Blog >> ülésfűtés

>> Tuning és extraLiquid // Alfa Stelvio 2.0 benzina 280Le // 2023-08-20

Bőrülés igényli az ülésfűtést, és mivel hosszabb távra tervezünk az autóval,
így nekiálltam beépíteni a hátsó ülésekbe is, hogy a gyerekek se fázzanak :)
A Metroman-tól rendeltem 2db Kiyo AWHL-t.
Az gyári kárpit alá kell betenni, ezért teljesen szét kellett szerelni mindent.
Először a csomagteret, majd a hátsó üléssor oldalsó paneljét, ezután már hozzá lehet férni a hátsó ülések oldalsó tartó konzoljaihoz. Az ülések felső része nem nagy dolog, de azért le kelett szerelni a középső biztonsági övet.
Az alsóhoz pedig a középső tartó konzolt.
A csomagtérben lévő szivargyújtóról vettem gyújtás alatti áramot a vezérlő reléhez, ami közvetlenül az aksiról látja el a fűtőpárnákat. Ezzel együtt szépen megcsináltam a vonóhorog kábeleit is. Korrektül megcsinálta a villanyász, de nem volt elég szép :)
A biztosítékait beleraktam az ülésfűtés reléjével együtt egy dobozba amit az aksi mellé rögzítettem.
Természetesen minden kábel bandázsolva és normálisan elvezetve, rögzítve.
Az ülések szétszedése nem nagy dolog, a kisebbiket összerakni se volt túl nehéz.
A nagyobbik ülés összerakása már bonyolultabb feladat, ha az embernek nincs kárpitos fogója,
illetve kárpitos gyakorlata.
A kapcsolót eredetileg a hátsó ülés oldalsó alsó műanyag burkolatába akartam beszerelni, a baloldait ki is fúrtam,
de sajnos kiderült hogy nincs elég hely a kapcsolónak a burkolat mögött.
Ezután jött az agyalás, hogy mi legyen a B terv. A könyöklő hátsó részének a burkolata szerencsére nagyon könnyen levehető,
és azt megvizsgálva rájöttem, hogy ott az USB-k mellett van elég hely. Már csak egy gond maradt: az hogy oda valahogy át kellvinni a kábelt.
Ezzel két probléma is akadt, először is az hogy a kapcsolóknak csak kb. 30 centis kábele volt, aztán csatlakozó, vagyis nem ér át oda.
Nyilván el lehet vágni és beletoldani, de a kardánbox kárpitja alatt kellene átjátszani, ami szintén nem egyszerű.
Sok idő, szívás, káromkodás árán azért sikerült. a Kapcsolók 4 vezetékesek, vagyis a két kapcsolóhoz 8 szál kell, kellően védve és szigetelve.
Sima 2 erű 0.75-ös kábelt használtam, 4-et. Ez kellően védett, elég réz is van benne.
Beletoldottam a kapcsoló vezetékébe miután sikerült áthúznom.
Ezután már csak összeforrasztani, bandázsolni és rögzíteni kellett.

>> SzervizHpeDave // Alfa 156 SportWagon // 2020-11-21

Ma Kristyon barátommal megcsináltuk az ülésfűtést ami már a megvétel óta nem működött (5 éve lassan) nála is a 147-ben nem működött de aztán szerencsére meg tudta javítani ,ahogy nálam is.A vezetőoldalon volt kábel szakadás és egy kis szigetelés sérülés.Lásd a képeken. Az anyós oldalon pedig csak kontakt hiba volt. így most mindkét oldalon tökéletesen működi a gyári ülésfűtés, amivel jóval konfortosabb érzés utazni ezekbe a hideg időkben.

>> Tuning és extraKuccer24 // Alfa 159 1.9 JTS Ti Sportwagon // 2020-11-05

A tél közeledtével elgondolkodtam, hogy milyen jó lenne egy ülésfűtés előre!

