egy modernebb formaterv. Az övvonal, azaz az úgynevezett "GT line" múltidéző, nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy élőben hogyan mutat, mert a fényképek többsége valahogy nem adja vissza.

Az első, LED-mátrix fényszórók hármas tagolása visszaidéz pár elődmodellt, például a Breara/159-es párost, de az SZ-t is. A hátsó lámpasor zseniális megoldása, hogy csíkban összeérnek középen az Alfa Romeo emblémánál, nagyon karakteressé teszik az autót.

Az autó a C-SUV méretosztályban kel versenyre, kategóriatársai a Jeep Compass, a BMW X1/X2, az Audi Q3 vagy a Mercedes GLA.

A Tonale méretei: 453 cm hosszú, 184 cm széles és 160 cm magas. 

Összehasonlításként a Jeep Compass: 440 cm hosszú, 187 cm széles, és 162 cm magas, szóval szinte teljesen hasonlóak az arányok.

A hétfői rövid bemutatásunk után jöjjenek az eddig nem ismert részletek!

A színek

Az autót az Alfa Romeo Múzeumban felvett videón három színben láthattuk, misano kék, montreal zöld és egy ezüst fényezésű is feltűnt a képeken. Érdekes, hogy piros színben meg sem mutatták, pedig azért az egy eléggé alap szín a márkánál...  Az ezüst fényezés pedig szintén hasonlít a Giulián és a Stelvión megismert szürkére, de majd ez is hamarosan kiderül, ugyanis erről csak pár vágóképet mutattak, a hivatalos fotógalériába nem került még bele.

Áprilistól rendelhető!

A modell már áprilistól rendelhető a bevezetéskori „Edizione Speciale” kivitelben. Ez gyakorlatilag egy launch edition modell lesz, csakúgy mint korábban a Stelvio esetében. Jean-Philippe Imparato, a márka vezérigazgatójának ígérete szerint június 4-én Európában már a szalonokban lesz az autó, a világ többi részén pedig az év végén kerül a bemutatótermekbe.

A Tonale Olaszországban, Pomigliano d’Arcóban, a felújított Giambattista Vico üzemben készül majd. Itt, a világ egyik legfejlettebb autóipari gyártólétesítményében a legmodernebb technológiákat és soha nem látott mértékű automatizálást alkalmazó új gyártósort építettek, kifejezetten a Tonale számára.

NFT-technológia

A Tonale a világ első olyan járműve, amelyet NFT (nem helyettesíthető token) digitális tanúsítvánnyal látnak el. A blokklánc technológiát alkalmazó, egyedi módon hálózatba kapcsolt Tonale NFT tanúsítvány vásárláskor a jármű igazolására szolgál, majd a későbbiekben pontosan megmutatja a gépkocsi életciklusa során felmerülő használatot, ami mérföldkő az értéktartás javítása terén. Nem lesznek visszatekert órák, és elcsalt kötelező szervizek! 



A kijelzők

Az autót vadonatúj infotainment rendszerrel szerelik, vezeték nélküli szoftverfrissítéssel és Amazon Alexa integrációval. Kategóriaelső dupla TFT kijelző együttesen 22,5 colos méretben. Az egyik 12,3 coll, a műszerfalon elhelyezett pedig 10,25 coll méretű.

Az Alfa Romeo Tonale alapfelszerelésként kínált, új infotainment rendszere két nagy kijelzőt, valamint kifinomult, ösztönösen működő, gyors HMI kezelőfelületet alkalmazva biztosítja a felhasználói élményt. A rendszer  Android opercáiós rendszeren fut, vezeték nélkül frissíthető, így mindig új tartalmak jelenhetnek meg rajta.

A tradicionális „teleszkopikus” műszerfal közepén kiemelkedő elem egy új, teljesen digitális 12,3 colos (30 cm átlójú!) TFT-kijelző, amelyen keresztül a jármű adatai és az autonóm mobilitási rendszerek beállításai is hozzáférhetők. A műszeregység átkonfigurálható: a három különböző elrendezés (fejlett, pihentető és történelmi) közül az utóbbit a márka veterán klasszikusai ihlették, ezen korhű számlap idézi fel a múltat.



A műszerfal közepén kapott helyet egy 10,25 colos (26 cm átlójú) érintőképernyő. Ez már nem illeszkedik úgy a műszerfalba, mint a Giuliában vagy a Stelvióban, de a képek alapján talán nem is áll el annyira, mint manapság a legtöbb autóban.

