50 éves a Quattroruote

2006-02-06  Teddy
Fél évszázados fennállását ünnepli Olaszország mérvadó autós újsága. Az ünnepség alkalmából közzétették internetes szavazásuk eredményét.
Hírek >> 2006  

Az ünnepséget a Palazzo Mezzanotte-ban, Milánó pénzügyi központjában tartották, a meghívott vendégek listáján pedig nem egy világhírű személyiség szerepelt.

A Quattroruote honlapján az olvasóikat kérdezte meg: az adott kategóriában szerintük melyik a legjobb új autó. Összesen 182.000-en adták le voksukat, az eredmény pedig nem okozott meglepetést.
Az Év autója 2006 szavazásnál már láttuk, hogy az olasz újságírók nem szeretnek saját autóikra szavazni, az újság olvasói ezzel szemben úgy tűnik inkább haza szavaznak, mintsem másik európai autóra tegyék a voksukat.

Az abszolút nyertes a Grande Punto lett, miután az összes szavazat mintegy 32.7 százalékát az új fiat kapta. A második helyet abszolútban a 159-es Alfa Romeo nyerte el, az összes szavazó 16.9 százaléka gondolta, hogy a 159-es a legjobb új autó a piacon. A díjakat Sergio Marchionne a Fiat Auto, valamint Antonio Baravalle az Alfa Romeo vezérigazgatója vette át.

A Fiat szempontjából fontos megemlíteni, hogy a számukra lényeges piaci szegmensek mindegyikében a saját autói végeztek az első helyen. A városi autó kategóriában a Panda lett az első, a díjat Lorenzo Sistino vette át, aki az eladásokért felelős. A kiskategóriás autóknál természetesen a Grande Punto nyert, az elismerést pedig Luca di Meo a Fiat márka vezérigazgatója vette át Sergio Marchionnéval karöltve. Az alsó-közép kategória nyertese a 147-es Alfa lett, így aztán Ettore Colombonak, az Alfák eladásáért felelős vezetőnek is volt oka a színpadra fáradni. A közép kategóriában a 159-es vitte a prímet, a felső kategóriában pedig az olasz luxus megtestesítője, a Maserati Quattroporte végzett az első helyen. Az Alfa díját Baravalle, a Maseratiét Karl Heinz Kalbfell vehette át.

Két kategória maradt még, a kabriók és sportautók kategóriája, melyben a Ferrari diadalmaskodott. Az olvasóközönség úgy látta, hogy a kabriók között az F430 Spider, a sportautók között pedig az F430 Coupé a legjobb. A két elismerést Jean Todt vezérigazgató és Antonio Ghini kommunikációs igazgató vette át.

Egyedül a Lanciának nem jutott babér a Quattroruote szavazásán, annak ellenére, hogy az Ypsilon a Grande Punto és a Panda után a harmadik legsikeresebb modell volt 2005-ben az olasz piacon.

Az est fényét azonban nem csak a díjátadó emelte. Részt vettek Olaszország és a világ vezető dizájnercégeinek vezető is, így Giorgetto Giugiaro, Nucco Bertone felesége, Lilly, valamint Leonardo Fioravanti. Az ünnepség végén Sergio Marchionne elmondta: 2008 végéig 10 milliárdos befektetéssel 20 új autót fognak bemutatni.

A Quattroruote először 1956-ban jelent meg és óriási befolyása volt az olasz motorizáció és technológia fejlődésében. Azóta nem csak Olaszország, de Európa egyik mérvadó szaklapja lett.

Kapcsolódó írásaink:
Ismét nyereséges a Fiat Auto
A Fiat Auto 2005-ös éve - megmenekültünk?
Év autója választás: miért annyi, amennyi?

Kapcsolódó fórumok:
147
159 - egy új korszak?

Írta:
Tedi