Elhatároztam és meg is rendeltem a tutihifi.hu oldaláról egy ülésfűtés szettet 2 ülésre, melyek carbon szálasak. Ez 21.000 Ft-ba került. Előtte olvasgattam tapasztalagyűjtés végett, hogy milyet érdemes vásárolni és mindenki egyértelműen a carbon szálasra szavazott. Így hát ezért esett erre a választásom.

A tagnapi nap folyamán be is szereltem.

Mindenhol azt olvastam, hogy ki kell szedni az ülést a könnyebbség végett. A vezető oldali ülés egyik csavarja sehogy sem akart kijönni, így hát maradt a helyben való szerelés.
Egy ülésfűtés komplett beszerelése 4 óra volt. Az anyósülésnél már gyorsabb volt, mivel megvoltak a lépések illetve, hogy mit hova kell kötni.

A szerelés a következő volt:

1. Az ülésről a műanyag burkolatokat el kell távolítani. Az oldalsó műanyagot 3 db torx csavar fogja (2 oldalt, 1 hátul). Előtte az emelőkart illetve az üléstámla állítóját le kell venni. Az utóbbinál csak simán be kell nyúlni és óvatósan lefeszíteni, az emelőnél a közepén lévő kis takaróelemet ki kell pattintani és a torx csavar kicsavarni. Ezután szépen lejön minden.

2. A kárpit végeket kiakasztani az ülésből, hogy fel lehessen hántani az ülőlapot egy picit, majd a rögzítő karikákat elvégni csípőfogóval, hogy a fűtőlapot be lehessen szépen tenni.

3. Mivel a gyárban megcsinálták a fűtőlap helyének kialakítását, így nem kellett lyukat fúrni az ülésre, hogy a vezetéket kitudjuk vezetni (ez nagy könnyebbség).

4. A lapból középen egy picit vágni kell, hogy a rögzítő gyűrűt visszatudjuk rakni a helyére. Majd jöhet a helyére való ragasztás, a lap mindkét oldalán van ragasztócsík, így könnyen meg lehet csinálni, a végét pedig le kell tapasztani a hozzáadott ragasztószalaggal. Az alsó rész már készen is van, csak a rögzítő karikákat kell visszarakni a helyére. Én rendeltem 1780 Ft-ért kárpit-kapcsot (50db), mellyel szakszerűen összetudtam fűzni a fémszálakat.

5. A háttámla picivel bonyolultabb. A hátuljánál kell először megbontani, majd az ülés alján oldalni a kárpit rögzítésket. Ezután már simán behelyezhető a lap. Itt is ragasztás és kész. Egy dologtól félek, hogy nem marad majd a helyén és lecsúszik, de ha ez bekövetkezik, akkor jobban szétszedem és befűzöm jobban a fűtőlapot. A vezeték kivezetése itt is könnyedén megolható.

6. A kábelköteg bekötése következik. Előszőr a műanyag burkolatba befúrtam a kapcsolót, majd kivezettem az ott tátongó lyukon az ülés aljához. Összedugtam a kábelkorbácsot és jöhetett a bekötés.

7. Megnéztem a kocsi kézikönyvében, hogy hátul alapból van az ülésfűtésneknek biztosítéka, illetve a csatlakozó is elő van készítve így könnyű dolgom lesz.
Kimértem, hogy melyik láb az ülésfűtés pozitív és negatív lába és arra rákötöttem szigetelt csúszósaruval. A szetthez alapból járt egy 7,5A-os biztosíték, biztonságképpen azt is bekötöttem. Szóval nem kellett semmit sem szétbarmolni, és bármikor szétköthető. (1.kép)
Az csatlakozó alsó sor első pinje az ülésfűtés pozitív (+) pontja és az utolsó pin pedig a negatív (-) pontja. IDE KELL KÖTNI!

8. Majd jöhet a rengeteg vezeték felkötése az ülés aljára. Mivel van egy nagyobb relé, ezért ügyesen kell elhelyezni a dolgokat, mert ha az ülés a legalacsobb ponton van, nehogy közé szoruljon valaminek és eltörjön.

