Blog >> olajcsere

>> SzervizNivan84 // Alfa 159 JTDm 1.9 8v Berlina // 2017-03-21

Tavasz, 10.000km eltelt:
- Motul 5w40 X-cess
- Szűrök
- 2db Osram CoolBlue

@193.600km

>> Szervizszállító81 // Alfa 156 GTA SW // 2017-03-01

A január végi vásárlást követően az eredetvizsgálat és az átírás is sikeresen lezajlott február első felében. Egy bent ragadt hibakód miatt az elhozatal óta világított a "check engine" lámpa, de Szecsei Tibi barátom pár perc alatt orvosolta ezt, azóta sem találkoztam a műszerfalon hibajelzéssel.

Majd következett egy alapos külső és belső takarítás, miután már papíron is hozzánk tartozott az autó. Örömmel konstatáltam, hogy a gyári felszerelés közel hiánytalan, a 4 gyári GTA szőnyegből 3 hibátlan állapotban megvan. A vezető oldali első GTA szőnyeg hiányzik, egy ilyet be kell majd szereznem.

De visszakanyarodva a címben jelzett témához, az első komolyabb beavatkozás a motorolaj és az olajszűrő cseréje volt. Olajban a Selenia 10W 60 Racing mellett tettem le a voksot, míg szűrőben a MANN Filter lett a befutó. Eredetileg fém dobozos Selenia-ra pályáztam, de az sajnos nem jött össze. A gyárilag előirányzott mennyiség 5,9 liter, így az 5+1 liter elégségesnek bizonyult és még kis tartalék is maradt. A cserét saját kezűleg terveztem végrehajtani, ami így is történt. Ellenére annak, hogy az olajszűrőhöz kicsit bontani kellett a klíma és egyéb csövekből, de végül sikerült hozzáférnem. Szerencsére nem volt a szűrő nagyon rászorulva, így gyakorlatilag smirglivel és a puszta kezemmel szépen le tudtam tekerni. Az új szépen passzolt a helyére, igaz 2-3 centivel rövidebb, az eredetileg rajta lévőnél. De ez nem okozhat gondot, tekintve, hogy a MANN Filter e-katalógusa is ezt hozza a 932A motorkódhoz, tehát a GTA -hoz ez ajánlott. Én bízom a MANN mérnökeiben, remélem nem okoznak csalódást. Az egész művelet megvolt ca.3 óra hossza alatt, úgy, hogy bőven hagytam kicsöpögni az olajat. Gyakorlatilag egy szerelő akna és pár célszerszám segítségével simán kivitelezhető házilag is a csere.

Még vannak kisebb projektek hátra, mint pl. ablakmosó tartály csere, K&N Filter installáció, váltó olaj revízió és szükség esetén csere, felnik fékpor mentesítése, klíma vezérlő egység csere, első ülések renoválása,stb. Ahogy haladok ezekkel, jönnek az újabb blog bejegyzések.

>> SzervizPeter88 // Alfa Giulietta 1.4 TB (120 LE) // 2017-02-14

Legutóbbi olajcsere óta megtettem 11725 km-t, így itt volt az ideje egy újabb cserének, illetve átvizsgálásnak. Mivel meg vagyok velük elégedve, most is a kecskeméti Formont Automobil Alfa Romeo márkaszervizbe vittem az autót. Reggel mentem, és mivel semmi egyéb javítani való nem volt, gyorsan kész is lett.

Olaj: Selénia Star Pure Energy 5W40
Olajszűrő: gyári
Levegőszűrő: gyári
Km: 167625

>> SzervizTtK // Alfa 159 SW 1750 TBi // 2017-02-04

190780 km: olaj, olaj-, levegő-, pollenszűrő, váltóolaj, két axiálcsukló és korrmányösszekötő-gömbfej, egy vízcső, termosztát, futóműállítás

Ma végre a nagyobb beavatkozásokon végig értünk. Megtörtént a váltó olaj cseréje. A szerelő szerint igen időszerű volt, ezt valószínűleg sosem cserélték még, a szerviz előírásban nincs is benne. Ronda fekete lötty jött le az biztos.
A cserét átmosással végezte, vagyis az egyik csövön ment be az olaj, a másikon ki, egész addig, amíg tiszta olaj nem jött a kifolyó ágon.

11l Tutela GI/VI olajat használt el a művelethez. Nem egy olcsó játék, de érezhető eredménye van már most, használatban is.

Eddig sem volt (nekem) lassú a váltó, de most észrevétlenebb, gyorsabb lett a váltás.

A szerelő, Zoli erősen javasol egy hasonló átalakítást: AJÁNLOTT OLVASMÁNY minden automata váltós 159 tulajának.

Ezen kívül javasolt egy LubeGuard nevű adalékot is, amit saját maga kipróbált az autójában.

Nem vagyok adalék párti (sőt) de a LubeGuard-ról egyéb vonatkozásban is olvastam pozitívumot. Nevezetesen a hidegben hangos szervopumpa jelenséget oldotta meg vele az illető sikeresen.

>> Szervizgelle // Alfa 156 SW // 2016-11-12

Kicsit több, mint 11.000 km belement az utóbbi olajcsere óta, úgyhogy ismét eljött az ideje.
Kapott még két, szép, új TYC fényszórót, így már látok is vele sötétben (persze egy 156-os világítása sose lesz elég jó, de ezt tudjuk jól)! :)


319000

>> SzervizSanyi // Alfa 159 SW 2,4 JTDm Q-Tronic // 2016-11-02

Megvolt az olajcsere, és szűrő csere. Sokkal szebben jár a motor az új vérrel. Futóművet is be szerettem volna állíttatni, de azt mondták gatya a hátsó szilent a jobb alsó lengőkarban. Szóval ez a következő projekt. :/ :D

>> SzervizSanyi // Alfa 159 SW 2,4 JTDm Q-Tronic // 2016-10-26

Sokat gondolkodtam és kérdezősködtem, hogy milyen olajat tegyek a gépbe. Végül győzött a Selenia. Megrendelve 7 liter. Jövő hét közepén csere.

>> SzervizWolf // Alfa 147 1.9 jtd 16v // 2016-10-24

Elaforgnak hála szervízszett bekerült kocsiba. Friss olaj, dorombol, nyugalom van

>> SzervizCoyote // Alfa 166 2,4 JTD Progression // 2016-09-27

El jött ez a pillanat is..... A kis drágám ma meg kapta a kötelező vérátömleaztést és a tisztitó szervek cseréjét.
Olaj csere elött kapott még egy flakon Liqui Moly motor mosó folyadékot is, hogy egy kicsit tisztább legyen a motor. Ártani nem árt....
Cserélt alkatrészek:
- Motor olaj
- Olajszűrő
- Levegő szűrő
- Pollen szűrő
- Gázolaj szűrő
- Olaj leeresztő csavar

KM: 280917