Teszt: Dension Car Dock for iPhone

2011-08-03  Halesz
Ha iPhone-t használsz, szinte biztos, hogy már nincs külön navigációs készüléked, eldobtad az mp3-lejátszódat, és az autódban is a telefonod van a középpontban. Minden bizonnyal beszereztél már egy tartókonzolt, hogy az iPhone-od mindig a szemed előtt legyen. Több gyártó is felfedezte már magának ezt a telefont, és igyekeznek a navigációt és a zenehallgatást egyszerűbbé, kényelmesebbé tenni. A Dension új terméke gyakorlatilag az összes problémára megoldást kínál - egyben. Nem kell külön kihangosítót szerelned az autódba, hallgathatod a telefonon lévő zenéket az autóban lévő fejegységen keresztül, sőt további extra funkciókat is elérhetsz.
Magazin >> AlfaTeszt

Az iPhone-osok számára sokszor probléma, hogyan kössék össze kedvenc készüléküket az autójukban lévő fejegységgel. A legtöbb gyári audioberendezésen nincs audió-bemenet, sőt a Blue&Me rendszer sem ismeri fel az iPhone-okat (sőt egyes iPodokat sem). Ilyenkor legtöbbször vagy feladjuk a dolgot, vagy áthidaló megoldásokat keresünk. Például, veszünk egy FM Transmittert, amelynek segítségével rádiócsatornaként foghatjuk be telefonunk hangját. Sajnos a piac tele van gagyibbnál gagyibb, párezer forintos kütyükkel, amelyeket kb. kéthetes használat után dobunk ki a szemétbe, annyira rosszul működnek. Általában ezután jön a fejegység-csere ötlete, azonban van, aki nem szeret hozzányúlni a gyárilag beépített rendszerekhez.

Közben a másik problémánk lehet, hogyan hangosítsuk ki a telefonbeszélgetést a kocsiban. A fülbe dugható kis kütyüket már unjuk, nem is divat már, hogy úgy nézzünk ki, mint valami rossz James Bond, vagy inkább egy területi képviselő… A napellenzőre csiptethető bluetooth-os kütyük nem rosszak, de kétnaponta fel kell őket tölteni, és persze mindig akkor merülnek le, amikor épp a legfontosabb hívást bonyolítjuk vezetés közben.

A Dension úgy gondolta, egyben kínál megoldást a fentiekre, sőt további lehetőségeket kínál, hogy az iPhone-odat még jobban kihasználhasd. Lássuk ezeket sorban!

Mi van a dobozban?

A Car Dock for iPhone elnevezésű termék csomagolása nagyon igényes. Tök jó, a doboz hátulján ott mosolyog Michelisz Norbi! Ne feledkezzünk meg arról, hogy a Dension az egyik legnagyobb támogatója a magyar WTCC-pilótának. Ez nagyon bejön! Hajrá Norbi innen is!

A csomagban a két legnagyobb cucc egy iPhone bölcső, és egy konzol, amely meglepően sok irányban állítható, valamint van itt néhány kábel is. Rakjuk össze!

A szivargyújtóba rakható átalakítóba dugjuk az USB-kábelt, amely a bölcsőhöz vezeti az áramot. A flexibilis konzollal gyakorlatilag bárhová felszerelhetjük a bölcsőt, az bármilyen irányban állítható. Ez a tartó három „széthajtogatható” kis hengerből áll, amelyek minden irányban forgathatóak is. A kis hengereket a forgatási pontokon imbusz csavarkulccsal lehet megszorítani és lazítani. Ötletes, hogy ez a kis imbuszkulcs el van rejtve a középső hengerben, így mindig kéznél van! 

 


Az elrejtett imbuszkulcs

A Car Dock tartó nem csupán a szélvédőre tapasztható vákuumos szélvédő "tappancs" segítségével, hanem a csomagban található kis műanyag "pöcökre" is rögzíthető. Ezt egy kétoldalas ragasztócsíkkal lehet felrakni például a műszerfal tetejére.

