Blog >> defekt

>> SzervizTedi // Alfa MiTo 1.4 TB 155 Le // 2017-02-22

Nem, szerencsére nem cekcuális baleset áldozata lettem, de az eredmény így is hajmeresztő volt.
Romboltunk haza az M1-esen, amikor arra lettem figyelmes, hogy az autó kicsit mintha jobbra húzna és eléggé imbolygós. Gyanítottam, hogy lassúdefekt, de rázni nem rázta a kormányt, úgyhogy Bicskétől azért csak becsorogtam Budapestre.
Ekkor szálltam ki megbizonyosodni arról, hogy ez bizony defekt, valami kátyú, vagy akármi a gumi oldalfalát vágta ki. Próbáltam bele egy benzinkútnál levegőt fújni, de egyből elengedte, úgyhogy óvatosan elgurultam egy biztonságos helyre, ahol le lehetett tenni a vasat. A mankópótkerék egyrészt eszemben sem volt, másrészt a csavarok be voltak gyógyulva.
Szerencsére a Budagumi közel volt, elmentem hozzájuk, és rendeltem két 18-as gumit, bár nem Michelint, mint ami rajta volt, mert nem volt nálam az aranyrúd. Vredestein Ultrac Satin lett végül, a tesztek is elég jókat írnak róla. Hamarosan a hátsókat is cserélni fogom, csak el kell ugrani a bankba azért a bizonyos aranyrúdért.
Hogy miért kell az aranyrúd? Mert Giovanni kitalált egy olyan idióta méretet a MiTóra, ami az egyik legritkább, és a váltóméretei is csak elbaszottak. 215/40.

Ma megvolt életem első (és remélem utolsó) defektje az autópályán. Egy funérlemezre hajtottam rá (előttem menő mögül sávot váltva későn vettem észre). Kb. 5 km után a bal első gumi megadta magát. Két nagy lyuk lett rajta, szóval a javítás felejtős. Kedves főnököm segített a két kereket cserélni. Szerencsére a felni ép maradt, és mivel vettem hozzá 2 év teljeskörű garanciát, kedvezményesen kell, hogy adják az új gumit. Ügyintézés még folyamatban..
Update: AKH-nál szép kedvezménnyel együtt 35.908 Ft-ért kaptam a felnimre egy szép új gumit :)

>> SzervizJulesTS // Alfa 156 1.8 TS // 2015-09-24

Sikeresen belefúródott egy nagy csavar a bal hátsómba. Jött a dilemma: téli garnitúrára cserét még korainak tartottam, ennek a nyári garnitúrának még egy hónapot adtam. Kukacos javítással adtam neki még egy utolsó esélyt. Úgy néz ki, hogy nem ereszt.