A rendszer widgeteket alkalmaz: a grafikus elemek gyorsan és könnyen (drag&drop) testre szabhatók. Minden felhasználó kialakíthatja saját nyitóképernyőjét, amelyen minden egyes járműfunkció önálló alkalmazásként szerepel. Vízszintes görgetéssel érhetők el az Alfa DNS rendszer, a rádió, a médialejátszó, az okostelefon, a navigációs rendszer, a klímaberendezés, az online szolgáltatások és az ADAS vezetőtámogató rendszerek alképernyői, amelyeket a felhasználó kedve szerint rendezhet el. Mindez az érintőképernyőn vagy a forgótárcsán keresztül egyaránt elvégezhető.

A műszerfal és az ülések, kényelmi extrák

A műszerfal meghatározó élményeleme a „váratlan háttérvilágítással” felszerelt díszítőbetét: lekapcsolt műszeregységnél egy grafika látható a felületen, amint azonban életre kel a rendszer, ez a grafika eltűnik, és helyette megjelenik a többszínű megvilágítást alkalmazó háttér.

Ugyanez a 3D hatás érvényesül az ülések kárpitozásán, az alapkiviteltől egészen a csúcsverzió Alcantara és vegán bőr üléskárpitozásának kontrasztos háttérszínű, átmenetes megoldásáig. Az ergonomikus ülések fiatal és dinamikus stílusukat az elsősorban sportruházatoknál alkalmazott neoprén szövetanyag erősíti.

Az utasok kényelméről a kétzónás klímaberendezés, a kifinomult infotainment rendszer, a szellőztethető és fűthető első ülések, a kellemes hangulatvilágítás, valamint a 14 hangszórós Harman Kardon audiorendszer gondoskodik.

Az Alfa Romeo Tonale egyike azon kevés típusoknak a kategóriában, amely félautomata parkolás funkcióval könnyíti meg a vezető dolgát. A rendszer jelzi, ha megfelelő méretű parkolóhelyet talált, majd bemanőverezi oda a járművet, majd később ki is áll onnan. Ugyancsak a lehető legmagasabb szintű kényelmet szolgálja a motoros mozgatású csomagtérajtó és a sebességváltó előtt kialakított, vezeték nélküli töltőpad.

130 és 160 lóerős hibrid modellek

A 160 lóerős Hybrid VGT (változó turbógeometriájú) motor a Tonaléban debütál, és csak ehhez a típushoz lesz elérhető. A motor elsőkerék-hajtással és új, hibrid technológiával párosul. A változó geometriájú turbófeltöltővel szerelt, 1,5 literes motorhoz hétfokozatú Alfa Romeo TCT duplakuplungos sebességváltó, valamint 48 voltos, 15 kW-os, 55 Nm-es 'P2'-es villanymotor társul. Utóbbi akár egymaga, álló benzinmotorral is képes mozgatni a járművet.

A hajtáslánc álló helyzetből elindulva, parkolás során, illetve csekély vagy állandó sebességgel haladva elektromosan üzemel. Ez a benzinmotorokra jellemző teljesítményt a dízelektől megszokott, csekély üzemanyag-fogyasztással társítja, amihez ráadásul rendkívül lineáris teljesítménykifejtés és egyenletes gyorsítóképesség társul.

A Tonale alapváltozata a 130 lóerős hibrid modell. Ebben az új négyhengeres, 1,5 literes benzines turbómotor 130 lóerős, 240 Nm forgatónyomatékú változata ugyanúgy a hétfokozatú duplakuplungos sebességváltóval, valamint a 48 voltos, 15 kW teljesítményű, 55 Nm forgatónyomatékú 'P2' villanymotorral társul.

A csúcsmodell összkerék-hajtású

A 275 lóerős plug-in hibrid modell összkerékhajtású lesz. Az autó hibrid rendszere a Global Small Engine motorcsaládba tartozó 1,3 literes MultiAir benzines turbómotort társítja villanymotorral – az első kerekeket az előbbi, míg a hátsókat az utóbbi hajtja.

Az akkumulátor kapacitása 15.5 kWh, a rendszerteljesítmény 275 LE. Ez kategóriájának legsportosabb tagjává teszi: a modell mindössze 6,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára.

