Bluestrain - főkép
>> SzervizAlfa 156 SW 1.9 mJTD 16V // 2017-03-26

Lassan ideje feldobni a nyári papucsokat. De előtte volt még egy-két tennivalóm a vassal, pl a bal első nyárit úgy tettem el, hogy volt egy csavar benne. Le is eresztett 1 bar-ra.
Gumishoz nem akartam elvinni, elég kopott a szet, de ezt a nyarat még kihúzom vele, ezért itthon megcsináltam. Még régebben vettem a Homasitában 900 Ft-ért egy defektjavitó készletet. Ügyes kis cucc, 10 perc alatt megvoltam vele. És van még 4 hurka, gyorsabban megvan mint egy kerékcsere.
Ha már összekoszoltam magam, a fékolajat is lecseréltem, mert még sosem volt cserélve.
Egyedül nem egyszerű, a nyomásos vagy a vákuumos módszerrel szokták. Van egy vákuumpumpám, de azzal nem ment valami gyorsan, a légtelenitőcsavar menete mellett sok falslevegőt szivott. Inkább kerestem egy kupakot a tartályra (a Kalcidur-kanna kupakja ugyanaz a menet), tettem rá egy csövet, és az egyik téli kereket leengedtem 0,9 bar-ra (több helyen olvastam hogy 1 bar-nál nagyobb nyomással nem szabad a tartályt megnyomni, mert az ABS nem szereti), azt kötöttem össze a tartállyal. Igy az aknába már csak nyitogatni kellett a légtelenitőket, szépen jött le az olaj.
A MultiEcuscan-el rámentem az ABS-re, mert mások irták hogy úgy korrekt a fékolajcsere ha a töltőszelepeket is kinyitogatjuk közben. Bár az ABS működését átnézve ennek nem sok értelmét látom, mert a load-szelepek árammentes állapotban vannak nyitva, a drain-szelepek és a szivattyú az ami a nyomástárolókból is kilökdösi az olajat. Na én minden szelepet megmozgattam miközben folyt az olaj, meg a szivattyút is megforgattam.
1L-es olajam volt, azt mindet átküldtem rajta. A kuplungot nem légtelenitettem, ahhoz ki kellett volna kapni az akkut, és már nem volt rá időm .
Ami kellett, 8-as meg 11-es kulcs, egy tiszta 2dl-es üveg, meg egy mipolán cső. Szépen látszott ahogy a zavaros, homályos olaj után megjelent egy tiszta réteg a tetején. Arra figyelni kell, hogy többször utána kell tölteni a tartályba, nehogy levegőre fusson.
Átnéztem az alját hogy a tél mennyi kárt tett benne, hát nem sokat. Jó anyagból van a vas :)