Szóval, ha a szélvédőn nem találunk kényelmes helyet a konzolnak, a műszerfalon is keresgélhetünk. Én a GT-ben a műszerfalon lévő szellőzőegység tetején találtam meg azt a pontot, ahol a legjobban látom, és kényelmesen elérem a telefont. A kábel is itt fut le a legkevésbé zavaróan a szivargyújtóig.


A szivargyújtó csatlakozó


A kis "pöcök" felragasztva. Erre lehet rögzíteni a konzolt


Rögzítés után

Nos, most, hogy minden a helyén van, kezdjük el használni, lássuk, mit tud a Dension!

A funkciók

Hogyan hallgassuk az iPhone-on lévő zenéinket az autóban? A Dension kütyüje egyből két lehetőséget is kínál erre.

A dokkolóba beépítettek egy FM Transmittert. Ne ijedjünk meg tőle, ez nem a háromezer forintos gagyi minőség! Igyekeztek ezt hangsúlyozni is, így ezt a funkciót náluk úgy hívják: Precision Digital FM Transmission Technology. A lényeg, hogy a jeladó jó minőségű, ezt pedig segíti az USB-kábel is, amely nemcsak a töltést biztosítja, hanem a jel felerősítését is. Azaz egyben egy antenna is. Csak annyi a tennivalónk, hogy az iTunes Store-ból letölthető alkalmazás segítségével beállítjuk azt az FM-frekvenciát, amelyen telefonunkat hallani szeretnénk, majd a rádiónkon is beprogramozzuk azt. Mi kéthetes tesztelés után a 102.5 Mhz-t javasoljuk erre, ennél tapasztaltuk a legkevesebb zavaró jelet.

A másik lehetőség egyszerűbb és biztosabb is: ha van AUX IN bemenetünk, csak annyi a dolgunk, hogy a mellékelt kábellel összekötjük a dokkolót és a hifinket, máris CD-minőségű hangot kapunk. 

Következzék a telefonunk kihangosítása. A bluetooth-kapcsolat segítségével kerül ki az iPhone-ból a beszélgetés hangja, amely vagy a rádióhullámok segítségével vagy az analóg audio kimeneten (AUX) éri el az autórádiót. A dokkoló mikrofonja biztosítja, hogy a vezető hangján kívüli zajok minél kisebb mértékben hallatszódjanak bele a beszélgetésbe.

A már említett, letölthető alkalmazás további lehetőségekkel ruházza fel „egységünket”. A program könnyen láthatóvá teszi telefonunkat vezetés közben. Négy nagy ikon fogad, ezekkel választhatunk a zenehallgatás, a telefonálás, a navigáció, vagy a beállítások menüpont között.

A telefon ikonnal a névlistánkat, a híváslistát érhetjük el, és összeállíthatjuk a legfontosabb telefonszámok listáját is.

A hangjelre kattintva telefonunk iPod-funkcióját érhetjük el vagy az alkalmazás által kínált többezer webrádió közül válogathatunk. A webrádiók eléréséért ugyan fizetnünk kell, meg kell vásárolnunk a program fizetős verzióját (mindössze 2,39 euró), de a plusz szolgáltatásokat tekintve ez nem tűnik nagy összegnek.

Car finder funkció: az iPhone a dokkolóból való kivételekor automatikusan memorizálja a GPS koordinátáinkat. Ha egy idegen helyen nem találnánk az autónkat, a telefon a program segítségével visszavezet minket hozzá.

Nagy okosság, hogy a dokkolóval az autóban a Skype és a Viber programok is kihangosíthatóak! A bluetooth ugyanis ezek hangját alapból nem viszi ki, ám a dokkoló segítségével megkerülhetjük ezt az akadályt, így akár menet közben is Skype-olhatunk. Persze ennek már csak az adatforgalmunk szabhat gátat, illetve a 3G-hálózat minősége…

A program a Google Maps funkcióját használva navigációként is használható. További lehetőség, hogy az alkalmazás felületének összes színét testre szabhatjuk.