A plug-in hibrid variáns Q4-összkerékhajtás rendszerében az első kerekeket a belső égésű motor, míg a hátsókat a villanymotor hajtja. A Tonale Q4 egyben a piac legtakarékosabb plug-in hibrid kompakt szabadidőjárműve: tisztán elektromos üzemben haladva városban akár 80, vegyes ciklus szerint akár több mint 60 kilométert képes megtenni.

A lehető legtakarékosabb működés érdekében az akkumulátor 7,4 kW- os gyorstöltő használatával mindössze 2,5 óra alatt feltölthető. 

Az amerikai és a  közel-keleti piacon egy 2,0 literes, 256 lóerős GME (Global Medium Engine) benzines motorral is kapható majd az autó. Összkerékhajtással és 9 sebességes váltóval. Vélhetően ez a Giuliából és a Stelvióból most ismert 2,0-es motor lesz, kicsit átalakítva. Sajnos az európai piacra ebből nem jut. Reméljük, hogy szürkeimportban láthatunk majd ilyet itthon is...

Lesz dízel is!

Egyes piacokon a Tonale egy 1,6 literes, 130 lóerős MultiJet, dízel erőforrással is rendelhető lesz, ezt 6-sebességes automata váltóval szerelik. 

Garancia

A Tonale 2 év normál és 3 év kiterjesztett garanciával lesz majd kapható. Az akkumulátorra 8 vagy 150 000 kilométer lesz a garancia. Ez az egyik legjobb a PHEV-szegmensben.

A DNA-kapcsoló

A Giulietta, Mito és 4C típusokról már ismert, majd a Giulia és a Stelvio modelleken továbbfejlesztett rendszer most a Tonale fedélzetén is megjelenik. A DNA üzemmódválasztó rendszer külön funkciókkal támogatja a villamosított hajtásláncokat.

A Tonale esetében a „dinamikus” üzemmód egyedi gázpedál-kalibrációt alkalmaz, ami hatékonyabb fékezést és közvetlenebb kormányreakciókat eredményez.

A „természetes” üzemmód változatlanul optimális teljesítményt kínál, automatikusan váltogatva a villanymotor és a belső égésű motor használatát. A mindennapi használatban tehát az energia-megtakarítás, a fogyasztás-csökkenés nem megy a dinamikus menetteljesítmények rovására.

A „fejlett takarékosság” üzemmód célja a hibrid hajtáslánc esetén a minél kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás, míg a plug-in hibrid modellnél ilyenkor tisztán elektromos üzemben fut a jármű.

A fotók szerint a módválasztó tárcsára került a menetstabilizátor kikapcsolása is, ez azért furcsa, mert a Stelvio/Giulia párosnál erre bizony nem volt lehetőség. Lehet, hogy az Alfa Romeónál végre meghallották a kritikát...

Kormánymű

A sajtóanyag szerint a Tonaléban lesz a kategória legközvetlenebb kormányműve. Az Alfa Romeo Tonale a sebességtől és a körülményektől függetlenül, minden helyzetben természetes, ösztönös vezethetőséget biztosít, ami nem kis részben a kis kormányáttételének (13.6) is köszönhető. A kormányérzet precíz és közvetlen, ahogy az egy Alfa Romeótól elvárható; ehhez a független első kerékfelfüggesztés speciális geometriája is hozzájárul. A Stelvióban és a Giuliában megszeretett alumínium váltófülek a Tonaléban is ott vannak.

Az Alfa a Stelvióbal már bebizonyította, hogy egy SUV is adhat igazi vezetési élményt. Most a Tonalén a sor. Várjuk a teszteket!

A további részleteket a Backstage LIVE adásában mondtuk el, amelyet visszanézhetsz itt:

Írta:
Alfa Amore
Kapcsolódó topic:
Tonale

Az utolsó 3 hozzászólás:

leopop32024-04-04 21:16:48 // 859
Gratulálok a Tonaléhoz sok balesetmentes km-t kívánok! 😁🤝🚘🍀
Liquid2024-03-29 21:36:37 // 858
ez jó duma, adom :)
zümi1662024-03-29 20:21:29 // 857
Köszi Mindenkinek. Valaki kérdezte miért pont Alfa, csak annyit mondtam, mert nincsenek nagy igényeim, beérem a legjobbal😀