Alfa Romeo Giulia Q Touring - Álom vagy valóság?

2023-03-27  Alfa Amore
Vírusként száguldott keresztül az alfás fórumokon, csoportokban egy videó egy kombi Alfa Romeo Giuliáról. Sokan reménykedni kezdtek, hogy végre érkezik a Sportwagon változat is a Giulia palettájára. A videó azonban nem más, mint egy digitális koncepció.
Hírek >> 2023  

Az akkor még FCA (Fiat Chrysler Automobiles) 2013-ban döntötte el, hogy újra megpróbálja feltámasztani a vergődő, akkor mindössze kétmodelles palettával rendelkező, nagy múltú márkát, az Alfa Romeót. Ennek az építkezésnek lett az első példánya a Giulia, amely 8 évvel ezelőtt, 2016-ban jelent meg a szalonokban.

A 2015-ös hivatalos bemutatóra egyből a csúcsmodellt, a Quadrifogliót vitték, ami a maga a 2,9 literes, V6-os, 510 lóerő leadására képes turbómotorjával, 3,9 másodperces gyorsulásával hamar ámulatba ejtette az autórajongókat. A karbon-kerámia fékekről, az első kötényből automatikusan lenyíló spoilerről már nem is beszélve. Később érkezett az alapmodell is összkerék-hajtással, aztán a Quadrifoglio változatból készültek különböző speciális szériák, mint az Nring, a Racing, a GTA, GTAm változatok is.

Azonban a 2019-es, 2020-as és 2023-as frissítésekkel együtt is nincs mit szépíteni azon, hogy a modell már 8 éves. Épp ezért az olaszok ígérik is, hogy hamarosan érkezni fognak a Giulia hírnevéhez méltó utódok. Igaz, az már nem mindenkinek tetszik, hogy ezekkel a modellekkel az Alfa Romeo inkább az EV-forradalom képviselőjévé igyekszik válni. Vannak, akiket még az sem érdekel, hogy a következő Quadrifogliót körülbelül 1000 lóerővel ígérik, kihívva ezzel az olyanokat is, mint például a Tesla Model S Plaid. Ők inkább arra vágynak, hogy a Ferrari által fejlesztett V6-os hódítson tovább és hogy a következő Giulia – vagy annak utódja – életképes riválisa legyen egy Audi RS 4 Avantnak vagy egy BMW M3 Touringnak is. 

Talán épp ez a vágy köszönt vissza azokban a videókban is, amik futótűzként terjedtek szét az alfások körében. A felvételek egy virtuális művész, 2NCS nevéhez kötődnek, aki egy menő, következő generációs Alfa Romeo Giulia „Q Touring”-ról álmodott, 600 lóerőre húzott V6-os motorral, de ötajtós kombivá formálódó karosszériával. Az autó jól hozza az új, hármas tagolású fényszórót, de talán kicsit túltolták rajta a spoilereket... 

Sokan azt hitték, hogy ez egy gyár által közölt videó... De nem az, és az az autó sem igazi, amely az alábbi videóban néhány Carabinieri mellé parkol be valahol Olaszországban. Csak egy nagyon ügyes digitális megoldás.

Itt jegyeznénk meg, hogy bár csak fantázia, kár a Touring névért, hisz az a BMW sajátja, semmi köze az Alfához. Az olasz márkánál hagyománya van a Sportwagon elnevezésnek, így nem is értjük, hogyan gondolta a tervező ezt a Touring elnevezést.

De ha már Touring, a magyar alfás közösségekben is rendre előjön a kérdés, miért nem készül a Giuliából is sportwagon-változat, ahogyan az elődöknél, a 159-nél vagy a 156-nál is. Parázs viták tudnak kialakulni abban a kérdésben is, hogy vajon a Stelvio helyettesíti-e az SW-ket vagy sem. Sokszor kitárgyaltuk már ezt mi is, például a Backstage-adásokban vagy itt a Giulia fórumban is.

Racionálisan nézve az Alfa Romeo Giulia Sportwagon változatának hiánya elsősorban a piaci kereslet hiányával magyarázható. Az autógyártók olyan modelleket fejlesztenek és gyártanak, amelyeknek megfelelő piaci keresletük van és amelyek valószínűleg nyereséget hoznak. Az autógyártók piackutatásokat végeznek annak érdekében, hogy meghatározzák, milyen típusú autókat keresnek a vásárlók és ez alapján döntenek a termékeik kínálatáról.

Amennyiben ezek a kutatások azt mutatják, hogy a fórumokkal ellentétben a fizetőképes, potenciális vásárlói rétegben nincsen akkora igény a Sportwagonra, hogy azt (nyereségesen) megérje gyártani, akkor hiába a vágyakozás. És az is látszik, hogy az elmúlt években bizony az SUV-k sokkal jobban fogynak, mint a kombik, ezért sem véletlen, hogy a Stelviót a Tonale követte... Szóval úgy tűnik, hogy a Giulia Sportwagon egyelőre csak a rajongók álmában él tovább.

Írta:
Alfa Amore
Kapcsolódó topic:
Giulia

Az utolsó 3 hozzászólás:

Zselé2024-04-19 19:54:45 // 35269


Jó kis nap volt! :) Az időjárás is velünk volt. 0.51,9-et mentem - ez annyi, mint tavalyelőtt téli gumin, csak akkor repülőrajt volt, most meg álló :)

Jól elkopott a P Zerom, az Inárcsi felhajtón is csúszkáltam még :))) Csütörtökig óvatosba, aztán akkor mennek fel a Bridgestone-ok…
SD2024-04-16 10:54:43 // 35268
Szerintem teljes pályára levenni nem lenne értelme csak veszélyt tesz hozzá.
Ha van olyan feladat ami ellenőrzött körülményeket biztosít, és van hely hova esni akkor szerintem mindenkinek ki kéne próbálnia.

Az ilyen körpálya jellegű a legjobb erre mert meg lehet indítani az autó farát és lehet érezni hogy megy el, és mit kell tenni az jó volt:) De egy kanyarba beesni seggel előre azt nem érzem funnak:D
SD2024-04-16 10:51:28 // 35267
Ha vizes inkább lemerném, mert akkor nem lesz akkora sebesség:D