Blog >> nagyszervíz

Egy nagy doboz alkatrésszel a csomagtartójában elvittem ma reggel. Remélem holnap útra készen találkozunk.
Mindent sikerült gyári eredetiben beszereznem:

Olaj+gyertya szett: FPT gyári gyertyák, Selénia K PE olaj
MultiAir mikrofilter
Szűrők (olaj, levegő, pollen)
Vezérlés szett vízpumpával

2020.07.21. Haza is jött, fékek, futómű is leellenőrizve, minden tökéletes. A Multiair szűrő csere nem ártott, a többi minden újszerű volt benne. Most meg új.

>> SzervizBarmyGiu // Alfa Giulietta 2.0 jtdm-2 140 // 2019-10-17

Már nyáron az országban volt a kicsike, egyenesen olaszból. Lassú ügyintézésnek köszönhetően csak a hónap elején sikerült vizsgát és rendszámot intézni rá.
Okmányirodából az első utam szinte a DZ-ékhez vezetett, ahol kapott vezérlés és olajcserét, új start-stoppos akksit és gyertyákat. 15 év alatt az első saját dízel autóm, eddig abszolút elégedett vagyok, a fogyasztás félelmetesen jól alakul! :)
201.000 km

>> SzervizLiquid // Alfa 159 1.8 TBI berlina // 2019-07-10

A szokásos nyaralással egybekötött szervíz idén a TiBI alapozó szervize lett. Természetesen Csörgőéket látogattuk meg:
- vezérlés, vízpumpa
- hosszbordás és a sallangjai
- fékfolyadék
- váltóolaj
- motorolaj + szűrő
- levegőszűrő
- gyertyák
- munkadíj

>> Szervizjohnsmithbmx // Alfa 156 SW 2.4 JTD 20V // 2018-03-29

Mint minden használt autó megvétele után érdemes ezt azt kicserélni.
Nálam a lista következő:
- Dayco vezérműszíj készlet
- Mann-Filter levegőszűrő
- Mann-Filter olajszűrő
- Alco pollenszűrő
- Mahle üzemanyagszűrő
- Total Quartz Energy 9000 5W40 olaj
- Tutela váltóolaj
- SKF vízpumpa
- Vernet termosztát

>> SzervizJCsabi // Alfa 145 1.4 TS // 2018-12-29

Megvettem első körben azokat az alkatrészeket, amikre biztos szükség lesz, és minden újonnan vásárolt használt autómon lecserélek.
- vezérműszíj görgőkkel
- vízpumpa
- hosszbordásszíj görgőkkel
- 8db gyertya
- olajszűrő
- olaj (Mobil 1 Super 2000 10W-40)
- levegőszűrő
- pollenszűrő

Remélem az újév első napjaiban sikerül mindent kicserélni és végre használatba vehetem az új szerzeményt.

>> SzervizBroawner // Alfa 159 SW // 2018-12-04

Eljött az ideje az első nagyobb szervíznek! Eddig semmi problémám nem volt az autóval, de így szervíz után már egyenesen szerelem. :)

A következők voltak cseréljve/javítva rajta:
-Olaj, szűrők
-Váltóolaj csere
-Kézifék kötél
-Parkolószenzor meg lett rajta javítva.

Az eddigi szervizeken kívül csak egy izzó ment ki. Szerencsére a shell kúton a munkásnak kicsi keze volt :D

Jelenlegi km állás kb 264.000

Szervízbe ugyanoda vittem ahova az előző tulaj, D.Z tuning pesterzsébet. Teljesen meg vagyok velük eddig elégedve :) Sose legyen rosszabb az autó!