>> EseményKn[.]xX // Alfa 156 16V 1.8 TwinSpark // 2014-02-28

Sikerült megvásárolnom (0201) egy dobozos, egyszer használt Thule 530-as kerékpártartót egészen jutányos áron, a karácsonyra kapott Thule tetőcsomagtartóhoz. A tartó tényleg hibátlan, az összes alkatrésze megvan, és zárható. Ezzel megvan a második lépés is a bringák szállíthatóságában. :)
Viszont a hűtővizem továbbra is (0209) csepeg a vízhűtőből. Az alapjárat sem az igazi, talán a gyertyák miatt (?) régóta tervezem a cseréjét, lassan tényleg ideje lesz, mert mióta nálam van az autó, még nem lett cserélve és előtte is ki tudja mikor volt.. Kigyulladt az izzó problémára figyelmeztető lámpa, de nem vettem észre különösebb hibát, illetve de: a pótféklámpában kiégett 1db LED.. viszont később elaludt a hibajelző, annak ellenére, hogy a LED továbbra sem égett. Hiába, erre mondják, hogy olasz elektronika.. :) A visszapillantó tükörből nem tűnik úgy, mintha nem égne – talán mégis megjavult (0210)..? :)
Megrendeltem (0213) Erhardtól a többi gyertyát is (4db NGK Laser Platinum, 100ezer km-esek), melyek pár nap múlva, DHL-lel meg is érkeztek (0217).
Aztán történt egy nap (0218), hogy elindultam reggel 7 előtt, ahogy hétköznap az lenni szokott és leeresztett a jobb első kerék útközben teljesen - mert ennyire lapos szerintem nem volt, mikor elindultam.. Gondolom kinyomta a levegőt, ami még benne volt az első pár száz méteren. Félreálltam, hogy megnézzem mi a helyzet. Ez bizony tényleg a felnin van már.. Persze az emelő így nem fér alá.. – amikor fel van fújva a kerék, akkor se nagyon, de így aztán egyáltalán nem. Bicikli pumpával próbáltam, amíg párom szülei kerítettek egy gumist a közelben, de azzal egy élet is kevés lett volna.. :) nem sokkal később egy közeli házból kijött egy faszi, hogy neki van kompresszora, guruljak lejjebb két háznyit. Ettől kicsit tartottam, hogy nem fogja-e kivágni a felni a gumit, de nem volt jobb ötletem, lejjebb gurultam. Felfújtuk 3 bárra, biztos, ami biztos alapon. :) majd elgurultam vele a gumishoz. Szerencsére nem engedett le addig (tehát a defektspray kimaradt a történetből). Kerék le, gépre fel. Nézte jobbról, nézte balról, de sehol egy szög, vagy lyuk, vagy repedés.. Nem talált semmit. Szétszedte, megnézte, a gumit se vágta szét a felni, semmi baja.. A felni pereme mondjuk nem százas, lehet hogy most kapott, de majd a nyárira cserekor elviszem felnishez, hogy ha lehet, akkor javítsa meg. Csak tudnám mitől eresztett le.. és azóta jó.. pedig mentem vele már ’pár’ km-t.
Ha már így alakult a napom, felhívtam Német Misit, hogy nincs-e ideje esetleg a nem rég megérkezett gyertyákat kicserélni. Kaptam időpontot, amikorra el is gurultam hozzájuk és seperc alatt kicserélték mind a nyolcat (0218). Eléggé leharcoltak voltak már a régiek, tényleg épp ideje volt cserélni őket. Említettem neki, hogy elég magas a fogyasztásom mostanában, amire rádugták a computerre. Kiderült, hogy nincs benne hibakód, a fogyasztás talán a lambda miatt lehet magas, ami kicsit „lassúnak” bizonyult: 0-1 közötti értékek helyett 0,4 környékén muzsikál. (vagy LMM..) Nem tudták biztosra mondani, hogy mi miatt van. Szerintük 10-12 liter városban normális fogyasztás. Ami a gyári adatok alapján - ami általában még alábecsült is -, lehet jó, de eddig nem ennyit evett.. 9-10 környékén megállt, csak városban és rövidtávokon használva. Km óra állás: 198.930 km. Viszont a computer szerint ez az érték valójában csak ~176.000, tehát kb 22-23ezerrel többet mutat az óra, mint a benne lévő valós km. ..de legalább ’visszatekergetve’ nem lett, ennyi jó legalább van benne. :)
Nyári gumi híján már egy ideje nézegetem a használt és az új kínálatot is. Az új gumik, gyári méretben (215/45 R17) elég horror áron kaphatóak, használtból pedig ebben a méretben elég kevés van eladó. Így elkezdtem nézegetni a 225/45-ös gumikat is, amelyeket az utolsó alkalommal azért adtam el, mert túl nehézkes volt vele a kormányzás, mintha tényleg széles lenne erre az autóra, ehhez a futóműhöz. De 215 híján nem volt más esély, hacsak nem vennék újat. Végül (0225) Pécelen találtam 4db Semperit Speed Life (Continental) nyári gumit, 225/45 R17 méretben, 6-7 mm-es mintával. Kicsit alkudtam az árból és a helyszínen, munka után, este fel is szerelték a felnikre, centírozták, úgyhogy ezen is túl vagyunk végre. És az ára is egészen kedvező volt. (Miután elszalasztottam egy ettől is kedvezőbb, 215-ös szettet..) Útiköltséggel együtt 60eFt-ból megvolt, felnire szerelve a 4db.
A hónap végére is maradt az izzó problémából: a jobb oldali hátsó rendszámtábla világítás kiégett reggelre (0227).. pedig este még jó volt, viszont a hűtővízből nem hiányzik.

