Marchionne: egyelőre bizonytalan a folytatás

2017-03-07  Tedi
Egyelőre bizonytalan az Alfa Romeo közeljövőjével kapcsolatban Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler Automobiles vezérigazgatója.
Hírek >> 2017  

A világ hatodik legnagyobb autógyártójának második embere Genfben sajtótájékoztatón azt mondta, nem tudja, hogy melyik modellt mutassák be a Stelvio után: a nagy SUV-t, vagy a Giulietta utódját.

Hangsúlyozta, egy a Stelvionál nagyobb és kisebb autóra is nagy szüksége lenne az Alfának, de két modellt egyszerre nem tudnak és nem is akarnak kifejleszteni. Hozzátette: ugyanolyan elkötelezettek a 2014-ben felállított célokhoz most, mint akkor, az Alfa Romeo pedig nagyon jó úton halad. Az autóiparban csak fekete pulcsis vezérként emlegetett Marchionne elégedetten nyilatkozott az eddigi eredményekről, szerinte a Giulia és a Stelvio is az elvárt szinten teljesít, de hogy ennek milyen kihatása lesz a jövőre nézve, az csak 2018-ban mutatkozik meg a pénzügyekben és a stratégiában egyaránt.

 

Arra a kérdésre, hogy a 2020-ban életbe lépő új emissziós normáknak az FCA hogyan akar megfelelni, Marchionne azt mondta, egy dolgot vetettek eddig el, a kisköbcentis dízelmotort, amelyet halottnak nevezett. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a hibrid technológia egy 500-as méretű modellben nem fenntartható, ezért többféle technológiával kell megpróbálni az emissziós értékeket csökkenteni.

 

Az Opel GM általi eladásával kapcsolatban azt mondta, hogy ő nem így döntött volna, de a lépés nem teszi sem jobban, sem kevésbé kívánatossá számára a GM-et, mert nem akar az amerikai cégtől semmit. Ezzel kapcsolatban újra leszögezte: az FCA egyik vállalatát sem adják el sem a GM-nek, sem senkinek.

 
Reid Bigland (balra), az Alfa Romeo és Sergio Marchionne, az FCA vezérigazgatója. Rapport lenne? 

Olasz újságírói kérdésre válaszolva Marchionne kijelentette azt is, hogy a Lancia számára nincs menekvés, nem tudják megmenteni. Az FCA egyik fő problémája egyébként is az eladósodottság, amelytől igyekszik szabadulni, a Lancia felélesztése pedig eurómilliárdokba kerülne. Megjegyezte, hogy az elmúlt években egyetlen egy terméke nem volt a Lanciának, ami pénzt hozott volna, és nem született olyan terv, ami meggyőzte volna arról, hogy érdemes lenne belevágni.

 

A Lancia nagyon patinás márka remek múlttal, én magam is vettem egy Delta Integralét, de a Lancia csak a hírnevéből nem tud megélni, ennyi nem elég, hogy eladja saját magát - fogalmazott Sergio Marchionne.

Írta:
Tedi
Kapcsolódó topic:
A jövő Alfái

Az utolsó 3 hozzászólás:

GT Ɨ|ѯ2017-04-01 07:12:18 // 22204
Kazes☻2017-03-18 20:43:04 // 22203
Bizony, de ott a félig offos topic...
trxAlfa2017-03-18 20:31:34 // 22202
Gondolkoztam már ezen a témán, és nem értem egyébként, hogy Marhióne úrnak miért nem opció értékesíteni a márkát. Inkább beszántja némán az egészet, és akkor egy perces néma csend az egykoron dicső, de mára letűnt legendás márkák oltáránál.
Kicsit magyarázatra szorul ez az értékesítés dolog, kb úgy képzelem el, mint ahogy a Volvót megvették a kínaiak. A tőkét biztosítják, minden további az svéd marad. Elég jól működik a recept. De lehetne mondani a Tata Motors által birtokolt márkákat is, indiai tőke, sikeres európai márkákkal. Miért ne lehetne ezt megoldani a Lanciával is?
Annyit töketlenkedtek, hogy már portfólió sincs. Teljesen 0-ról kéne felépíteni a márkát, és hát ki is mondta nem egyszer, hogy még csak tervek sincsenek és nem is lesznek ezzel kapcsolatban. Mi a fenének tartják meg a nevet? Ha időben eladták volna, mostanra virágozhatna kb annyira mint a Volvo. De még most sem lenne teljesen késő, ha jelképes összegért is, de lenne értelme áruba bocsátani a megmaradt dolgokat. Ha ügyesen tárgyalnak Olaszországban lenne még a gyártóüzem is.