>> Szerviztnorbert88 // Alfa 159 1.9 JTDm 16V // 2018-09-19

Szokásos éves szerviz; motorolaj (Selenia WR 5W30) + szűrő (és olajleeresztő csavar, mert elnyalódott a feje), légszűrő, üzemanyagszűrő, pollenszűrő, szervó- és váltóolaj, fékfolyadék csere, illetve bal-hátsó törött rugócsere (Sachs 996932). A nagy szerviz közepette kapott egy szett ablaktörlőlapátot (Valeo Silencio) is.
KM: 138563

>> SzervizTocsa // Alfa 159 SPORTWAGON // 2017-01-21

Lecseréltük a vezérlést szíj ,görgők ,vízpumpa, valamint a termosztátot is persze mindent gyári alkatrészekre egy darabig nem lesz vele gond. :) A termosztát csere óta szépen beállt a mutató 90 C fokra tehát akinek kevesebbet mutat hosszabb utazáskor függetlenül a külső hőmérséklettől annak igen is rosz a termosztátja! -14 fokban is stabilan 90 C fokon állt a mutató bemelegedés után.

>> SzervizForró // Alfa 155 2.0 ts 16v sport // 2016-09-21

Miután körvonalazódott, hogy a hengerfejtömítés átégett, a hengerfej felújításra 85 ezer körüli összeget mondtak, de semmi nem garantálja, hogy mondjuk a dugattyúgyűrűk nem károsodtak (rágódtak be), így elindultam keresni egy épkézláb motort. Ezek 80-120 között szoktak menni állapottól függően, érkezett 1-2 ajánlatom is, azonban sikerült találnom egy épp bontódó 155-t, amiben ugyan nem volt már kipróbálható a motor, viszont a cartárs elmondása szerint, amennyit ment a kocsival (ki-be-odébbállogatás), a vezérlésmódosító kerregésén kívül más baja nincs, olajnyomás mérő és egyéb műszerek szerint jó, már amennyire ennyiből meg lehetett állapítani. Rá is kérdeztem mit kér érte, és olyan árat mondott, hogy rákövetkező 2.nap már vittem is. A motor mellett még elhoztam pár sallangot is, mindezt 20db pisztolyorrú mátyásért, így még ha amúgy csapágyas is a motor, a többi alkatrész árából nem jöhetek ki rosszul a történetből. Szóval miután hazakerült a motor megkezdődtek ténylegesen a munkálatok a szívátültetés megkezdéséhez.

Ami így megcsinálásra került első körben:
- Injektorrok felújítása
- Szelepfedél (ez egyelőre nem került fel), szívósor, injektor közös cső, alu vízcső (blokk elején ami van), akkutálca és leömlő homokszórása, utóbbi kettő festése is
- Szívósor-, leömlő-, kipufogótömítések cseréje
- Olajteknő kipucolása, felszereléskor újra pasztázva természetesen
- Új vízhűtő a kilyukadt helyett
- Egyéb apróságok, mint pl bilincsek, pár rottyra ment csavar és hasonlók
- Továbbá kis lego a két motor között, főleg a műanyag burkolatok terén, illetve főtengely ékszíjtárcsa, lendkerék és tulajdonképp mindenből a jobb állapotú alkatrész került az "új" motorra.

A vezérlés nem lett megbontva, elvégre, ha kiderül, hogy csapágyas vagy egyéb előre nem látható nyűgje van, nem kívántam fölöslegesen költeni rá, illetve ahhoz speciel nem is állt rendelkezésemre célszerszám. Így is kellett vennem egy polydrive szettet, mivel elég sok ilyen típusú csavar található a blokkban. Szóval lényegében csak a legalapvetőbb dolgok kerültek megvételre, cserére, ami nélkül nem tudna amúgy működni a motor (meg hát azért használt tömítést vissza nem teszünk). Ha beválik, akkor utána mehet a többi dolog (gyertyák, vezérlés, 10w60 stbstb). Első körben kapott 10w40 Seléniát, fagyállóval, friss váltó- (Castrol) és szervóolajjal (Tutela GI/A) feltöltve, aztán indulhat is a tesztüzem.