Csak kapcsolt 12V-on működik, így nem tudja leszívni az akkumulátort (persze gyújtáson igen), illetve a beépítési útmutató is ezt a bekötést várja el. A maximális áramfelvétele 5A a papír szerint.

KÉSZ IS! Élvezhetjük a jó meleg üléseket télen, mely eléggé kellemes érzést ad. Kipróbáltam, gyorsan felfűt és nem kell órákat várni. Ez a projekt megérte teljes mértékben.

>> Szervizgecsa // Alfa 159 3.2 V6 Jts Q4 // 2018-03-18

A vezető oldalon nem működött az ülésfűtés, egy kiolvadt biztosíték okozta.

>> Tuning és extraPZ147 // Alfa 147 1.6 TS // 2018-01-13

Karácsonyra öcséméktől egy univerzális ülésfűtést kaptam, amit a karácsonyi fáradalmak :) után segítségükkel beépítettünk a vezető oldali ülésbe.
Kicsit féltem, hogy szedem le a bőrülés huzatot úgy hogy utána össze tudjam rakni újra, de nem volt vészes, bár így is 5 óra hosszáig tartott a művelet a bekábelezéssel együtt.

Kábel bekötés:
- A küszöbben és a padló szövet alatt vannak elvezetve a kábelek
- A biztosíték táblában megkerestem az ülésfűtés eredeti biztosítékát, ide forrasztottam a pozitív tápot
- A negatív a biztosíték tábla alatti negatív gyűjtőhöz lett rögzítve

Fűtőpárnák és kapcsoló:
- Ülés kiszed
- Az ülés mechanikát szét kell bontani
- Az üléshuzat csak be van feszítve egy fém perem mögé ezt egy kis csavarhúzóval szépen ki lehet pattintgatni
- Minden ülés hajlatban van egy drótszál ezeket ki kell bújtatni hogy jól be lehessen nyúlni a huzat alá
- Méretre kell vágni a fűtőpárnát majd be kell ragasztani a huzat alá
- Ezeket az ülő és hát részen is el kell játszani
- A kapcsoló a gyári helyére került
- Így az ülésből már 4 csatlakozó lóg ki, a légzsák csatlakozóval együtt

Miután visszaszereltük az ülést, még elrendeztem a kábeleket, hogy az ülés előre-hátra állítását ne befolyásolják a kábelek.

Bekapcsolás után körülbelül 3 perc után érezhető a működése, a bőrön egy kicsit lassabban ér át a meleg :), de így is király.
Ennek örömére meg is rendeltem az anyósülésbe is egyet, ne maradjon már ki. :)

