Mutasd

>> Szerviz2010-07-10

Idén februárban jelentkezett egy furcsa, fémes zaj időnként, általában 2000 fordulat környékén, ami a légkondi kompresszorának kikapcsolásával mindig megszűnt. A szerviz megnézte, nem hiányzott belőle gáz, de a biztonság kedvéért újratöltötték. A zaj megszűnt.

Most júliusban, hogy beköszöntött a nagy meleg, azt vettem észre, hogy a légkondi nem hűt úgy, mint korábban. Városi tempó mellett egyszerűen nem volt képes lehűteni a belső teret, ha a kinti hőmérséklet 30 fok felett volt. Pár napra rá újra jelentkezett a fenti fémes zaj, igaz, kicsit más tónusú lett. Szintén 2000-es fordulat környékén, gyorsítás közben, pár másodpercig. S ami új volt, hogy a motor teljesítménye a zaj közben, tehát pár másodpercig visszaesett. Kikapcsolva a kompresszort, a zaj is eltűnt.

Egy autóklímás ismerős rámért, a gáz mennyisége rendben volt, de 2000-es fordulaton túlnyomást jelzett a mérőfej. A diagnózis a légkondi kondenzátorának elkoszolódása (rovar hullák tömege), ezáltal a hőcserélő felület lecsökkenése volt. Az említett zajt pedig az erőlködő kompresszor adta.

Azóta kitisztították, a biztonság kedvéért újra is töltötték a rendszert. A zaj megszűnt, s a nagy melegben is úgy hűt, ahogy kell.