[Költségeim: Thule 530 8000, 4db NGK 16460 postával, gumi szerelés 2000, gyertyacsere 4000, hibakód olvasás 1000, nyári gumik 56000]

>> Egyébmesa // Alfa GT 1.9 JTDm 16v // 2014-06-29

Vettem egy új alsó turbó csövet (6400), meg egy BOSCH lambda szondát (29000). Mondjuk ha decat lesz, totál felesleges pénzkidobás, de most még új az autó, elnézem neki :)
Ellenben a féknyergeket tisztogattam, mivel arra az elhatározásra jutottam, hogy néha a kevesebb több, ezért nem lesz pirosra festve. Szóval a betétek elől ATE, hátul Brembo márkájúak, viszont a bal első kerékben ott figyelt egy lemezcsavar :( Így már érthető miért vol azon az oldalon 2 bar-nál kevesebb a levegő nyomás. Szombaton délutáni nyitva tartó MARSO gumis meg csodálkozott, hogy a felni belső felénél van az OUTSIDE felirat... Megforgatta, rögtön a rajta levő tíz ragasztott súly helyett elég lett kettő. Viszont le kellett szerelni a másikat is és elvinni OFFossal, mert azon is meg kellett forgatni és kicentírozni, aztán a két felnis kereket is megcserélni a forgásirány miatt. Így most azt is szívtam, hogy az apró padkás sérült jobb első került az én oldalamra, amit gyakrabban látok... 4500 Ft

Ami viszont tényleg nagyon szomorú, hogy nincs meg két hete az autó, de munkahelyemen máris lehúzták az elejét! Sajnos nem festék került a lámpatestre, hanem fél milliméter mélyen bele karcolódott 3 helyen. Lökös is kicsit leficcent Köszi :(
UPDATE: egy madár rá is kloákázott, fél óra megfeszített polírozással sikerült a nyomát eltüntetnem. Éljenek az állatvédők (is)

Azért most már kezd unalmassá válni :)
Az elmúlt napok bal hátsó defektjét követően, ma egy bal elsővel várt a reggel, így a gumis műhelyben riadt arccal néztek mikor betoltam a kereket a műhelybe. Aztán rájöttek, hogy ez egy másik :)
Ismételten szög, nincs szerencsém..
Csepelen a Vulcan gumi orvosolta ismét gyorsan a problémát.

Gyorsan visszacseréltem a felnit, nem állt jól a mankókerék... :))

>> EgyébSanyiJTD // Alfa 156 2.4 JTD 10V // 2014-03-29

Jobb hátsó defekt, + gumi kuka, hála isten, nem is tudtam mi hiányzik az életemből.
215/40 úgyis olyan kva gyakori méret. JANEM! Szóva lehet váltok /45re!

Ja és ,hogy tetőzzük a boldogságot nem nyílik a bal első ajtó, szétakadtak a rudazatok, egyszer már jártam így... Gyerekek, kurva hülyén néz ki egy ilyen autóba jobb oldalt beszállni....

Nem az én napom...

>> SzervizAbarai // Alfa 156 2.0 JTS Selespeed // 2014-03-20

Ma reggel leeresztett jobb hátsóval várt a vas. Felpattintottam a mankókereket, aztán délelőtt kilógtam a munkahelyemről egy gumis műhelybe. Egy fémpöcköt szedtek ki a gumiból, amit valószínűleg még tegnap szedtem össze a hazaúton. Javítható volt, szóval a gumi marad.

Szerencsére ritkán fordul elő...kop kop kop
Patkószög volt a ludas :)

>> EgyébEdyboy // Alfa 155 1.7TS 8V // 2013-12-04

Már úgyis rég volt defektem,ma éppen ideje volt...
Beálltunk az áruházi parkolóba és mire kijöttünk már egy szem levegő sem volt a jobb első kerékben. Gyorsan busszal haza,másik kocsival vissza,meg pótkerékkel, ugyanis amióta nem tudtam kiszedni a tüskét,ez a mődja.
Kiderült,hogy szelepcserével megoldódik a probléma,úgyhogy ez lett.