>> Tuning és extrapinyti // Alfa 156 Sportwagon 1.9JTD // 2017-09-23

A hónap elején kétnapos villanyautó oktatáson kellett részt vennem, melyre kivételesen céges tesztautóval mentem, így remek alkalom nyílt az Alfa belterének apró csinosítgatására. Mindkét első ülésben az idő, és a több mint 300 000 megtett kilométer martalékává váltak az oldaltömések, így az indulás előtti nap parkolópályára tettem a gépet, és kiürítettem a belteret. Az egész hóbelevancot kollégám Traficjával elvittem egy kis renoválásra, a hozzá nem férhető helyekről pedig végre ki tudtam takarítani az évek folyamán felgyülemlett mocskot. Az üléseket ahol szükséges volt újratömték, a kormánykereket pedig bebőröztettem a már ismert emberrel. Nem lett olyan, mint anno az E46-é, a perforált rész is lemaradt róla (pont nem volt olyan anyaga, heteket meg nem tudtam várni), ettől függetlenül nagyon jó a fogása, és feldobja belteret. Örültem is a végre vállalható beltérben eltöltött minden percnek, egészen addig, míg az utóbbi napok egyik nagyobb esőzése után ismét vészjósló foltok jelentek a tetőkárpit hátsó részén. Világos volt, hogy most már nem a korábban vízhatlanná tett tetőablak lesz a ludas, így figyelmem a tetőantennára irányult. Lebontva a tetőkárpitot a csomagtartó felől gyanúm beigazolódni látszott: vízcseppek, folyásnyomok, és egy még mindig nedves elvízkövesedett antennát rögzítő anya jelezte, hogy jó helyen keresgélek. A tetőablaknál már bevált szilóval (persze nem ecetsavas, hanem fekete RTV szilikon) jól aládolgoztam, s telenyomtam az antenna talpat is, hogy azon keresztül se kerülhessen nedvesség az utastérbe. Azóta volt eső, és autómosás is, hogy kiderülhessen ha baj van, de - lekopogom - úgy néz ki végre teljesen inkontinens a tetőlemez. Aztán, hogy szégyen, vagy sem, de a már fentebb említett kárpitosmunkának köszönhetően esett csak le így fél évvel a vásárlás után, hogy nem véletlenül vannak ott azok a ledek az ülések oldalán, ugyanis gyárilag fűthető mindkettő. Elbeszélgetnék avval az olasz mérnökkel, aki meghatározta a fűtéskapcsolók helyét fittyet hányva az ergonómia legapróbb csírájára is - a belső sínnél teljesen láthatatlan módon előrefelé néznek. Ha nem szedem ki az üléseket, a helyükön soha nem találtam volna meg őket. Mivel a világ egyik legjobb dolgának tartom, nagyon megörültem, de sajnos csak az anyósoldali működött. Ha már van, s jön a tél, kell hogy működjön mindkettő, így pénteken ismét szét lett borítva a vezetőülés, s kicserélték benne a fűtőpárnákat. Nagyon jó lett, így már tényleg csak az alvázvédelem van hátra, mielőtt beköszönt a tél...

>> EseményATE TR // Alfa 156 1.6 // 2015-04-10

Nem most történt, hanem még a tél vége körül.
Szereltem be az ülésfűtést, pár hét teszt üzem után, amikor úgy láttam minden rendben, akkor összeraktam a belsejét, aham, de az utolsó csavar betekerése után jöttek a gondok...semmi nem működött.
Irányjelző, konzol, tükrök, szellőztetés, ablaktörlők...szétszedtem az egész konzolt, hogy mi a rák okozhatja a hibát...relék, stb, stb. Nagy biztik a motortérben, de semmi...elkezdtem kiszedni az összes biztosítékot a kormány alatt és találtam egy szaros 7.5 A-es jelöletlen biztit, ami miatt semmi nem működött a kocsiban. Ez jól megszívatott. Vicc volt az egész.

>> Tuning és extraViktor85 // Alfa Spider / GTV 2.0 Twin Spark // 2014-11-16

KEETEC CSH1 utólagos ülésfűtés beépítése az első ülésekbe.

111500 km

>> SzervizHalesz // Alfa GT Q2 170 Le // 2014-04-15

Már egy ideje húztam halasztottam, de most végre sort kerítettem a bal első kerékcsapágy cseréjére. Szörnyen búgott már tél óta. A jobb elsőt még 28 ezer kilométernél cserélték, a stabilizátor rúddal együtt (ezeket még garanciálisan).

Nagyon kopogott a futóművem is, a diagnózis: stabilizátor rúd... szerencsére elég volt csak a szilenteket cserélni rajta, így ezt választottam. A jó hír, hogy a lengőkaroknak semmi bajuk. Kapott egy futóműbeállítást is, ismét kifogástalan futóművel állok neki a nyári szezonnak.

Íme az összesített lista:

- bal első kerékcsapágy cseréje
- stabilizátor rúd szilentek cseréje
- futóműbeállítás
- helyzetjelző izzó csere
- jobb első ülésfűtés kapcsoló cseréje (megint...)

>> EgyébATE TR // Alfa 156 1.6 // 2013-12-17

Háháhá! :-) Megérkezett az ülésfűtés előre. Hamarosan frissítem a blogot, mert az J1 ülés már otthon pihen egy ideje. A héten neki pergek és bombázok mindent szét! De jó lesz! Lehet tanuló pénz rámegy a bőr leszedésére. :-D Mondjuk szarom le, akkor megy vissza a plüss garnitúra. Utálom ezt a bőrt.