Összerakással volt egy kis probléma, mivel éjszaka közepén kiment a fejemből, hogy a kuplungtárcsát központosítani kéne, így annak hiányában hiába ment szépen ki-be a motor úgy, hogy a váltó a helyén maradt, összehúzatni azzal azonban már nem sikerült, bónuszként a karter egyik füle le is tört (jöhet a sav…), ennél a pontnál akkor éjszakára befejeződött a művelet (Amúgy is hajnali 3 volt már). Kicsit átgondolva a dolgokat pár nap pihenő után, máshogy álltunk neki. Egyik mellékelt kép alapján lebontottam az autó elejét és úgy határoztam, hogy asztalon össze lesz passzintva a váltó a motorral, és együtt megy be a helyére. Ez be is jött. Tehát első körben motor ki fölfelé csörlő segítségével, autó el, aztán váltó ki, motorral össze, akkor kint az asztalon felkerült még a generátor, önindító, meg a hátsó alutartó, amin a szervószivattyú és a hosszú féltengely van, ugye ezeket úgy szerelni, hogy a motor bent szopás. Ezután ezek rákerültek egy békára és szépen be lettek játszva az autó alá, bakok felcsavaroz, aztán igazából már csak össze kellet csavarozni az egészet és felrakni a sallangokat. Leírva és visszagondolva annyira nem bonyolult, bár csápos emelős, légkulcsos stb. jól felszerelt műhelyben ez egy nap alatt meglenne, így kicsit hosszabb volt, de megoldottuk tisztességesen. A kihívás teljesítve és emellett kisebb felújításokra is adódott lehetőség. Az első indítás 2016.09.19-én történt meg. Itt is volt kis gebasz, mivel sikerült felcserélnem az injektorsorra bemenő-kijövő benzincsöveket (savazás v2.0…), így hiába tekert az önindító, de a helyes bekötés után ment minden rendesen. Tehát, mint írtam, tesztüzem indul, de az már másik bejegyzés.

Költségek eddig:
- Injektor felújítószett + tisztító 11005
- Homokszórt alkatrészek 10000
- Tömítések 15000
- 6l 10w40 Selénia + 1l Tutela GI/A 16467
- 2db SKF első kerékcsapágy (egyelőre csak megvéve, beépítve később) 28000
- Új vízhűtő Bárdi 16000
- Tréler haza 23000
- Motor 15000 + Apróságok a motorral 5000 + Útiköltség mert minden Pesten van… 9000
- Hengerfej nyomáspróba árajánlattal 5080
- Desztillált víz + fagyálló + bilincsek 4500
- Egyéb szerek (Brigéciol, féktisztító, motortisztító stbstb ilyesmik) 19155
- Szerelés közben az erősítő biztosítékát kinyomtam, abból új 2db 3100
- Szerszámok (Gyertyakulcs, polydrive/ribe szett, csiszolópapírok, festékek, vontatókötél) 16645
- Váltóolaj árát valami régebbi bejegyzésben beleírtam, csak ott nem részleteztem, bár összköltség szempontjából mindegy is.

Km óra: 269600

A képek között látható az ihletet adó kép, meg a folyamat menete. Ja persze természetesen az eső meg akkor kezdett el esni, amikor vettük ki a motort a 2. körre, előtte-utána semmi… Továbbá megfigyelhető az is, hogy a donor motornak a szelepfedele gatya, az ki lesz cserélve, amint kiderül hogy jó, ugye vezérléssel stb-vel együtt.

>> SzervizLiquid // Alfa 159 2.4JTDm Q4 TI // 2016-07-22

Úgy néz ki, hogy az első tipp volt a helyes és a csomagtérajtó átvezetésénél ment tönkre több kábel szigetelése. Bár nem 100%, mert a motortérben és meg lett birizgálva sok minden. Megvan a műszaki, és a tervezett nagyszerviz.
Volt némi érdekesség is: Csöri hívott, hogy az aksi mennyire régi, mert fura dolgokat produkált. Konkrétan kattogott de nem indult, bebikázták elindult, aztán kivették az aksit és feltöltötték (12.9 volt benne, tehát nem volt lemerülve), utána minden rendben volt. Így nem kapott új aksit.