Mutasd

>> Szerviz2018-11-14

Engem is utolért a kilincs törés (1. kép). Talán a képen nem látszik, de bal oldalon elengedte magát. Szerencsére nem esett le az egész! Marek nem tudott szombaton adni kilincset, interneten néztem utánuk. Kiderült, hogy Trencsikéknél van Tatabányán bontott, de javító készlet Alfa 147 facelifteshez (2. kép) 4500-ért! Nem is rossz vétel, ha eBay-ről rendeled szállítással és vársz rá egy hetet, akkor sem biztos, hogy olcsóbb (amúgy ~ 2000) itt a rendeléshez a link! Volt egy fél óra mezsgyém, hogy zárásig leérjek a pályán. Leértem, megvettem, láttam, hogy jó lesz. (2006 előtti GT-khez nem jó, azokon egyenes a csavar nútja (3. kép)) Következett az ajtóban a kilincs felújítása. Különböző videókat láttam, elgondolkoztam, hogy valóban ennyire szét kell-e szedni és arra gondoltam, megúszható nagy szerelés nélkül is. Egyébként igen! Meg is mutatom, csak előtte emlékeztetem magam, hogy az ablakemelő alatt van még egy csavar, csak hogy ne szívassam legközelebb magam a kiemeléskor :) (4. kép)
Az ajtókárpit levétele után elegendő a vízzárót lehajtani addig, hogy egy 10-es villáskulccsal beférjen a kezünk az üveg mögé (5. kép). Másoknak a szikét javaslom, akkor nem szakad be a fólia. Ha lejött a 10-es anya, akkor a T30-as torx csavart az ajtó éléből kell kicsavarni, ami a kilincset tartja, majd alámaszkolás után az egész szerkezetet hüvelykujjal előre tolva megbillenthető a kilincs annyira, hogy egy racsnissal ki lehet tekerni a lemezcsavart (6. kép), ami a törött zsanért tartja, majd helyére tenni az újat. (7. kép) mutatja a törött eredeti és az utángyártott Alfa 147-es meg Fiat 500-as biszbaszt.

Ha már leszereltem az ajtópanelt, a fogantyút is kiszereltem, hogy felújítsam, ehhez a panel belső felén található gyűrűt lapos csavarhúzóval fellazítva le lehet húzni és kifordítható a kallantyú (8. kép) nem kell csavargatni, mert levakarja a hangszigetelő szivacsos részt! Kiszerelés után desztillált szeszel letisztítottam a ragacsos "cápabőrt" (9. kép), majd 3 réteg matt fekete akrillal lefestettem. (10. kép) A hőpisztollyal vigyázni, mert hőre lágyuló a műanyag. Fél óra után már vissza lehetett szerelni. A gyűrűt felhelyezés után lapos csavarhúzóval feszítsétek vissza! Utolsó képen már beszerelve, a kilincs projekt kívül-belül megújítva! :)

Megjegyzés: a kilincs zsanér egy gumiházban lakozik, azt kitakarítottam, a kilincs szerkezetet kifújtam sűrített levegős palackkal, mind a két felénél. Az új zsanért még beszerelés előtt műszerolajjal átitattam, hogy védje a korrodálástól és hogy könnyebben nyíljon. Célszerű időnként kifújni levegővel, majd WD40-nel, vagy műszerolajjal megküldeni, akkor tartósabb lesz!

Költségem 90 km utazással, festékkel együtt, kb. egy 10-es lehetett. Ja meg egy nyugtató Bomba! :)