Mazda alapon jön az új roadster

2012-05-23  Tedi
A Mazda MX5 (Miata) alapjait használja az Alfa Romeo a 2015-ben debütáló új, hátsókerekes roadsteréhez - jelentette be a Fiat és a Mazda szerdán.
Hírek >> 2012  

Az együttműködésről ugyan még csak kötelező érvényű szándéknyilatkozat létezik, de e szerint az új Alfa az új generációs MX-5-ös alapjait használja majd. Ezen kívül a két autóban alig lesznek közös vonások, így a motorok és természetesen a külső is különbözni fog, az Alfában kisköbcentis turbómotorok, a Mazdában pedig szívó egységek godoskodnak a hajtásról.

 

Mindkét modellt a tervek szerint a Mazda hirosimai gyárában állítják elő, az olasz verziók 2015-től érkeznek, a Mazda viszont jóval korábban, már jövőre bemutatkozhat. A végleges megállapodást a hírek szerint 2012 őszén írhatják alá.

Az Automotive News híre szerint nem először vetődött fel a Mazda, mint szövetséges bevonása a projektbe. Először 2008-ban vetette fel Luca de Meo, az Alfa akkori vezetője, hogy az MX5-öst kölcsön kéne kérni, de nem sokkal később a Fiat bevásárolta magát a Chryslerbe, így lefújták a tervet. Akkor úgy hírlett, hogy a Chrysler adja majd az alapokat, de 2011-ben Harald Wester, az Alfa Romeo jelenlegi vezetője meg nem jelölt indokokra hivatkozva közölte, egy évvel elhalasztották a fejlesztést. Úgy tűnik, ez volt az ok.

Nem ez az első, hogy az Alfa Romeo a felkelő nap országába settenkedik némi technológiáért, bár ebből egyelőre túl sok jó nem született, gondoljunk csak a balsorsú, Nissan Cherry-alapú, de boxermotoros négykerekűre, az Alfa ARNA-ra.

Írta:
Tedi